
August 29, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-275 

Ms. Patricia K. Stahlschmidt 
Flood Insurance Specialist 
Department of Housing and 

Urban Development 
911 Walnut Street 
Kansas City, Missouri 64106 

Re: 	Cities--Ordinances--Incorporation by Reference 

Synopsis: A federal regulation, which is not itself drawn and 
promulgated as a standard or model code or ordinance, 
may not be incorporated by reference in a municipal 
ordinance under K.S.A. 12-3009. 

Dear Ms. Stahlschmidt: 

I have your letter of August 18, 1978, concerning the adoption 
of ordinances by Kansas communities in their implementation of 
the National Flood Insurance Program. 

You advise that in order to fulfill requirements for participation 
in that program, communities are required to adopt a flood plain 
management ordinance which meets the requirements as published 
in the October 26, 1978, Federal Register, Vol. 41, No. 207, 
Subpart 1910.3. These requirements are now found at 24 C.F.R. 
§ 1910.3. This section enumerates minimum standards prescribed 
by either the Federal Insurance Administrator or the Secretary 
of Housing and Urban Development for adequate flood plain management 
regulations for flood-prone areas which must be satisfied by a 
community to be eligible for participation in the program. Recently, 



you advise, a few Kansas communities have indicated a desire to 
adopt these regulations by reference, rather than a separate 
program ordinance, in an understandable effort to reduce publica-
tion costs. However, a question has arisen whether the Federal 
Register or the Code of Federal Regulations may be adopted by 
reference. 

K.S.A. 12-3009 provides in pertinent part thus: 

"Any city is hereby authorized and em-
powered to incorporate in an ordinance by 
reference, in the manner hereinafter provided, 
any standard or model code or ordinance, 
regulation having the effect of law of a state 
officer, board or other agency, or statute, 
or portions thereof on any subject on which 
a city may legislate, which standard or model 
code or state regulation is available in book 
or pamphlet form . . . ." 

The statute permits the incorporation by reference of three sep-
arate categories of material: (1) any standard or model code or 
ordinance; (2) regulations having the effect of law of a state 
officer, board or other agency; and (3) any statute. The only 
regulations which may be adopted by incorporation by reference 
are those of a state officer, board or other agency, which, of 
course, does not include regulations of federal agencies. 

Title 23, C.F.R. § 1910.3 is not itself a standard or model code 
or ordinance. It does enumerate requirements which participating 
communities must satisfy, but it does not set out those require- 
ments in the form of a model code or ordinance. Lastly, of course, 
the regulations, while having the force and effect of law, are 
not themselves statutes. 

Thus, the referenced regulations do not fall within any of the 
three categories of subject matter which a city may adopt in an 
ordinance by reference. 

One possible argument should be noted. It may be argued that 
the phrase "any standard or model code or ordinance" describes 
not one, but two separate categories of subject matter which may 
be incorporated by reference, i.e., first, "any standard," and 
secondly, "any model code or ordinance." The structure and punc-
tuation of the clause argues against such a construction, in my 
judgment. The term "standard" is used as an adjective, together 



with the alternative adjective "model," to describe two kinds 
of ordinances which may be adopted, i.e., either standard or model 
codes and ordinances. The term "standard" is not separated from 
the remaining words in the clause, "model code or ordinance" by 
a comma or otherwise to suggest that it is used as a noun to 
denote a separate and independent category of material which may 
be adopted by reference. 

Accordingly, in my judgment, the regulations found at 24 C.F.R. 
§ 1910.3 are not permitted by K.S.A. 12-3009 to be incorporated 
by reference in a municipal ordinance. There is, certainly, no 
apparent distinction to be drawn between state and federal regu-
lations, which would permit the former to be incorporated by 
reference and not the latter. For whatever reason, however, the 
legislature has not included federal regulations among the subject 
matter which may be adopted in an ordinance by reference. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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