
December 7, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 280 

The Honorable Ruth Luzzati 
State Representative, Eighty-Fourth District 
5203 Plaza Lane 
Wichita, Kansas 67208 

Re: 	Public Health--Examination, Licensure and 
Regulation of Nursing--Schools of Nursing 
and Educational Programs for Advanced 
Registered Nurse Practitioners 

Synopsis: A person may be licensed as a registered 
professional nurse without first obtaining 
a baccalaureate degree. Thus, "degree com-
pletion" programs are in the nature of con-
tinuing education devices over which the 
Kansas State Board of Nursing has elected 
to exercise no jurisdiction, since the 
Board has set a lesser licensure standard. 

* 

Dear Representative Luzzati: 

You request our opinion as to what, if any, jurisdiction the 
Kansas State Board of Nursing has over "degree completion 
nursing programs" conducted in the State of Kansas. We are 
advised that all students in such a program are registered 
professional nurses (currently licensed by the Kansas State 
Board of Nursing) who have not received baccalaureate degrees 
in nursing (B.S.N.). 



Pursuant to K.S.A. 1978 Supp. 65-1119, the Kansas State Board 
of Nursing has authority to accredit schools for professional 
nurses, schools for practical nurses, and educational programs 
for advanced registered nurse practitioners. In the exercise 
of that authority the Board has accredited three types of 
programs* within the "schools for professional nurses" category 
which, if successfully completed, may lead to licensure as a 
registered professional nurse: "hospital" programs (also 
referred to as "diploma" programs), "associate degree" programs, 
and "baccalaureate degree" programs. Regardless of which of 
the three programs is completed, all applicants for an original 
license to practice as a registered professional nurse must pass 
the examination conducted by the Board. See K.S.A. 1978 Supp. 
65-1115(b)(1). However, only those registered professional 
nurses who have successfully completed a "baccalaureate degree" 
program accredited by the Board will have received a B.S.N. 
degree, and "degree completion" programs would, therefore, be 
offered to "hospital" and "associate degree" nurses who do not 
hold such a degree. It is clear that, pursuant to K.S.A. 1978 
Supp. 65-1119, the Kansas State Board of Nursing has statutory 
authority to accredit schools offering baccalaureate degrees 
which lead to licensure of registered professional nurses. How-
ever, it is equally clear that a person may be licensed as a 
registered professional nurse without first obtaining a 
baccalaureate degree, as discussed above. Thus, a "degree 
completion" program is in the nature of a continuing education 
device over which the Board has elected to exercise no jurisdic-
tion since the Board has set a lesser licensure standard. 

Significantly, we find nothing which would prohibit the Board's 
adoption of rules and regulations establishing the B.S.N. degree 
as a minimum requirement for licensure as a registered professional 
nurse. If the Board adopted such a regulation, institutions 
presently offering "degree completion" programs would be directly 
affected by such a requirement, and would as a practical matter 
be forced to seek accreditation of their curricula to effectively 
compete with other accredited institutions and to insure that 
their graduates are qualified for licensure in Kansas. 

It 	is important to note that, notwithstanding the Board's practice 
to accredit "programs" of training and education for professional 
and practical nurses, such programs should be called "schools for 
professional nurses" and "schools for practical nurses" as ex-
pressly referenced in K.S.A. 1978 Supp. 65-1119. Enclosed for 
your consideration is a copy of Attorney General Opinion No. 79-274 
in which the distinction between accredited "schools" and "programs" 
is discussed extensively. 



It is important to note, however, that the Board of Nursing 
has no authority to determine whether an educational institu-
tion may confer degrees in nursing; only the Board of Regents 
has such authority. See K.S.A. 1978 Supp. 74-3249 et seq. and 
K.S.A. 76-716. The Board of Nursing is empowered to prescribe 
standards for licensure, and could require a B.S.N. as a minimum 
requirement for licensure of registered professional nurses, 
thus affecting those institutions offering degree completion 
programs, as discussed above, but only in that regard. 

But, the Board has not elected to impose such a requirement 
either for licensure or for curriculum standards of schools 
for professional nurses. It is our opinion that such require-
ments, imposed by amendment of its administrative rules and 
regulations, are the only means by which the Board could affect 
or impose requirements for accreditation of the programs about 
which you have inquired. 

Very truly yours, 

 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steven Carr 
Assistant Attorney General 
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Enclosure: Attorney General Opinion No. 79-274 
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