
June 5, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-127 

Mr. Warren D. Andreas 
City Attorney 
City of Winfield 
200 East 9th Avenue 
P. 0. Box 646 
Winfield, Kansas 67156 

Re: 	Cities and Municipalities--Payment of Employee 
FICA taxes 

Synopsis: In the absence of any statutory enactments (applicable 
to a particular political subdivision) which would 
prohibit the same, and assuming no provisions of 
the federal-state agreement prescribed by K.S.A. 
40-2303(a) are contravened, a political sub-
division may pay an employee's FICA taxes as a 
part of the compensation due to the employee under 
an employment agreement. Any plan to pay the FICA 
taxes of an employee of a political subdivision 
must be submitted (to the Director of Accounts and 
Reports) by the political subdivision, as that term 
is defined in subsection (f) of K.S.A. 1979 Supp. 
40-2302, and any such plan must be approved by 
the Director of Accounts and Reports pursuant to 
K.S.A. 1979 Supp. 40-2305(a)(4). Cited herein: 
K.S.A. 1979 Supp. 12-1615, K.S.A. 1979 Supp. 
40-2302, K.S.A. 40-2303(a), K.S.A. 1979 Supp. 
40-2305, 26 U.S.C.A. §3101, 26 U.S.C.A. §3102(a), 
26 U.S.C.A. §3111, 26 U.S.C.A. §6672. 



Dear Mr. Andreas: 

This will acknowledge your letter of November 27, 1979, wherein 
you request our opinion as to whether the William Newton 
Memorial Hospital may pay all of the FICA taxes for its employees 
as a "fringe benefit." The specific questions you pose, and 
our discussion and opinions relative thereto, are set forth 
below. 

1. QUESTION: "May any political subdivision pay FICA taxes 
for its employees?" (Emphasis added.) 

DISCUSSION: Our research has failed to locate any case, 
from Kansas or any other jurisdiction, which specifically 
addresses this issue. The "Federal Insurance Contributions 
Act," which Act provides funds to implement the old-age, 
survivors, and disability insurance benefits prescribed in 
the Social Security Act, imposes both an employee and an 
employer tax. 26 U.S.C.A. §§3101, 3111. The employee tax 
is "imposed on the income of every individual," 26 U.S.C.A. 
§3101, and the Act states that such tax "shall be collected 
by the employer of the taxpayer, by deducting the amount of 
the tax from the wages as and when paid." 26 U.S.C.A. §3102(a). 
Pursuant to 26 U.S.C.A. §6672, an employer who willfully 
fails to collect and pay over the employee tax is "liable 
to a penalty equal to the total amount of the tax . . . not 
collected . . . or not . 	. paid over." 

As was stated in U.S. v. New York, 315 U.S. 510, 515 (1941), 
the burden of the employee tax provided for in 26 U.S.C.A. 
§3101 will normally rest upon the employee. However, 
§1406 of the Social Security Handbook [DHEW No. (SSA) 
77-10135, 19791, promulgated by the Social Security Admin-
istration, specifically provides that an employer may pay 
the "employee contribution" out of his own funds, instead 
of deducting it from his employee's wages. Under such 
circumstances, the payment of the tax constitutes additional 
compensation and is includible in the employee's gross 
income. IRS Rev. Rul. 74-75. While these interpretations 
by federal agencies charged with administering the Social 
Security Act and the Federal Insurance Contributions Act 
would undoubtedly constitute sufficient authority to 
protect an employer in the private sector who chose to 
pay the employee tax prescribed by the above-cited statutes, 
there are additional questions which are raised in considering 
the propriety of such a course of action by a unit of local 
government. 



The procedure whereby a political subdivision of the state 
of Kansas may elect to extend the benefits of Title II of 
the Social Security Act to its employees are set forth in 
K.S.A. 1979 Supp. 40-2305. Subsection (a) thereof requires 
that a plan for the extension of such benefits be submitted 
to the Director of Accounts and Reports of the State of 
Kansas, and also enumerates certain mandatory provisions 
which must be included in the plan. Subsection (c) of 
said statute relates to payments by a political subdivision 
into the state "contribution fund" and provides as follows: 

"Each political subdivision as to which a 
plan has been approved under this section 
shall pay into the contribution fund, with 
respect to wages, as defined in subsection 
(a) of K.S.A. 1979 Supp. 40-2302, or amend-
ments thereto, at such time or times as the 
state agency may by regulation prescribe, 
contributions in the amounts and at the rates 
specified in the applicable agreement entered 
into by the state agency under K.S.A. 40-2303, 
or amendments thereto. (2) Each political 
subdivision required to make payments under 
paragraph (1) of this subsection is authorized, 
in consideration of the employee's retention 
in, or entry upon, employment after enactment 
of this act, to impose upon each of its em-
ployees, as to services which are covered by 
an approved plan, a contribution with respect 
to such employee's wages, as defined in sub-
section (a) of K.S.A. 1979 Supp. 40-2302, or 
amendments thereto, not exceeding the amount 
of the employee tax which would be imposed by 
the federal insurance contributions act if 
such services constituted employment within 
the meaning of that act, and to deduct the 
amount of such contribution from such employee's 
wages as and when paid. Contributions so 
collected shall be paid into the contribution 
fund in partial discharge of the liability of 
such political subdivision or instrumentality 
under paragraph (1) of this subsection. Failure 
to deduct such contribution shall not relieve 
the employee or employer of liability therefor." 

As is apparent from the above-quoted statutory excerpt, there 
is no affirmative duty imposed upon a political subdivision, 
by the statute, to deduct FICA taxes from an employee's wages. 



However, there is case law which would clearly invalidate, as 
against public policy, any contract or agreement to pay the 
FICA taxes of a public officer or employee where the compensation 
of such officer or employee is fixed by law. See 63 Am.Jur.2d, 
Public Officers and Employees, §393. Also, it has been held 
that the governing body of a political subdivision has no 
authority to pay a "bonus" (defined as "money, or an equivalent, 
given in addition to an agreed compensation"), or any gift or 
gratuity, to a public employee. Joint Consolidated School  
District No. 2 v. Johnson, 163 Kan. 202, 208 (1947). 

Although it is clear that a political subdivision may not pay 
employee FICA taxes under the circumstances enumerated above, 
it is less clear as to whether any prohibition applies where 
a political subdivision lawfully contracts, in advance of the 
applicable period of employment, to pay an employee's FICA 
taxes as a part of the compensation due under the employment 
agreement. Under such circumstances, the payment would not 
appear to be a bonus, gift or gratuity. Numerous cases have 
upheld the authority of a governing body to make expenditures 
of public moneys to adopt and carry into effect a system of 
group life and hospitalization insurance for the benefit of 
public employees. Nohl v. Board of Education, 199 Pac. 373 
(1921); Bowers v. Albuquerque, 200 Pac. 421 (1921); State ex rel.  
Thompson v. Memphis, 251 S.W. 46 (1923); Opinion By The Justices, 
30 So.2d 14 (1947); and Bussie v. McKeithen, 259 So.2d 345 (1971). 
Payment of employee FICA taxes, in some respects, is similar 
to payments for group hospitalization and life insurance, 
in that it is another method of compensating employees in 
addition to a straight wage payment. Additionally, it would 
seem that a political subdivision having the power to increase 
the wages of its employees would also have the authority to 
pay the employee tax imposed by the Federal Insurance Con-
tributions Act (as such act is extended to apply to political 
subdivisions through K.S.A. 1979 Supp. 40-2305), if there 
is a determination that such an indirect increase in com-
pensation will result in better public services. See 
Thompson v. Memphis, supra. Accordingly, it is our opinion 
that, absent any statutory enactments applicable to a par-
ticular political subdivision which would prohibit the same, 
and assuming no provisions of the federal-state agreement 
prescribed by K.S.A. 40-2303(a) are contravened, a political 
subdivision may pay an employee's FICA taxes as a part of 
the compensation due to the employee under an employment 
agreement. 



2. QUESTION:  "May the William Newton Memorial Hospital, or 
any municipal, county, or district hospital make such a 
payment?" 

DISCUSSION:  We are informed that the William Newton Memorial 
Hospital was established pursuant to the provisions of 
K.S.A. 1979 Supp. 12-1615. Said statute does not restrict 
the methods whereby hospital employees may be compensated, 
and the conclusion reached in Question 1 (above) would, there-
fore, apply. Likewise, the same conclusion would be applicable 
to other hospitals and political subdivisions. 

3. QUESTION: "Must such a plan [i.e.  to pay employee FICA 
taxes], if allowed, be submitted to the Department of 
Administration of the State of Kansas, and if so, would the 
plan need to be submitted by the municipality or could the 
plan be submitted by the hospital?" 

DISCUSSION:  In our judgment, the plan would have to be 
submitted to the Director of Accounts and Reports for approval 
pursuant to K.S.A. 1979 Supp. 40-2305(a)(4). Said statutory 
provision specifies that, 

"[N]o such plan shall be approved unless: 

"(3) it provides for such methods of 
administration of the plan by the political 
subdivision as are found by the state agency 
to be necessary for the proper and efficient 
administration of the plan;" 

It is also our opinion that the plan would have to be submitted 
by the city rather than the hospital. Only a "political sub-
division" is authorized to submit a plan under K.S.A. 1979 
Supp. 40-2305, and the term "political subdivision" is defined 
as follows in subsection (f) of K.S.A. 1979 Supp. 40-2302: 

"[T]he term 'political subdivision' includes 
every taxing district in this state and also 
includes an instrumentality of the state, of 
one or more of its political subdivisions, 
or of the state and one or more of its political 
subdivisions, but only if such instrumentality  
is a juristic entity which is legally sepa- 
rate and distinct from the state or subdivision  



and only if its employees are not by 
virtue of their relation to such juristic 
entity employees of the state or subdivision;" 
(Emphasis added.) 

It has been held that individuals and corporations are the only 
strictly legal entities in this state in the absence of qualifying 
statutes. Kansas Private Club Assn. v. Londerholm, 196 Kan. 1, 
3 (1965). In our judgment, K.S.A. 1979 Supp. 12-1615 is not 
such a statute as will qualify the hospital board as a separate 
and distinct legal entity. See Attorney General Opinion No. 
79-126. Therefore, it is our opinion that the plan would have 
to be submitted by the municipality. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 

RTS:BJS:TRH:jm 


	Page 1
	Page 2
	Page 3
	Page 4
	Page 5
	Page 6

