
April 24, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-96 

Dale J. Paulsen 
201 E. Third 
St. John, Kansas 67576 

Re: 	Waters and Watercourses--Groundwater Management 
Districts--Imposition of Annual Assessment on 
Unified School District 

Synopsis: A unified school district which is an owner of 
land within the boundaries of a groundwater 
management district is liable for any annual 
assessment levied by virtue of K.S.A. 1979 
Supp. 82a-1030(a). As such an assessment is 
not based upon the value of property owned, the 
school district may not rely on the exemption 
from property taxes found at Article 11, Section 
1 of the Kansas Constitution and K.S.A. 79-201. 
Cited herein: K.S.A. 79-201, 82a-1021(g), 82a-
1021(k), K.S.A. 1979 Supp. 82a-1030(a), Kan. 
Const., Art. 11, §1. 

* 	 * 

Dear Mr. Paulsen: 

As attorney for the Big Bend Groundwater Management District 
No. 5, you have requested our opinion whether a unified school 
district is exempt from an assessment made by the management 
district. Specifically, you inquire whether the exemption 
from property taxes which the school district enjoys also 
extends to the annual assessment of five cents (50) per 
acre which the management district imposes pursuant to K.S.A. 
1979 Supp. 82a-1030(a). We would conclude that the school 
district is not exempt. 



Big Bend Groundwater Management District No. 5 is a body 
politic and corporate, organized under the provisions of 
K.S.A. 82a-1020 et seq. Funds for the operation of the 
district are raised pursuant to K.S.A. 1979 Supp. 82a-1030(a), 
which in part states: 

"In order to finance the operations of 
the district, the board may assess an 
annual water user charge against every 
person who withdraws groundwater from 
within the boundaries of the district. 
The board shall base such charge upon 
the amount of groundwater allocated 
for such person's use pursuant to his 
or her water right. Such charge shall 
not exceed sixty cents (600) for each 
acre-foot (325,851 gallons) of groundwater 
withdrawn within the district or allocated 
by the water right. 

"The board may also make an annual  
assessment against each landowner of 
not to exceed five cents (50) for  
each acre of land owned within the  
boundaries of the district. Special 
assessments may also be levied, as 
provided hereafter, against land 
specially benefited by a capital 
improvement without regard to the 
limits prescribed above." (Emphasis 
added.) 

Before an annual assessment may be imposed, it is necessary 
that the "person" own land within the district. K.S.A. 82a-
1021(g). One such owner of land is Unified District No. 
438 (Skyline). As Skyline also withdraws water from the 
ground for its use, it meets the definition set out by 
K.S.A. 82a-1021(k) and is so liable for the payment of 
user fees as well. This point is apparently not at issue. 

Whether Skyline can be made to pay the annual assessment, 
however, is very much in dispute. The school district argues 



that it cannot be made to do so by virtue of provisions contained 
both in the Kansas Constitution and in Kansas statutory law. 
Art. 11, Sec. 1 of the former states in part that "[a]ll 
property used exclusively for . . . educational . . . purposes 
shall be exempted from property taxation," while K.S.A. 79-201 
further defines "property" to include all buildings, real property, 
tangible personal property and moneys held for such purposes. 

From the earliest days of this state, it has been recognized 
that the exemption from property taxes contained in Art. 11, 
Sec. 1 of the Kansas Constitution does not extend to all taxes 
paid by those entities which are listed therein. Hines et al. 
v. City of Leavenworth, 3 Kan. 186 (1865). Special assessments, 
for example, like those authorized in K.S.A. 1979 Supp. 82a-
1030(a), are based wholly on benefits conferred on the property, 
and so are not within the exemption. State Highway Commission  
v. City of Topeka, 193 Kan. 335 (1964). Excise taxes, such 
as sales and use taxes, have also been held not to come within 
the scope of the exemption. City of Chanute v. Commission  
of Revenue, 156 Kan. 538 (1943), State, ex rel. v. Commission  
of Revenue, 163 Kan. 240 (1947). 

Turning to the statute at issue, it becomes apparent that 
the annual assessment of up to five cents per acre for each 
landowner within the district is akin to an excise tax, as it 
is set at a flat rate, regardless of the value of the property. 
In this sense, it is obviously unlike a property tax which is 
dependent upon the value of the property involved. Under 
K.S.A. 1979 Supp. 82a-1030, the assessment is the same for 
an undeveloped acre of land as for one containing a school 
building or athletic field. Accordingly, while not a special 
assessment, the annual acreage charge is not proscribed by 
either the constitutional or statutory exemption from taxation 
of property owned by a unified school district. 

In conclusion, a unified school district which is an owner of 
land within the boundaries of a groundwater management district 
is liable for any annual assessment levied by virtue of K.S.A. 
1979 Supp. 82a-1030(a). As such an assessment is not based 
upon the value of property owned, the school district may 
not rely on the exemption from property taxes fround at Article 
11, Section 1 of the Kansas Constitution and K.S.A. 79-201. 

Very, truly yours, 

'ROBERT T. STEPHAN  
Attorney General of Kansas 

Jeffrey S. Southard 
Assistant Attorney General 
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