
November 10, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-242 

Mr. William T. North 
Chase County Attorney 
P.O. Box 280 
Cottonwood Falls, Kansas 66845 

Re: 	Taxation--Intangibles Tax--Effect of Repeal on 
County's Tax Levy Authority 

Synopsis: That portion of a county's general fund tax levy which 
is not levied to offset the loss in revenue from 
elimination of the county's tax on intangible personal property 
remains within the aggregate tax levy limitation pre- 
scribed in K.S.A. 79-5001 et seq.  However, under 
the provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-3109, that 
portion of the county's general fund tax levy which 
is levied to offset said loss in revenue is not within 
the aggregate tax levy limitation. 

The provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-3109 do not 
authorize a board of county commissioners to exceed 
the rate of levy prescribed in K.S.A. 1979 Supp. 
79-1946, even though the electors of the county have 
voted to eliminate the county's tax on intangible 
personal property. Thus, if a county is required to 
eliminate the county's tax on intangible personal 
property and finds it is necessary to exceed the mill 
levy rate limitation prescribed in K.S.A. 1979 Supp. 
79-1946 in order to defray the current general expenses 
of the county, the board of county commissioners of 
said county must exercise its home rule power under 
K.S.A. 19-101b and exempt the county from the provisions 
of K.S.A. 1979 Supp. 79-1946. Cited herein: K.S.A. 
19-101b, K.S.A. 1979 Supp. 79-1946, 79-3109, K.S.A. 79-5001; 
L. 1979, ch. 318, §1; L. 1973, ch. 392, §1. 



Dear Mr. North: 

You have inquired as to the limitations on the authority given to 
a county by K.S.A. 1979 Supp. 79-3109 to levy additional property 
taxes in the event the intangibles tax in the county is eliminated 
as a result of a petition and election by the county's electors. 

In 1979, K.S.A. 79-3109 was amended by adding provisions whereby 
the electors of a county could, by petition, force an election on 
the question of eliminating the intangible tax. (See L. 1979, ch. 318, 
§1.) Under the provisions added to the statute, the proposition of 
eliminating the county's intangibles tax is required to be placed 
on the ballot in substantially the following form: 

"'Shall 	  county eliminate 
the tax on intangible personal property and be  
authorized to impose and levy property taxes or 
any other taxes as may be authorized by law or 
to levy taxes on real estate and tangible personal  
property in addition to any aggregate levy amount  
limitation on the county's ad valorem tax levy  
authority as may be necessary to offset the  
revenue lost from elimination of the tax on  
intangible personal property?'" (Emphasis added.) 

If a majority of the electors voting on the proposition vote 
in favor thereof, the board of county commissioners is required 
to provide, by resolution, for elimination of the intangibles tax. 
However, pursuant to the language of the proposition approved 
by the electors and the provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-3109: 

"The board of county commissioners shall there-
upon be authorized to offset the loss in revenue 
from the elimination of said tax by the imposition 
and levying of any other taxes as may be authorized 
by law or by increasing its ad valorem tax levy for 
the general fund for any year in which revenue is 
not received from the tax on money, notes and other 
evidence of debt in an amount not to exceed the 
amount of such tax received in the year prior to 
elimination of such tax. The increase in the  
amount of such ad valorem tax authorized herein  
shall be in addition to any aggregate levy amount  
which may be fixed by any existing state law or  
any law which may hereafter be enacted. (Emphasis 
added.) 



It is to be noted that the provisions of 79-3109 do not authorize 
the board of county commissioners of a county to impose a separate 
and distinct ad valorem tax levy to offset the loss in revenue 
from elimination of the county's intangibles tax. The statute 
merely authorizes the imposition of taxes other than property 
taxes or an increase in the county's ad valorem tax levy for  
the county's general fund. Moreover, it is clear from the emphasized 
portion of the foregoing provisions that the increase in the amount  
of the county's ad valorem tax levy for its general fund that is 
necessary to offset the loss of intangibles tax revenue is not 
subject to any existing or future statutorily-prescribed aggregate 
levy limitation. Currently, such aggregate limitation is prescribed 
under K.S.A. 79-5001 et seq., which is commonly referred to as 
"the tax lid law." 

Under the provisions of the tax lid law, and without regard to the 
provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-3109, the amount of money produced 
by the ad valorem tax levy of a county for its general fund 
must be included in determining the total dollar amount that may be 
produced in the county by the imposition of property tax levies. Pursuant 
to K.S.A. 1979 Supp. 79-3109, though, the portion of a county's 
general fund tax levy, which is levied to offset the loss in revenue 
from elimination of the county's tax on intangible personal property, 
is not within the aggregate tax levy limitation prescribed in 
K.S.A. 79-5001 et seq. However, K.S.A. 1979 Supp. 79-3109 does not, 
and in our judgment, was not intended to alter the fact that the portion 
of the county's general fund tax levy, which is not levied to offset 
the loss in revenue from elimination of the intangibles tax, remains 
within the aggregate tax levy limitation prescribed in K.S.A. 79-5001 
et seq. 

Notwithstanding the fact that such increase in the county's general 
fund levy is not subject to the tax lid law, the fact remains that 
such general fund levy is but a single tax levy, the maximum rate of 
which is prescribed by K.S.A. 1979 Supp. 79-1946. It is our 
understanding that, pursuant to this statute, Chase County is 
limited to a levy of 6.50 mills for its general fund. 

The provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-1946 do not fix an aggregate  
levy amount; they set a maximum rate of levy for a single county 
fund, i.e., the county's general fund. Since 1973, counties have not 
been subject to aggregate mill levy rate limitations. (See L. 1973, 
ch. 392, §1.) Those limitations were repealed when the provisions 
of the tax lid law were amended in 1973. Thus, in our judgment, 
it would be inappropriate to construe any of the provisions of 



K.S.A. 1979 Supp. 79-3109 as relating to the provisions of K.S.A. 
1979 Supp. 79-1946. Consequently, it is our opinion that, while 
a county can exempt itself from the provisions of K.S.A. 1979 
Supp. 79-1946 by exercise of its home rule power, nothing contained 
in K.S.A. 1979 Supp. 79-3109 authorizes a county to exceed the mill 
levy limitation prescribed in K.S.A. 1979 Supp. 79-1946. 

Therefore, if a county is required to eliminate the county's tax 
on intangible personal property and, as a result, finds it is 
necessary to exceed the mill levy rate limitation prescribed in 
K.S.A. 1979' Supp. 79-1946 in order to defray the current general 
expenses of the county, the county must exercise its home rule power 
under K.S.A. 1979 Supp. 19-101b and exempt itself, by charter resolution, 
from the provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-1946. 

In conclusion, it is our , opinion that the portion of a county's 
general fund tax levy which is not levied to offset the loss in 
revenue from elimination of the county's tax on intangible personal 
property remains within the aggregate tax levy limitation prescribed 
in K.S.A. 79-5001 et seq. However, under the provisions of K.S.A. 
1979 Supp. 79-3109, that portion of the county's general fund tax 
levy which is levied to offset said loss in revenue is not within 
the aggregate tax levy limitation. 

The provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-3109 do not authorize a board 
of county commissioners to exceed the rate of levy prescribed in 
K.S.A. 1979 Supp. 79-1946, even though the electors of the county 
have voted to eliminate the county's tax on intangible personal 
property. Thus, if a county is required to eliminate the county's 
tax on intangible personal property and finds it is necessary to 
exceed the mill levy rate limitation prescribed in K.S.A. 1979 
Supp. 79-1946 in order to defray the current general expenses of 
the county, the board of county commissioners of said county must 
exercise its home rule power under K.S.A. 19-101b and exempt the 
county from the provisions of K.S.A. 1979 Supp. 79-1946. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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