
August 7, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 166 

Mr. Stephen W. Boyda 
Marshall County Attorney 
P.O. Box 207 
Marysville, Kansas 66508 

Re: 	Taxation--Listing Property for Taxation--Final 
Filing Date 

Synopsis: Pursuant to the provisions of K.S.A. 79-306 and 
79-1422, the final date upon which statements listing 
the tangible personal property of individual 
taxpayers must be filed before a penalty for late 
filing will be assessed is the last day of February. 

* 

Dear Mr. Boyda: 

You request our opinion as to the final date upon which lists 
by individual taxpayers of their tangible personal property 
for purposes of taxation must be filed before a penalty for 
late filing will be assessed. You indicate that some counties 
follow the view that no penalty should be assessed if such 
statements are filed on or before March 1, while others assess 
a penalty if the statement is not filed on or before the last 
day of February. 

The statutory provisions pertinent to your inquiry are those 
contained in K.S.A. 79-306 and 79-1422. The latter statute 
establishes varying amounts of penalty to be assessed by the 



county assessor for failure to timely file, with said amounts 
varying according to the number of days that the filing is 
overdue. However, it provides in relevant part: 

"In case any person required to file a 
statement of assessment under the pro-
visions of this act fails to make and file 
such statement on or before the date pre-
scribed by K.S.A. 79-306, and amendments  
thereto . . 	." (Emphasis added.) 

Thus, the county taxing officials must look to the provisions 
of K.S.A. 79-306 in order to determine the final filing date. 
Said statute, in pertinent part, provides: 

"Between January 1 and March 1 of each 
year, every person, except a corporation, 
domestic or foreign, in which case the 
filing date shall be April 1, required 
by this act to list property shall make 
and sign a statement listing all tangible 
personal property which by this act he or she 
is required to list . . . and deliver the 
same to the county assessor of the county 
where such property has its situs for the 
purpose of taxation: Provided, That 
property of merchants required to list 
property under the provisions of K.S.A. 
79-1001a shall be listed and filed on 
or before April 15, of each year." 
(Emphasis added.) 

A review of the legislative history of K.S.A. 79-306 reveals 
that, until amended in 1965, it did not contain any specified 
date as to when lists of tangible personal property were required 
to be filed. Prior to the 1965 amendment, the pertinent pro-
vision read as follows: 

"Every person required by this act to list 
property when called upon by the county  



assessor, or by any deputy assessor of  
his city or township, shall make out and 
verify by his oath a statement of all 
tangible personal property which by this 
act he is required to list . . . ." 
(Emphasis added.) 

The provisions of the statute above quoted are virtually the 
same as those used by the legislature when the statute was first 
enacted in 1876. L.1876, ch. 34, § 9. However, the 1965 
Legislature amended the statute (L.1965, ch. 511, § 3) to read 
in relevant part, as follows: 

"Between January 1 and March 1 of each 
year, every person required by this act 
to list property shall make and sign a 
statement listing all tangible personal 
property which by this act he is required 
to list . 	. and deliver the same to 
the county assessor of the county where 
such property has its situs for the purpose 
of taxation." 

As is apparent by reading the provisions of K.S.A. 79-306 as 
said statute currently exists, this language has not been modified, 
although, in both 1968 and 1972, the statute was amended to 
provide final filing dates for corporations and merchants 
different than that fixed for individual taxpayers. This fact 
convinces us that there has been no change in the legislative 
intent to require individual taxpayers to file their statements, 
listing all their tangible personal property, "[b]etween January 1 
and March 1 of each year." The question then becomes whether 
the legislature intended such time period to include January 1 
and March 1, as well as the intervening dates. 

One rule of statutory construction consistently applied by the 
Kansas Supreme Court in determining legislative intent is that 
words are to be given their ordinary meanings in the English 
language. Lakeview Gardens, Inc. v. State, ex rel. Schneider, 
221 Kan. 211 (1976); Hessell v. Lateral Sewer Dist. No. T-39, 
202 Kan. 499 (1960); and Roda v. Williams, 195 Kan. 507 (1965). 



In addition, K.S.A. 77-201, Second, in part, provides: "Words 
and phrases shall be construed according to the context and 
approved usage of the language . . . ." Following these rules, 
it is noted that Webster's New Collegiate Dictionary 81 (15th ed. 
1965) defines "between" as "in the time space, or interval 
that separates." Also, Blacks Law Dictionary 204 (4th ed. 1957) 
defines "between" as: 

"A space which separates. [Cite omitted.] 

• 	• 	• 

"If an act is to be done 'between' two 
certain days, it must be performed before 
the commencement of the latter day. In 
computing the time in such a case, both  
the days named are to be excluded." 
[cite omitted.] (Emphasis added.) 

Given these definitions, we are of the opinion that the legislature, 
in using the term "between;" did not contemplate the inclusion 
of the dates which are separted (January 1 and March 1), but 
rather, intended to include only the intervening dates. Thus, 
in our opinion, the date prescribed in K.S.A. 79-306 which 
triggers the penalty provisions of K.S.A. 79-1422, is the last 
day of February, not the first day of March. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 

RTS:BJS:RJB:jm 


	Page 1
	Page 2
	Page 3
	Page 4

