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Synopsis: Public building under K.S.A. 12-1736 is construed to 
mean any permanent edifice enclosed with walls and a 
roof to accommodate public officers and business. 

* 

Dear Mr. Boully: 

On behalf of the city of Haysville, Kansas, you request the opin-
ion of this office concerning term "public building" as employed 
in K.S.A. 12-1736 et seq. (City Public Building Act). Specifi-
cally, you ask whether that term encompasses such projects as 
swimming pools and tennis courts. 

K.S.A. 12-1736 provides in pertinent part thus: 

"Any city in this state may erect or 
construct, acquire by gift, purchase, con-
demnation or lease a public building or build-
ings and procure any necessary site therefor 
by gift, purchase or condemnation and may 
alter, repair, reconstruct, remodel, replace 
or make additions to furnish and equip a pub-
lic building or buildings." 	[Emphasis added.] 



The City Public Building Act does not define the phrase public 
buildings, and I find no decision of the appellate courts of this 
state or opinions of this office interpreting that term as it 
is used in the Act. Absent such definition it has long been the 
rule of statutory construction in this jurisdiction that 

“ . . 	[the] court must ascertain and give 
effect to the intent of the legislature. 
In so doing we must consider the language 
of the statute; its words are to be understood 
in their plain and ordinary sense. (Hunter 
v. Haun, 210 Kan. 11, 13, 499 P.2d 1087 (1972); 
Roda v. Williams, 195 Kan. 507, 511, 407 P.2d 
471 (1965)." 

Lakeview Gardens v. State, 221 Kan. 211, 214, 557 P.2d 1286 
(1976). It clearly appears that the Act, insofar as it concerns 
the general categories of authorized capital improvements, is 
plain and unambiguous. 

Some indication of the legislature's intent in using the general 
term "building" can be discerned from the predecessor of the 
present statute. Chapter 111, Laws of 1917, originally provided 
in part thus: 

"Any city of the second or third class 
may erect a public building for the accom- 
modation of its officers and the transaction 
of the general business of the city, or for 
a public library, or for a public auditorium, 
or for any two or more of these purposes 
combined, and may procure the necessary site 
therefor, and the purpose of paying for any 
such building and site the bonds of said city 
may be issued in an amount not exceeding two 
per cent of the assessed valuation of said 
city as shown by the last official assessment." 

The use here of the term public building is qualified to provide 
accommodation for city officers and the transaction of the city's 



general business. This strongly suggests that the legislature 
anticipated some type of permanent dwelling to accommodate the 
needs of city officers and its business, which reasonably and 
logically entails some sort of enclosed structure with at least 
walls and a roof to provide some means of protection from the 
elements. This distinction appears to fit well with another use-
ful device for identifying a generally understood meaning for 
the word here questioned: Webster's Third New International 
Dictionary (1966) defines "building" thus: 

"1: a thing built: a: a constructed edifice 
designed to stand more or less permanently, 
covering a space of land, usu[ally] covered 
by a roof and more or less completely enclosed 
by walls, and serving as a dwelling, store- 
house, factory, shelter for animals, or other 
useful structure . . . ." 

See also, 13 Am.Jur.2d, Buildings, § 1. 

From the foregoing it is reasonable to conclude that the legis-
lature by employing the term public building contemplated a per-
manent edifice enclosed with walls and a roof to accommodate 
public officers and business. Thus, to the extent that the swim-
ming pool and tennis courts can not satisfy these basic require-
ments they therefore are not authorized projects within the pur-
view of the city public building act. 

It is important to distinguish the liberal construction applied 
by this office to the term "public building" as used in the County 
Public Building Act, K.S.A. 19-15,114 et seq., from that found 
in the cities' authority and construed above. Counties are given 
much greater latitude in the types of projects which they may 
undertake. K.S.A. 19-15,114(a) provides a definition for public 
building thus: 

"(a) 'Public building' shall mean and 
include any building or structure determined 
by the board of county commissioners to be 
necessary to the county for any public county 
purpose." [Emphasis added.] 



Thus, the above emphasized language as I opined earlier clearly 
broadens county authority to include such projects which could 
not otherwise be undertaken by cities, e.g., improvement of air- 
port runways. See, XI Opinions of the Attorney General 70, (Opin-
ion No. 77-254, dated July_ 21, 1977, and addressed to Donald A. 
Bell). 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JPS:kj 

cc: Mr. Donald A. Bell 


	Page 1
	Page 2
	Page 3
	Page 4

