
-September 23, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-206 

Mr. Robert H. Gale, Jr. 
Hamilton County Attorney 
211 N. Main 
Syracuse, Kansas 67878 

Re: 	Counties and County Officers--County Treasurer-- 
Disbursement of Money by County Treasurer 

Synopsis: As a general rule, the county treasurer may only 
pay money out of the county treasury on orders of the 
board of county commissioners. However, where 
"special provision" for the payment of money out of 
the county treasury is made, the general rule is not 
applicable, and the county treasurer must make such 
payments out of the treasury as required by such 
special provision of the law. Subsection (c) of 
section 1 of 1980 House Bill No. 3283 [L. 1980, ch. 326, 
§1(c)] is such a "special provision." Cited herein: 
K.S.A. 1979 Supp. 19-506, 79-5107 (as amended by L. 1980, 
ch. 325, §4, and as further amended by L. 1980, ch. 326, 
§1). 

Dear Mr. Gale: 

You have asked for the opinion of this office concerning the provisions 
of 1980 House Bill No. 3283 (L. 1980, ch. 326). Specifically, 
you inquire about the language of subsection (c) of section 1 of the 
act (further amending K.S.A. 1979 Supp. 79-5107, as amended by L. 1980, 
ch. 325, §4), which provides: 



"(c) Whenever the tax imposed under this act has been 
paid upon any motor vehicle and title to such vehicle 
is transferred and no replacement vehicle is substituted 
therefor such taxpayer shall be entitled to a refund in 
an amount equal to one-twelfth (1/12) of the tax due 
upon such motor vehicle for the full registration year, 
multiplied by the number of full calendar months remaining 
in such registration year. Whenever the tax imposed under 
this act upon any replacement motor vehicle for the remainder 
of the registration year is less than the tax paid on 
the motor vehicle replaced for the remainder of such 
registration year, the taxpayer shall be be entitled to 
a refund in the amount by which the tax paid upon the 
vehicle replaced exceeds the tax due upon the replacement 
vehicle. All refunds shall be paid by the county treasurer  
from the county general fund. No refund shall be made under 
the authority of this section for a sum less than ten 
dollars." (Emphasis added.) 

You advise that it is your opinion that the county treasurer has 
no authority to disburse money from the county treasury except upon 
the orders of the board of county commissioners. 

We invite your consideration of K.S.A. 1979 Supp. 19-506, which section 
provides, in pertinent part: 

"It shall be the duty of the county treasurer to receive 
all moneys belonging to the county, from whatsoever source 
they may be derived, and all other moneys which are by law 
directed to be paid to him or her. . . . All money received  
by him or her for the use of the county shall be paid out  
by him or her only on the orders of the board of commissioners, 
according to law, except where special provision for the  
payment thereof is or shall be otherwise made by law." (Emphasis 
added.) 

As you have correctly noted, as a general rule, the county treasurer 
nay pay money out of the county treasury only on orders of the board 
of county commissioners. However, where "special provision" for 
the payment of money out of the county treasury is made, the general 
rule is not applicable, and the county treasurer must make such 
payments out of the treasury as required by such special provision 
of the law. In our opinion, the section of 1980 House Bill No. 3283 
in question is such a "special provision" contemplated in K.S.A. 1979 
Supp. 19-506, and by authority of that provision, the county treasurer 



is empowered to make payments of refunds to taxpayers out of 
the county general fund without any order or authorization of the 
board of county commissioners, and indeed, is directed to do so as 
prescribed by the act. 

In Wyandotte County Comm'rs. v. Ferguson, 159 Kan. 80 (1944), the 
Kansas Supreme Court declared that G.S. 1943 Supp., 8-145 (now K.S.A. 
1979 Supp. 8-145, as amended by L. 1980, ch. 31, §6), which section 
creates a special fund appropriated for the use of the county treasurer 
to pay for necessary help and expenses incidental to the treasurer's 
duties in the registration of motor vehicles, is a "special provision" 
within the meaning of G.S. 1935 (now K.S.A. 1979 Supp.) 19-506. The 
Court said "if we . . . consider as 'county funds' the portion of 
the fees [collected pursuant to 8-145] retained by the treasurer for 
administrative expenses . . . [c]learly section 8-145 makes 'special 
provision' for payment of expenses by the treasurer out of the special 
fund." 159 Kan. at 86. Accordingly, the court decided that the fees 
collected and payments made out of the special fund for the treasurer's 
administrative expenses are not subject to the control and supervision 
of the board of county commissioners. While it is generally true 
that the county treasurer may make payments out of the county general 
fund only as directed by the board of county commissioners, it is clear 
that where the legislature makes a "special provision" for payments 
out of the county general fund or other county funds, as it has in 
the act in question under the circumstances prescribed by the act, the 
treasurer shall make such payments without prior authorization from 
the board of county commissioners. 

With attention to your request for general guidelines on county 
expenditures, enclosed please find a copy of Attorney General Opinion 
No. 80-69 on that subject. 

Very truly yours, 

 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steven Carr 
Assistant Attorney General 
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