
August 27, 1979 

ATTORNEY GENERAL MINION NO. 79- 19 2 

Martin R. Ufford 
Boyer, Donaldson & Stewart 
1030 First National Bank Building 
Wichita, Kansas 67202 

Re: 	Infants -- Crimes Affecting Children -- Reporting 
Physical or Mental Abuse or Neglect of Children. 

Synopsis: The provisions of Wichita Municipal Code §§5.30.010 et seq. 
which require hospital personnel to report treatment of 
emergency cases to the police department are not in conflict 
with or preempted by the Kansas Child Protection Act as 
established in K.S.A. 1978 Supp. 38-716 et seq. 

Dear Mr. Ufford: 

As legal counsel for the Board of Trustees of the E. B. Allen Memorial 
Hospital, you have requested our opinion regarding the validity of 
Wichita Municipal Code §55.30.010 et seq. which require hospital personnel 
to notify the police department when they treat emergency cases. You 
inquire if this municipal ordinance is valid in light of K.S.A. 1978 Supp. 
38-716 et seq. which require enumerated persons, including hospital 
personnel, to report suspected child abuse or neglect to the state 
department of social and rehabilitation services or the district court. 
Additionally, you question the scope of the definition of "emergency 
case" as set out in the city code. 

Having discussed the term "emergency case" with attorneys in both the 
Wichita City Attorney's Office and the Sedgwick County District Attorney's 



Office we are informed by these offices that for the purposes of the 
reporting ordinance, the term encompasses only incidents of physical 
abuse and gross neglect. It is with this interpretation in mind that 
we approach the question of the ordinance's validity. 

The pertinent portions of the Wichita Municipal Code are as follows: 

"5.30.010 Defined. For the purpose of the following section, 
the term 'emergency case' is defined to be any case in which 
bodily injury is caused to any person by means of force and 
violence or by any unlawful act or by accident; provided, 
that industrial accidents are hereby specifically excepted. 
(Ord. No. 10-422, §1.)  

"5.30.020 Report required; information to be shown. Every 
physician who answers a call on an emergency case or who 
attends or administers to any patient that falls within the 
term of an emergency case as defined in the preceding 
section, and every hospital, hospital attendant or persons 
in charge thereof, who shall receive in their care, any patient 
in any emergency case shall immediately notify the police 
department of such case, giving the name and location of 
the patient and the nature of the injury. (Ord. No. 10-422, 

"5.30.030 Penalty for violation. Every person who is convicted 
of violating any of the provisions of this chapter shall be 
guilty of a misdemeanor. (Ord. No. 32-924.)" 

K.S.A. 1978 Supp. 38-717 provides: 

"Every person licensed to practice the healing arts or 
dentistry, persons licensed to practice optometry, persons 
engaged in postgraduate training programs approved by the 
state board of healing arts, certified psychologists, 
Christian Science practitioners, licensed social workers, 
every licensed professional nurse or licensed practical 
nurse, examining, attending or treating a child under the 
age eighteen (18), every teacher, school administrator or 
other employee of a school which such child is attending, 
the chief administrative officer of a medical care facility, 
every person licensed by the secretary of health and 
environment to provide child care services or employee of 
the person so licensed at the place where the child care 
services are being provided to the child, or any law 



enforcement officer having reason to suspect that a child 
has had injury or injuries inflicted upon him or her as 
a result of physical or mental abuse or neglect, shall 
report, and all other persons who have reason to suspect 
that a child has had injury or injuries inflicted upon 
him or her as a result of physical or mental abuse or 
neglect may report, the matter promptly to the district 
court of the county in which such examination or attendance 
is made, treatment is given, school is located or such 
abuse or neglect is extant or to the department of social 
and rehabilitation services. Such report may be made 
orally by telephone or otherwise and shall be followed by 
a written report if requested. When medical examination 
or treatment with respect to a child is pursuant to the 
performance of services by a member of the staff of a 
medical care facility or similar institution, such staff 
member shall immediately notify the superintendent, 
manager, or other person in charge of the institution who 
shall make such a report in writing forthwith. Every such 
report when required to be written shall contain, if known, 
the names and addresses of the child and his or parents or 
other persons responsible for his or her care, the child's 
age, the nature and extent of the child's injuries (including 
any evidence of previous injuries), and any other information 
that the maker of the report believes might be helpful in 
establishing the cause of the injuries and the identity of 
the person or persons allegedly responsible therefor." 

In assessing the validity of the ordinance as it pertains to reporting 
child abuse and gross neglect, we must consider first whether the 
language of the ordinance conflicts with the state legislation, and 
secondly, whether the state has occupied the field of the subject matter, 
thus preempting municipalities from adopting legislation on the subject 
matter. 

It is our opinion that the ordinance as adopted does not conflict 
with the state legislation. The Supreme Court of Kansas has addressed 
the issue of conflict between local and state legislation and has 
stated: 

"A test frequently used to determine whether conflict in 
terms exists is whether the ordinance permits or licenses 
that which the statute forbids or prohibits that which the 
statute authorizes; if so, there is conflict, but where 



both an ordinance and the statute are prohibitory and the 
only difference is that the ordinance goes further in its 
prohibition but not counter to the prohibition in the 
statute, and the city does not attempt to authorize by the 
ordinance that which the legislature has forbidden, or forbid 
that which the legislature has expressly authorized, there 
is no conflict." City of Junction City v. Lee,  216 Kan. 495, 
501 (1975). 

Both the municipal ordinance and state statute in question impose a 
duty on enumerated individuals to formally report selected incidents 
to named governmental bodies. Although the municipal ordinance mandates 
reporting selected incidents to the police department which are also 
required to be reported to the department of social and rehabilitation 
services or district court by state statute, it is our opinion that 
there is no conflict in terms. The ordinance neither attempts to eliminate 
a duty which the legislature has imposed nor attempts to impose a duty 
which the legislature has expressly forbidden. Thus, the ordinance is 
not invalid due to a conflict with state legislation. 

The second issue we must consider is whether the state has occupied the 
field in the area of child abuse reporting, thereby preempting municipalities 
from further regulating the area. The question of preemption in the 
area of licensing and regulation of private clubs has been considered 
by the Supreme Court of Kansas resulting in the following rule: 

"The general rule on preemption is that legislative intent 
to reserve to the state exclusive jurisdiction to regulate 
an area must be clearly manifested by statute  before it can 
be held that the state has withdrawn from the cities the 
power to regulate in the field." Garten Enterprises, Inc. v.  
City of Kansas City,  219 Kan. 620, 623 (1976). 

It is our opinion that the Kansas Child Protection Act as set out in 
K.S.A. 38-716 et seq.  does not manifest an intent on the part of the 
Kansas Legislature to reserve exclusive control in the area of reporting 
child abuse or neglect. Rather, we believe that the statutory scheme 
was enacted to insure a statewide, available vehicle to process such 
reports and facilitate investigations, as expressed in K.S.A. 1978 Supp. 
38-716. As mentioned previously, the municipal ordinances in question 
in no way attempt to restrict the process established by state statutes, 
but rather, tend to complement and supplement it. 

A collateral issue you have raised concerns the immunity afforded 
reporting parties by K.S.A. 1978 Supp. 38-718 and your concern that 



the reporting party may forfeit this immunity by complying with the 
reporting requirements of the Wichita Municipal Code. Although we 
agree that the statutory immunity provided in K.S.A. 1978 Supp. 38-718 
does not extend to reports which are made to the police department (see 
Attorney General Opinion No. 77-68), we also recognize the distinction 
in the reporting requirements. K.S.A. 1978 Supp. 38-717 mandates 
reporting whenever the party "has reason to suspect that a child has 
had injury or injuries inflicted upon him or her as a result of physical 
or mental abuse or neglect," whereas Wichita Municipal Code §5.30.()20 
requires reporting only when treatment is rendered for bodily injury 
resulting from force, violence or unlawful act. Additionally, the Wichita 
Municipal Code requires only that the reporting party provide minimal 
information regarding the name and location of the patient and the 
nature of the injury. It is our opinion that the amount of information 
required and the difficulty of diagnosis is clearly greater in the former 
than it is in the latter; thus, the rationale for the explicit, statutory 
immunity. In actuality, we do not believe that the municipal ordinance, 
which mandates reporting in limited situations only, seriously exposes 
the reporting party to civil liability. 

An analogous situation exists when comparing the reporting requirements 
set out in K.S.A. 21-4213 and K.S.A. 1978 Supp. 38-717. Hospital 
personnel who are required to report treatment of gunshot wounds and 
life-threatening puncture wounds pursuant to K.S.A. 21-4213 are not 
exempted from this duty merely because the treatment involves a child 
under the age of eighteen (18) years, thus requiring compliance with 
K.S.A. 1978 Supp. 38-717. In such cases there exists a dual reporting 
requirement with statutory immunity afforded in the one instance and not 
in the other. The absence of a statutory immunity does not invalidate 
the duty imposed by law. 

Very ,truly, yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

James E. 
Assistant Attorney General 
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