
January 2, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79-  2  

Mr. Richard H. Rumsey 
Rumsey & Richey 
1041 North Waco 
Wichita, Kansas 67203 

Re: 	-Cities--City Engineer--Conflict of Interest 

Synopsis: A city engineer of a city of the third class should 
not act in behalf of a private client in a matter which 
will be presented for approval by the city governing 
body, concerning which the city engineer will be called 
upon to advise the city governing body in his official 
capacity. 

* 

Dear Mr. Rumsey: 

As counsel for two cities of the third class in Sedgwick County, 
you request our opinion whether the city engineer of such a city 
is in violation of any state law when he prepares plats for private 
parties for submission to the city governing body for its approval. 
As you point out, he does not, of course, vote on the approval 
or disapproval of such plats. At the same time, he apparently 
is placed in a position, on the one hand, of representing a private 
client in the course of his engineering practice, and, on the 
other, of advising the city governing bodies as city engineer 
concerning conformance of such plats to the city requirements. 

K.S.A. 15-204 provides that the mayor of a city of the third class 
may, with the consent of the council, "retain a licensed professional 
engineer to act in the capacity of city engineer for specifically 
defined duties." The general duty of a public officer to the 
public is summarized thus at 63 Am.Jur.2d, Public Officers and 
employees, § 281: 



"A public officer owes an undivided duty 
to the public whom he serves, and is not per-
mitted to place himself in a position which 
will subject him to conflicting duties or 
expose him to the temptation of acting in 
any manner other than in the best interests 
of the public. If he acquired any interest 
adverse to his principal, without a full dis-
closure, it is a betrayal of his trust and 
a breach of confidence." 

We do not have a copy of any ordinance which sets out the "spe-
cifically defined duties" of the city engineer, as contemplated 
by K.S.A. 15-204. I assume, for the purposes of this response, 
that he is not an officer of the city, i.e., that he does not 
exercise any portion of the sovereign power of the city himself, 
but that .he acts, insofar as concerns the questions you raise, 
only in an advisory capacity to the governing body, as an employee 
or independent contractor, retained to advise and consult with 
the city. 
v- ,  
find no Kansas statute which applies to the circumstances you 
describe. There is, of course, the rule, embodied in the general 
doctrine set out above, that a public officer should not act in 
behalf of the public in a matter in which he or she has a pecu-
niary interest which is or might lead to action not in the best 
interests of the public. Here, of course, we deal with a public 
employee who acts only in advisory and consulting capacity. 

In the circumstances described here, the city engineer is placed 
in a position of some delicacy. On the one hand, having performed 
work for a private client, he has a substantial interest in the 
acceptance of that work as complying with city requirements by 
the governing body. At the same time, as city engineer, he is 
in a position to advise the governing body regarding the compli- 
ance of his own work product with city codes. In many instances, 
compliance may involve somewhat technical questions, concerning 
which the city governing body must rely substantially upon his 
advice and recommendations as city engineer. 

It may be argued that if the city engineer makes full disclosure 
to both the client and to the governing body of his role in pre-
paring a plat offered for its consideration, that the public in-
terest is served and thereby protected. At the same time, should 
questions of compliance with municipal code requirements involve 
somewhat technical questions concerning which his technical expertise 



must be relied upon by lay members of the governing body, it may 
be argued that even with full disclosure, the governing body is 
not in a position to scrutinize his recommendations on any tech-
nical questions with informed and independent judgment. 

For these reasons, there is a serious question whether disclosure 
constitutes an adequate safeguard against the existence of a 
potential conflict of interest between the engineer's loyalty 
to his client, and his duty to the city governing body. In these 
circumstances, it is my judgment that the city engineer should 
not act in behalf of a private client in a matter which will come 
before the city governing body upon which he will be called to 
advise that body concerning compliance with the municipal codes 
of that city. 

Yours _truly,. 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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