
July 28, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-170 

Mr. Donald D. Good 
Wilson, Beard & Good 
148 N. Fowler 
Meade, Kansas 67864 

Re: 	Townships and Township Officers--Hospitals Districts 
of Third-Class Cities and Townships--Use of Moneys 
Derived from Tax Levy for Maintenance and Operation 
of Hospital 

Synopsis: K.S.A. 1979 Supp. 80-2125 authorizes the board of directors 
of a hospital district organized pursuant to K.S.A. 80-2113 
et seq. to levy a tax for the purpose of maintaining and 
operating the district hospital and for the payment of the 
general expenses of the district. The board has no authority 
to transfer moneys from such operation and maintenance fund 
to the district building fund, authorized by K.S.A. 1979 
Supp. 80-2127, to be used for a building construction project 
or other such capital improvements. Cited herein: K.S.A. 
79-2925, as amended by L. 1980, ch. 89, S4, 79-2927, 79-2934, 
80-2113, K.S.A. 1979 Supp. 80-2125, 80-2127, K.S.A. 80-2128, 
Kan. Const., Art. 11, Sec. 5. 

Dear Mr. Good: 

As attorney for the board of directors of the Meade County Hospital 
District, a hospital district organized pursuant to K.S.A. 80-2113 
et seq., you request our opinion whether the board of directors may 
transfer moneys in the district's operation and maintenance fund to 
its building fund for purposes of a new construction project contemplated 
in the next year. You advise that the district presently has approximately 
$205,000 in its building fund and approximately $350,000 in its operation 



and maintenance fund. The board wants to transfer the $350,000 to the 
district's building fund. 

In our opinion, such a transfer would not be permissible. K.S.A. 
1979 Supp. 80-2125 authorizes the board of directors of the hospital 
district to levy a tax "for the purpose of maintaining and operating 
the hospital and the payment of the general expenses of the hospital 
district." (The statute also empowers the board of directors to levy 
a tax for maintenance and operation of a home for the aged.) By virtue 
of the express language of the statute, the Board has no authority to 
expend moneys derived from the tax levy authorized by K.S.A. 1979 Supp. 
80-2125 except for expenses incurred for maintaining and operating the 
hospital, and other general expenses of the district. No provision 
is made for expenditures of such moneys for new building construction 
projects or other such capital improvements. 

Importantly, K.S.A. 1979 Supp. 80-2127 empowers the board of directors 
to levy an annual tax, for not more than five years, 

"for the purpose of creating a special 
building fund to be used to reconstruct, 
build an addition to or improve or 
equip the existing hospital or for the 
purpose of acquiring a site and the construc- 
tion and equipping of a new or additional hos-
pital building, or for the purpose of acquiring 
a site for an addition to the existing hospital, 
or for the purpose of acquiring and equipping an 
existing privately-owned hospital." 

The levy of such tax is subject to the approval of a majority of the 
district electorate, as further provided by the statute. In addition, 
again subject to the approval of the voters of the district, the 
board of directors may issue bonds for the purpose of providing funds 
to be used for any of the above-listed construction, reconstruction 
or other capital improvement projects, pursuant to K.S.A. 80-2128. 

In our judgment, the legislature clearly distinguished the above-
described funds, as provided by K.S.A. 1979 Supp. 80-2125 and 80-2127, 
and the purposes for which the moneys in such funds may be used. We 
conclude that the operation and maintenance fund authorized by 80-2125 
and the building fund authorized by 80-2127, and the purposes for which 
each may be established, are mutually exclusive. 

Moreover, it is our opinion that the board's proposed transfer of 
moneys from one fund to another would violate the provisions of K.S.A. 
79-2925 et seq., the Budget Law. As a taxing subdivision, the hospital 

 



district is subject to the Budget Law. K.S.A. 79-2925, as amended 
by L. 1980; ch. 89, §4. Under K.S.A. 79-2927, all taxing subdivisions 
or municipalities of the state are required each year to prepare a 
budget "properly itemized and classified by funds." Upon compliance 
with the statutory procedure for adoption of the budget, K.S.A. 79-2934 
provides, in pertinent part, that 

"[t]he budget . . . shall constitute and shall 
hereafter be declared to be an appropriation 
for each fund, and the appropriation thus made  
shall not  be used  for any other purpose.  . . . 

"No part  of any fund shall  be diverted  to any 
other fund,  whether before or after the distribu-
tion of taxes by the county treasurer, except  as 
provided  by law."  (Emphasis added.) 

In Shouse v. Cherokee County Commissioners,  151 Kan. 458 (1940), 
affirmed on rehearing 152 Kan. 41 (1940), the Kansas Supreme Court 
considered the language of K.S.A. 79-2934 stating, in pertinent part: 

"Under section 79-2934 the appropriation for 
each individual fund as set forth in the budget 
'shall not be used for any other purpose.' The 
board [of county commissioners] therefore was 
without authority to borrow from one budgeted 
item to pay for items not budgeted, or which 
should have been budgeted in some other item. 
Under the budget law each of the budgeted items  
is separate and distinct--in effect a trust fund  
earmarked for a particular purpose.  Clearly it 
is contrary to the letter and spirit of the law 
for the board to borrow from one item fund to pay 
the obligations chargeable to another item fund, 
or to pay an obligation not budgeted at all." 
(Emphasis added.) 151 Kan. at 465-466. 

Simply stated, under the Budget Law, the board of directors shall 
adopt a budget which establishes "an appropriation for each fund." 
K.S.A. 79-2934. The term "fund" refers to "those funds which are 
authorized by statute to be established." K.S.A. 79-2925(b), as 
amended by L. 1980, ch. 89, 54. Once so established, "the appropriation 
. . . shall not be used for any other purpose." K.S.A. 79-2934. Thus, 
the board's proposed use of money in the fund established under K.S.A. 
1979 Supp. 80-2125 for a purpose other than those purposes specified 



in that statute would be improper. Indeed, it appears that such an 
expenditure may also run afoul of Article 11, Section 5 of the Kansas 
Constitution, which provision commands that "[n]o tax shall be levied 
except in pursuance of a law, which shall distinctly state the object 
of same; to which object only such tax shall be applied." (Emphasis 
added.) To use the tax moneys derived from the levy under 80-2125 
for capital construction purposes may constitute, in our judgment, 
the application of such tax revenues for an object other than that 
for which the tax is authorized. This the Kansas Constitution does 
not permit. 

Very truly yours, 

`'ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steven Carr 
Assistant Attorney General 
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