
November 16, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 264 

The -Honorable W. Edgar Moore 
State Representative, 26th District 
2103 West 127th Street 
Olathe, Kansas 66061 

Re: 	Counties and County Officers--Fees and Salaries-- 
Advances on Travel Expenses 

Synopsis: K.S.A. 1978 Supp. 19-101a et sect.  grants the board 
of county commissioners the power to transact 
county business and thereby authorizes them to 
deal with personnel matters involving county 
employees, including the payment of travel expenses 
in advance. However, this power is subject to any 
state enactments applicable uniformly to all counties. 

Dear Representative Moore: 

In your letter of July 12, 1979, you seek the opinion of this 
office on the question of whether certain employees may be 
advanced money for their travel expenses, and then be required 
to give an accounting (and presumably return any surplus) when 
they return. You have subsequently clarified the scope of 
your request, indicating that it concerns county officials, 
such as the sheriff, and other county employees. 

K.S.A. 1978 Supp. 19-101a (as amended by L. 1979, ch. 52, §9) 
confers upon each county the power, to be exercised by the 
board of county commissioners, 



"to transact all county business and 
perform such powers of local legislation 
and administration as they deem appro-
priate, subject to the following 
limitations, restrictions or prohibi-
tions: First, counties shall be subject 
to all acts of the legislature which 
apply uniformly to all counties . . . ." 

(The eight other enumerated statutory limitations are omitted 
here, for they are not pertinent to the question you raise.) 

Elected county officials hold positions which are statutory in 
nature, as may other deputies or employees. See, e.g., K.S.A. 
1978 Supp. 19-805a, regarding sheriff's deputies in counties 
such as Johnson County. Other county employees may hold jobs 
which are created solely by the authority of the county. In 
either case, however, the board of county commissioners is 
empowered to adopt local legislation, regarding the conduct of 
county business, as it deems appropriate and necessary. The 
adoption of policies for the reimbursement of travel expenses 
is certainly properly a matter of "county business." In the 
formulation and adoption of such policies, the board of county 
commissioners is free, under K.S.A. 1978 Supp. 19-101a (as 
amended), to enact both legislative and administrative standards 
and directives governing that position. 

The above power is, of course, subject to acts of the legislature 
which apply uniformly to all counties. From our examination 
of the statutes, we find no provisions which deal with travel 
expense reimbursement policies which are applicable to a county 
the size of Johnson County. However, this may not be the case 
when specific county officials are considered. For example, 
K.S.A. 28-110 deals in part with the reimbursement of sheriffs 
for travel expenses incurred in the performance of certain 
enumerated duties. We note that the following language appears 
therein: 

"And provided further, That no mileage shall 
be taxed or allowed and no person shall be 
required to pay any mileage unless at the 
time of making returns the sheriff shall 
make and file with his returns, or as a 
part thereof, a statement showing the  
-distance actually and necessarily traveled  
in making service . . . , and the distance  
actually and necessarily traveled  by the  
sheriff in making such service shall  
clearly appear; . . . : And further  



provided, That the sheriff shall receive, 
in addition to the compensation allowed 
him by this act, for serving under 
requisition made by the governor, his 
necessary transportation and board  
actually paid out for himself and 
prisoner." (Emphasis added.) 

It would appear from the above that the Legislature has determined 
that, at least in the above areas, a sheriff should be reimbursed 
only after the expenditures have been made. As this is a uniform 
measure equally applicable to all counties, the Johnson County 
Commissioners could not substitute a local law for it, even by 
charter ordinance. 

Apart from some limited exceptions such as that mentioned above, 
it would be our opinion that the board of county commissioners 
does have the authority pursuant to K.S.A. 1978 Supp. 19-101a 
et seq., to establish policies providing for the payment of 
advance money to county employees. This conclusion is in agree-
ment with a previous opinion of this office on the same subject, 
No. 78-363, a copy of which is enclosed for your information. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Jeffrey S. Southard 
Assistant Attorney General 

RTS:BJS:JSS:gk 
Enclosure: Attorney General Opinion No. 78-363 
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