
August 19, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80- 183  

The Honorable Joseph F. Harkins 
Secretary of Health and Environment 
Forbes Field 
Topeka, Kansas 66620 

Re: 	Public Health--Examination, Licensure and Regulation 
of Nursing--Health Services Supervisors in Intermediate 
Adult Care Homes 

Synopsis: If licensed practical nurses who serve as health services 
supervisors in intermediate adult care homes are not engaged 
in the "administration, supervision or teaching of the 
[nursing] process," as defined by K.S.A. 1979 Supp. 
65-1113(d)(1), but serve only in a subordinate role under 
the direction and supervision of consultant registered 
professional nurses, such persons are not engaged in the 
illegal practice of professional nursing. Cited herein: 
K.S.A. 1979 Supp. 65-1113, K.A.R. 28-39-40. 

Dear Secretary Harkins: 

You request our opinion as to the application of Attorney General 
Opinion No. 80-99 to the provision of health care services in inter-
mediate adult care homes, which homes are regulated by the Department 
of Health and Environment. In the opinion in question, we concluded that 
"[a] person employed as a director of nursing whose duties as director 
include 'administration, supervision or teaching of the [nursing] 
process,' as defined by K.S.A. 1979 Supp. 65-1113(d)(1), must be 
licensed as a registered professional nurse in order to serve in that 
capacity." Attorney General Opinion No. 80-99, p. 1. 

You advise that the Kansas State Board of Nursing has apparently 
applied the opinion in question to health services supervisors in 



intermediate adult care facilities, suggesting thereby that such 
health services supervisors are, in effect, directors of nursing, and 
must accordingly be registered professional nurses to perform such 
work, in accordance with Opinion No. 80-99. You have asked for our 
clarification of that opinion as it pertains to health services supervisors 
in such facilities. 

Pursuant to K.A.R. 28-39-40, an intermediate adult care home is required 
to have a health services supervisor who may be either a registered 
professional nurse (R.N.) or a licensed practical nurse (L.P.N.). The 
regulation provides, in pertinent part: 

"(A) Health services supervisor. 
(1) The facility shall provide health 
services under direct supervision of 
a health services supervisor. 

"(2) Immediate supervision of the 
facility's health services shall be 
provided by a registered nurse or 
licensed practical nurse who is employed 
full time (exclusive of all non-nursing 
duties) on the day tour of duty. 

"(3) In the absence of the supervising 
nurse, there shall be a relief registered 
nurse or licensed practical nurse on the 
day tour of duty seven days per week. 

"(4) Onsite consultation must be provided  
by a licensed registered nurse when a licensed  
practical nurse serves as the supervisor of  
health services. The registered nurse consultant  
must be in the facility at least four hours  
per week. 

"(5) The health services supervisor shall be 
responsible for: 

"(a) The development and implementation of 
a written health care plan for each resident in 
accordance with instructions of the attending 
physician. 

"(b) General supervision, guidance, and assistance for 
each resident in carrying out his personal 
health program to assure that preventive measures, 
treatments, medications, diet, and other health 



services prescribed by the attending physician are 
properly carried out and recorded. 

"(c) The review and revision of resident health 
care plans, as needed, but not less than quarterly." 
(Emphasis added.) 

You argue that the nursing board's application of Opinion No. 80-99 
to health services supervisors in intermediate adult care homes is 
erroneous, and that an L.P.N. may serve as a health services supervisor, 
in accordance with the above-cited regulation, without violation of 
the statutes regulating the practice of nursing. You have noted that 
when an L.P.N. is serving as the health services supervisor, the cited 
regulation requires the facility employ an R.N. to provide "onsite 
consultation." You note that this provision is generally construed to 
mean that the consultant R.N. has a responsibility to oversee, generally 
speaking, the health services being provided by the nursing home, and 
that it is the consultant R.N. who has the responsibility to review and 
provide guidance to the nursing staff for the provision of health 
care in the facility. In effect, you argue, the consultant R.N. is 
the "director of nursing" within the meaning ascribed to that term 
in Opinion No.80-99. You emphasize that the L.P.N. who serves as 
the health services supervisor in intermediate adult care facilities 
is only performing ministerial duties, merely carrying out the 
instructions of the consultant R.N. and serving in a subordinate 
role, and so, therefore, is not engaged in the illegal practice of 
professional nursing, as defined by K.S.A. 1979 Supp. 65-1113(d)(1). 

If the licensed practical nurse who serves as a health services 
supervisor in intermediate adult care homes is not engaged in the 
"administration, supervision or teaching of the [nursing] process," 
as defined by K.S.A. 1979 Supp. 65-1113(d)(1), but serves only in a 
subordinate role under the direction and supervision of a consultant 
registered professional nurse, as described above, it is our opinion 
that such persons are not engaged in the illegal practice of professional 
nursing. The practice of nursing as a licensed practical nurse is 
statutorily defined as the "performance . . . of tasks and responsibilities 
defined in part (1) of this subsection (d) [K.S.A. 1979 Supp. 65-1113(d)(1)1 
. . . based on acceptable educational preparation within the framework 
of supportive and restorative care under the direction of a registered  
professional nurse, a person licensed to practice medicine and surgery 
or a person licensed to practice dentistry." (Emphasis added.) K.S.A. 
1979 Supp. 65-1113(d)(2). The duties of the L.P.N.--health services 
supervisor in intermediate adult care homes--as you have described them, 



do not appear to go beyond the scope of practice of nursing by 
licensed practical nurses as such practice is defined in the 
above-quoted statute. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steven Carr 
Assistant Attorney General 
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