
March 30, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79-43 

Mr. Olin K. Petefish 
Attorney at Law 
Petefish, Curran and Immel 
643 Massachusetts Street 
Lawrence, Kansas 66044 

Re: 	Schools--Boards of Education--Closing Schools 

Synopsis: It is the manifest legislative intent that the 
term "city unified school district," as used in 
K.S.A. 72-8213(b), means a unified school district 
which has included within its territory a city 
having a population in excess of 20,000. The 
board of education of any such city unified 
school district is authorized by this statute to 
close any of its attendance facilities at any time 
such board finds the same should be closed to improve 
the school system of such school district. Such 
closure, pursuant to this statutory provision, 
may be made without the board having obtained 
the prior consent of the majority of the resident 
electors of the city unified school district. 

Dear Mr. Petefish: 

As counsel for Unified School District No. 497, Douglas County, 
Kansas, you request our opinion concerning the authority of 
the board of education of said school district to close some of 
the attendance facilities within the territory of said unified 



school district. More specifically, you inquire if, in our 
opinion, said school district is a "city unified school district" 
within the provisions of K.S.A. 72-8213(b) and, consequently, 
is not required to first obtain the consent of the resident 
electors in order to close attendance facilities, which at the 
time of unification, were being operated by school districts 
number 55, 95 and 100, but are now located within Unified School 
District No. 497. 

You explain that prior to unification, the city of Lawrence 
comprised school district number 60. Thereafter, said district 
joined with certain other districts, including districts number 
55, 95 and 100, to form Unified School District No. 497, 
Douglas County, Kansas. 

K.S.A. 72-8213(b) provides: 

"The board of any city unified school 
district which such city has a population 
in excess of 20,000 may close any of its 
attendance facilities at any time such 
board finds the same should be closed to 
improve the school system of such school 
district. The limitations of subsection 
(a) of this section shall not apply to 
any closing under this subsection (b)." 

Your inquiry arises from the fact that, when the legislature 
enacted the provisions of K.S.A. 72-8213(b) in 1967, it failed 
to define the term "city unified school district." As there 
is no reasonable doubt, based upon the clear and unambiguous 
provisions of this subsection, that the legislative intent 
when it enacted this subsection was to allow the board of 
education of a city unified school district to close any of 
its attendance facilities without first obtaining voter approval, 
the task herein is to determine the meaning of "city unified 
school district." 

Although said term is not, itself, defined in any statute, 
the legislature, did, in enacting the school unification acts 
(see L. 1963, ch. 393; L. 1965, ch. 420; and L. 1965, ch. 410), 
define the following terms: 



(1) "The term 'unified district' means a school district 
organized under the authority of this act." 
(L. 1963, ch. 393, §2 and L. 1965, ch. 410, §2.) 

(2) "The term 'city district' means the school district 
of a board of education of a city of the first or 
second class." (L. 1963, ch. 393, §2 and L. 1965, 
ch. 410, §2.) 

(3) "The term 'city unified district' means a unified 
district having a territory which includes a city 
of first or second class having a population of more 
than ten thousand (10,000) and also every unified 
district the organization order for which provides 
for election at large." (L. 1965, ch. 410, §30.) 

Given these definitions and the well-settled rules of statutory 
construction that, in construing a statute, one must consider 
statutes in existence when the statute being construed was 
enacted [Motor Equipment Co. v. Winters,  146 Kan. 127, 132 
(1937), cited with approval in State, ex rel., v. Shawnee 
County Comm'rs,  159 Kan. 87, 90 (1944) and Natural Gas Pipeline 
Co. v. Commission of Revenue & Taxation,  163 Kan. 458, 466 
(1947)], and that the words of a statute must be taken in the 
sense in which they were understood at the time the statute 
was enacted [United  Parcel Service, Inc. v. Armold, 218 Kan. 
102 (1975); Natural Gas Pipeline Co. v. Commission of Revenue & 
Taxation, supra;  and State, ex rel, v. Moore,  154 Kan. 193 
(1941)], it is our opinion that the term "city unified school 
district," as used in K.S.A. 72-8213(b), means a unified school 
district having a territory which includes a city of the first 
or second class. In our judgment, such definition reflects the 
apparent legislative intent in the use of said term, since 
it gives expression to the sense in which the words used therein 
were understood at the time this statutory provision was enacted. 
This conclusion is based on our reading of the previously noted 
definitions of similar terms. 

It must be noted, however, that for a board of education of such 
a district to be empowered to close any attendance facility or 
facilities without first obtaining voter approval therefor, the 
city included within the territory of said district must have a 
population in excess of 20,000. 



In light of the definition herein given the term "city unified 
school district," and given the fact that the territory com-
prising Unified School District No. 497, Douglas County, Kansas 
includes therein the city of Lawrence, which city has a population 
in excess of 20,000, it is our opinion that the board of education 
of said unified school district may close any of its attendance 
facilities at any time such board finds the same should be closed 
to improve the school system of said unified school district. 
It is further our opinion, that such attendance facility closure 
may be made by said board without having first obtained voter 
consent therefor. Finally, as K.S.A. 72-8213(b) expressly provides: 
"The limitations of subsection (a) of this section shall not 
apply to any closing under this subsection (b)," it is our 
opinion that said board of education may close any attendance 
facility located within the territorial boundaries of said 
district, irrespective of the former district within which 
such attendance facility was located prior to unification. 

Very truly yours, 

 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

RTS:BJS:RJB:jm 

Rodney J Assistant Bieker 
Attorney General 
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