
June 6, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-125 

The Honorable Steve Whetstine 
Mayor, City of Rose Hill 
112 North Rose Hill Road 
P.O. Box 175 
Rose Hill, Kansas 67133 

Re: 	Cities of the Third Class--Qualifications of 
Officers--Appointment of Residents to City Offices 

Synopsis: The requirements of K.S.A. 15-209 give a city of 
the third class no option but the appointment of 
city residents to the offices of city clerk and 
city treasurer. However, pursuant to Article 12, 
Section 5(c) of the Kansas Constitution, the city 
may adopt a charter ordinance by which the city 
may exempt itself from the provisions of K.S.A. 
15-209 and thereby eliminate said residency re-
quirement. Cited herein: K.S.A. 15-209, Kan. 
Const., Art. 12, Sec. 5(c). 

Dear Mayor Whetstine: 

You have asked for our opinion whether the city of Rose Hill, 
a city of the third class, may appoint non-residents to the 
offices of city clerk and city treasurer. As you have correctly 
noted, K.S.A. 15-209 mandates these positions be filled by 
qualified electors of the city, persons who reside within the 
city limits. You ask whether a non-resident may be appointed 
if the city receives no applications from residents. You also 
inquire whether the city is obligated to hire a resident who 
is not qualified to do the city job over a non-resident who is 
so qualified. 



In our judgment, the requirements of K.S.A. 15-209 leave the 
city with no option but the appointment of city residents to 
the positions about which you have inquired. It is important 
to note that the statute does permit the appointment of non- 
residents to the posts of municipal judge, city attorney, and as 
law enforcement officers, including such persons who also serve 
in such capacities for another municipality or public agency. 
The statute makes no such exceptions for the offices of city 
clerk and city treasurer. 

However, since the statute in question is part of an enactment 
of the legislature which is not uniformly applicable to all 
cities, limited in its application only to cities of the third 
class, the city may, by charter ordinance, exempt itself from 
the provisions of K.S.A. 15-209, or provide additional and substi-
tute provisions therefor, and thereby eliminate the residency 
requirement imposed for the city offices in question. Article 
12, Section 5 of the Kansas Constitution, known as the home rule 
amendment, empowers the city to elect, in the manner prescribed 
by subsection (c) of the amendment [Kan. Const., Art. 12, Sec. 5(c)1, 
"that the whole or any part of any enactment of the legislature 
applying to such city, other than enactments of statewide concern 
applicable uniformly to all cities, other enactments applicable 
uniformly to all cities, and enactments prescribing limits of 
indebtedness, shall not apply to such city." K.S.A. 15-209 
is neither an enactment prescribing limits of indebtedness nor 
is it an enactment, or part of an enactment, which applies uniformly 
to all cities. Accordingly, the city may exempt itself therefrom. 

However, we think it important to note that adoption of a charter 
ordinance exempting the city from K.S.A. 15-209 will not address 
the city's concern immediately. Please note that subsection (c)(3) 
of the home rule amendment [Kan. Const., Art. 12, Sec. 5 (c)(3)] 
prescribes that "[n]o charter ordinance shall take effect until 
sixty days after its final publication." That subsection further 
provides that if within the said sixty days a petition signed 
by ten percent or more of the number of the city's electors who 
voted at the last regular city election is presented to the city 
clerk, the proposed charter ordinance shall not take effect until 
approved by a majority of the city electors voting in a referendum 
thereon. 

Very truly yours, 

ROBERT T . STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steven Carr 
Assistant Attorney General 
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