
October 28, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-235 

Ms. Jean A. Martin 
Executive Secretary 
Kansas State Board of Technical Professions 
Suite 1105, 535 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66603 

Re: 
	State Boards, Commissions and Authorities--State 

Board of Technical Professions--Practice of 
Technical Professions 

Synopsis: Even though facilities constructed by a corporation, 
including "bodies politic and corporate," are to be 
used by the general public, in-house professional 
services performed in connection therewith by employees 
of such corporation are performed "solely for the 
benefit of the corporation." Under these circumstances, 
such corporations and bodies politic and corporate 
are exempt from the registration requirements of the 
Technical Professions Act, as prescribed by Section 1(d) 
of Chapter 244 of the 1980 Session Laws. Cited herein: 
K.S.A. 1979 Supp. 74-7035 and L. 1980, ch. 244, §1. 

* 	 * 

Dear Ms. Martin: 

You request the opinion of this office as to whether the provisions 
of 1980 House Bill No. 3269 [L. 1980, ch. 244] require general 
corporations and "bodies politic and corporate" that employ in-
house professional services in connection with the construction 
of facilities which are used by the general public, to register 
pursuant to the provisions of the Act. Since the Act does not 
distinguish between types of corporations, we shall consider the 
application of this bill to the respective types of corporations 
(general and bodies politic) as one question. 



The act, as passed by the 1980 Legislature, requires those cor-
porations which desire to practice technical professions to be 
certified by the Kansas Board of Technical Professions. However, 
section 1(d) of this act provides an exemption. It states in 
pertinent part: 

"The requirements of this section shall not 
affect a corporation and its employees in 
performing services included within the term 
'technical professions' solely for the benefit  
of such corporation or subsidiary or affiliated 
corporations." 

The essential consideration thus becomes the characterization 
of the services being offered; if said services are soley for the 
benefit of the corporation the requirements of this new law are 
not applicable. 

The Kansas Board of Technical Professions was established to 
license and monitor the activities of those technical profes-
sionals who offer their services to the public. A similar 
provision to that of section 1(d) of the new law is found in 
K.S.A. 1979 Supp. 74-7035(d), which provides that the provisions 
of the Technical Professions Act shall not apply to "the 
practice of persons who are employees of any person, firm or 
corporation who do not offer to the public their services in 
the technical professions as herein defined . . . ." 

In comparing these provisions, we are of the opinion that the 
phrase "solely for the benefit of such corporation" was meant 
to exempt the same type of activity that is exempted in K.S.A. 
1979 Supp. 74-7035(d). In this regard Attorney General Opinion 
No. 80-91 should be noted. Therein we concluded that persons 
employed by the Kansas State Park and Resources Authority who 
do not offer engineering services to the public were not subject 
to the licensing requirements of K.S.A. 1979 Supp. 74-7001 et seq. 

In our judgment, the professional services in question are 
performed solely for the corporate entity. We are unable to 
characterize the performance of these in-house services as the 
offering of services to the public merely because members of 
the general public may set foot in or near the facilities 
constructed by the corporation. Such does not constitute the 
offering of services to the public, nor does it establish such 
services as having been performed for persons other than the 
corporate entity. 



Your concern for the public welfare is laudatory; however, the 
law provides generally for the protection of the public by 
extending tort liability to the corporation where negligence 
of its employees results in injury to the public. 

Thus, it is our opinion that even though facilities constructed 
by a corporation, including "bodies politic and corporate," are 
to be used by the general public, in-house professional services 
performed in connection therewith by employees of such corporation 
are performed "solely for the benefit of the corporation." Under 
these circumstances, such corporations and bodies politic and 
corporate are exempt from the registration requirements of the 
Technical Professions Act, as prescribed by Section 1(d) of 
Chapter 244 of the 1980 Session Laws. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas  

Michael D. Kracht 
Assistant Attorney General 
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