
July 25, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 156 

Kim D. Ramey 
Seward County Attorney 
415 North Washington 
Liberal, Kansas 67901 

Re: 	Public Health--Local Boards of Health—Review of 
Joint Boards of Health Actions by City and County 
Commissions 

Synopsis: Governing bodies of cities and counties under 300,000 
population which voluntarily create joint boards of 
health may not review the actions of such boards 
absent the reservation of such authority in the 
agreements or ordinances creating the board. Cities 
and counties, in counties under 300,000 population, 
may provide by rule and regulation for the conduct 
of the joint board of health providing such authority 
is reserved in the agreement or ordinances creating 
a joint board of health. Cities and counties may, 
by exercising their respective home rule powers, 
exempt themselves from the requirements of K.S.A. 
1978 Supp. 65-205. 

* 

Dear Mr. Ramey: 

Although the problems giving rise to your opinion request of 
March 8, 1979, have now been resolved in accordance with our 
earlier advice, we have reduced our legal conclusions to writing 
for your future use. You inquire first whether the joint 
commissions of the city and county may review actions of the 
joint board of health and overrule specific board actions. 
You refer in your letter to the language in K.S.A. 1978 Supp. 
65-205 which provides: 



"The actions of said board shall be 
subject to the approval of the governing 
bodies of the city and county sitting 
en banc  and such governing bodies may 
while sitting en banc,  provide by mutual 
agreement and resolution rules and regula-
tions for the operation of said board of 
health." 

The question is whether this express statutory authorization for 
review of the actions of a joint health board applies to the Seward 
County/Liberal Joint Board of Health which was voluntarily created 
in 1974. 

A careful reading of the statute reveals that the legislature, 
pursuant to K.S.A. 1978 Supp. 65-205, made clear distinction 
between joint boards of health created by the terms of the statute 
itself in counties over 300,000, and all other joint boards of 
health voluntarily created pursuant to the enabling language of 
this same statute. In our opinion, the context of the above-quoted 
language, which authorizes review, makes it clear that the legis-
lature provided for such review only in counties over 300,000. 
The language in question which refers to "said board" is con-
tained between two sentences which unequivocally relate to joint 
boards of health in counties over 300,000. Further, the legis-
lative history of these provisions supports the proposition that 
the language authorizing review refers only to joint boards of 
health in counties over 300,000 which are created by the statute 
itself. 

The original act which authorized the creation of joint boards of 
health made no distinction, as does the current statute, between 
counties of different population, nor was there any provision re-
garding review of the joint health board's actions. (L. 1943, 
ch. 223.) However, in 1961, the legislature amended the act, 
adding the provisions which distinguish between counties of dif-
fering populations. It was in this same amendment to the act 
that the legislature first authorized review of the joint health 
board's actions, providing: 

"The actions of said  board shall be subject 
to the approval of the governing bodies of 
the city and county sitting en banc  . 	. ." 
(Emphasis added.) L. 1961, ch. 282, §1. 



As the distinction between counties and the right of review 
derive from the same source, and as that enactment provided 
for review of "[t]he actions of said board" only, we are of 
the opinion that the statutory right to review actions of a 
joint city/county board of health extends only to counties over 
300,000 population created specifically by K.S.A. 1978 Supp. 
65-205. In all other counties, the creation of a joint board 
of health authorizes the transfer of all powers from the 
municipal or county health board to the joint health board. 
K.S.A. 1978 Supp. 65-205 provides, in part: 

"Upon the creation of any such joint 
board of health all the jurisdiction, 
powers and duties now conferred by law 
upon any local, municipal or county board 
of health shall be withdrawn from such 
local, municipal or county board of health 
and conferred upon the joint board of health:" 

Had the legislature intended city/county governing bodies of other 
counties to have such review it could have so provided. Corre-
spondingly, if counties and cities inherently or impliedly retained 
the authority for such review of administrative decisions dele-
gated to joint health boards, the specific authorization for 
review in counties over 300,000 would not have been necessary 
for any county. Thus, we must conclude that other cities and 
counties do not possess such authority, either inherently or 
by statute. 

You also inquire whether the joint commissions may provide rules 
and regulations for the conduct of the joint board of health. 
Again, it is important at the outset to keep in mind the basic 
distinction between joint health boards established  by cities  
and counties  pursuant to the enabling language in K.S.A. 1978 
Supp. 65-205, and those joint health boards created  pi the 
statute itself  in counties over 300,000 in population. Regard-
ing joint boards established voluntarily, the statute does not 
dictate the form or composition that such boards shall take. 
This is a matter left to the discretion of cities and counties 
in the creation of the joint health boards. It is a general 
principle of law that: 



"The legislature may delegate to 
governmental subdivisions or agencies 
the power to create administrative 
agencies, but, where the legislature 
has placed certain conditions and 
restrictions on the exercise of this 
power, these conditions and restrictions 
must be observed if the authority is to 
be exercised." 73 C.J.S. Public Administrative  
Bodies and Procedure, §7 (1951). 

With regard to voluntarily created joint boards of health, the 
legislature provided only that cities and counties "may, by 
agreement with each other, establish a joint board of health 
with the same powers, duties and limitations as are now or here-
after may be provided by law." K.S.A. 1978 Supp. 65-205. 

Since the legislature did not provide specific restraints upon 
cities and counties as to the organizational structure or mode 
of operation for joint health boards which would preclude the 
cities and counties from dictating the conduct of such boards, 
cities and counties may, by agreement, structure the joint health 
boards in the manner they deem to be in their best interests. 
Thus, the powers, duties and limitations of such administrative 
bodies will be determined from the terms of ordinances or agree-
ments conferring authority upon them. See 73 C.J.S. Public  
Administrative Bodies and Procedures,  §49 (1951). 

Therefore, even though in the case of voluntarily created joint 
health boards, the power to review administrative decisions of a 
joint board of health is not inherently or statutorily reserved 
to the governing bodies of the city and county, such power may be 
reserved by the terms of the agreements and ordinances establishing 
such boards. Obviously, these agreements and ordinances may be 
amended to provide the powers and duties that the such cities 
and counties choose to confer or impose on the joint health 
board. Likewise, the rules and regulations governing the conduct 
of the joint health board may be promulgated by agreement of the 
city/county governing bodies. However, such restrictions on the 
powers delegated to the joint health board must be reserved by 
the agreement or ordinance establishing the board or by amend-
ment to such agreement or ordinance. 



You also inquire as to whether or not the joint commissions of 
the city and county could, by agreement, dissolve the existing 
joint board of health and, under their home rule powers, exempt 
themselves from K.S.A. 1978 Supp. 65-205 and then reestablish 
a joint board of health with different powers. Such actions 
are certainly possible but, in our opinion, probably unnecessary, 
for whatever limitations or powers are sought to be imposed upon 
the joint health board may be accomplished by amendment of the 
resolutions, ordinances or agreements which established the 
board, so long as those limitations or powers are not proscribed 
by K.S.A. 65-201 et !!a . 

Thus, governing bodies of cities and counties under 300,000 
population which voluntarily create joint boards of health may 
not review the actions of such boards absent the reservation of 
such authority in the agreements or ordinances creating the 
board. Cities and counties, in counties under 300,000 popula-
tion, may provide by rule and regulation for the conduct of the 
joint board of health, providing such authority is reserved in 
the agreement or ordinance, creating the joint board of health. 
Cities and counties may, by exercising their respective home 
rule powers, exempt themselves from the requirements of K.S.A. 
1978 Supp. 65-205. 

Very truly yours, 

 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Bradley J. Smoot 
Deputy Attorney General 
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