
June 14, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 116 

Dr. Thomas J. Fitzgerald 
Secretary, Board of Examiners of 
Psychologists 

2108 West 75th Street, Suite 400 
Prairie Village, Kansas 66208 

Re: 	State Boards, Commissions, and Authorities--Board 
of Examiners of Psychologists--Powers and Duties--
Violations 

Synopsis: A person who engages in the practice of psychology, 
as that term is defined in K.S.A. 74-5302(a), but 
does not "represent himself to be a psychologist," 
as that term is defined in K.S.A. 74-5302(b), does 
not violate the Certification of Psychologists Act. 
Said act does not regulate the practice of psychology 
except with regard to the conduct of certified 
psychologists. 

K.S.A. 74-5344(c), which relates to the use of "official 
titles" by government employees, does not violate the 
Fourteenth Amendment to the United States Constitution. 

* 

Dear Dr. Fitzgerald: 

In your letter of March 22, 1979, you request our opinion as 
to numerous questions which have arisen relating to the 
Certification of Psychologists Act of the State of Kansas, 
K.S.A. 74-5301, et seq. Pursuant to your request for a timely 



response as to certain questions, and in order to accomodate 
a study by an interim legislative committee, we will address 
only those questions numbered 1, 4, and 5 in this opinion. We 
will address the remaining questions set forth in your letter 
in a later opinion. 

Your first question relates to violations of the act. As I 
interpret your question, you are asking whether a person who 
engages in the "practice of psychology," as that term is defined 
in K.S.A. 74-5302(a), but does not "represent himself to be a 
psychologist," as that term is defined in K.S.A. 74-5302(b), 
violates the Certification of Psychologists Act. The pertinent 
statute, K.S.A. 74-5340, provides that it is a violation of the 
act for any person, not holding a valid, existing certificate 
as a psychologist issued by the board, "to represent himself to 
be a psychologist as defined in section 2 [74-5302]." There is 
no provision which makes it a violation of the act for a person, 
not a certified psychologist, to engage in the practice of 
psychology where there are no representations to the public 
of the nature set forth in K.S.A. 74-5302(b). In fact, subsection 
(f) of K.S.A. 74-5344 specifically authorizes the use of 
psychological techniques by anyone so long as the prohibited 
representations are not made. Accordingly, it is our opinion 
that there is no violation of the act under the circumstances 
you describe. 

In connection with your first question, you ask why a definition 
of "practice of psychology" was included in K.S.A. 74-5302(a) 
if the act cannot be construed to prohibit the practice of 
psychology by persons other than certified psychologists. In 
our judgment, the definition of said term is only of consequence 
under the act where the certificate of a certified psychologist 
is suspended or revoked by the Board of Examiners of Psychologists. 
K.S.A. 74-5333 provides that a "certified psychologist shall not 
engage in practice after a certificate is revoked or during 
the time for which it is suspended." The definition of "practice 
of psychology" in K.S.A. 74-5302(a) was apparently aimed at 
specifying those acts which a certified psychologist may not 
engage in during a period of suspension or revocation. 

Your second question relates to K.S.A. 74-5344(a), which allows 
"qualified members of other professional groups" to do "work of 
a psychological nature" so long as "[t]hey do not hold themselves 
out to the public by any title or description of services 



incorporating the words 'psychologic,' 'psychologist,' or 
'psychology.'" As we understand your question, you are asking 
how the very general and undefined terms in said statute are 
to be applied in regulating the practice of psychology by 
persons other than certified psychologists. It is our belief 
that, in answering your first question, we also have answered 
this one. As stated above, the act does not proscribe or 
regulate the practice of psychology except with regard to the 
conduct of certified psychologists. In our judgment, the 
generality of K.S.A. 74-5344(a) reinforces our understanding 
that the act was not intended to reach the conduct of individuals 
other than those who have sought and obtained licenses as 
certified psychologists, except to the extent that such non-
certified persons "represent" or "hold themselves out to the 
public" in violation of K.S.A. 74-5340. 

Finally, you request our opinion as to the constitutionality of 
K.S.A. 74-5344(c), whereby it is provided that the act shall not 
be construed to limit, among other acts, the use of "official 
titles" by persons employed by government agencies. As we 
construe this provision, it would authorize a government employee 
with the official title of "Psychologist" to use said title 
when dealing with the public in his official capacity, regardless 
of whether or not said government employee was a certified 
psychologist. You suggest that this creates a "double standard" 
and imposes undue restrictions on persons not employed by 
government agencies. You imply that it is your opinion that 
this provision constitutes a denial of equal protection of the 
laws and violates the Fourteenth Amendment to the United States 
Constitution. For the reasons discussed below, we cannot agree 
with this conclusion. 

It is within the police power of a state to establish regulations 
applicable to a particular trade or business and to create 
statutory classifications relative thereto, so long as said 
classifications have a reasonable basis and are non-arbitrary. 
16 Am Jur. 2d Constitutional Law § 517. In our judgment, 
the classification of government employees under the act is 
neither arbitrary or without a reasonable basis. Government 
employees do not, in their official capacity, render or offer 
to render services for a fee, and therefore do not represent 
themselves to be psychologists under the act. See K.S.A. 
74-5302(b). They are granted no privilege not given to any other 
citizen, since it is clearly not a violation of the act to 
use the title "Psychologist" where there is no offer to render 



services for a fee. The failure to prohibit the use of such 
titles where services are rendered gratuitously apparently 
indicates a legislative determination that the public requires 
less protection where services are not rendered for a fee. 
While we may disagree with this determination, it is not, in 
our judgment, so arbitrary and unreasonable as to violate the 
Fourteenth Amendment to the United States Constitution. 

Very truly yours, 

 ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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