
August 9, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-257 

Mr. Granville M. Bush 
City Attorney 
124 South Broadway 
Sterling, Kansas 67679 

Re: 	Cemeteries--Roads--Dedication 

Synopsis: Continued public use of a road or alleyway within a 
cemetery owned and operated jointly by a city and town-
ship does not give rise to a public prescriptive right 
in such road or alleyway as a public road adverse to 
the board of trustees so as to foreclose the power of 
that board to close or alter such road or alleyway as 
it deems in the best interest of the cemetery. 

* 	 * 

Dear Mr. Bush: 

As City Attorney for the City of Sterling, you inquire concerning 
the authority of a cemetery board to close a road in a cemetery. 
The cemetery in question, you advise, is jointly owned and op-
erated by the City of Sterling and Sterling Township. Under 
K.S.A. 80-908, the mayor and the township trustee constitute a 
board of trustees having "full power and control" of the cemetery. 

You advise that at a regular meeting of the board, it voted to 
close a road in the cemetery. As you point out, the statute is 
silent as to the powers of the board, except as stated above. 
The question has arisen whether the general public has acquired 
a prescriptive right in the use of the road. At 14 Am.Jur.2d, 
Cemeteries, § 37, the writer states thus in pertinent part: 



"Persons entitled to visit, protect, 
and beautify graves must be accorded ingress 
and egress from the public highway next or 
nearest to the cemetery, at reasonable times 
and in a reasonable manner. Moreover, avenues 
and alleyways within a cemetery which have 
been dedicated for use by persons interested 
in the lots, and by the public generally, 
must be kept open. A lot owner, at least, 
has the right to the free and unobstructed 
use of the alleys and driveways of the ceme-
tery for the purpose of obtaining access to 
his lot, and the cemetery association may 
not grant easements in such alleys and drive-
ways or subject the lot owners to the pre-
ferred rights of others. However, in some 
jurisdictions statutes permit cemetery asso- 
ciations, under certain prescribed conditions, 
to vacate thoroughfares and convert their 
areas in cemetery lots." 

Assuming, of course, that the road in question has not been ex-
pressly dedicated to the public, the question of a public pre-
scriptive right remains. The road is maintained, presumably, 
to provide access to members of the public who visit the cemetery. 
It is not, I assume, a part of the county or township road system, 
and has during the years of its use been maintained for and used 
exclusively by visitors to the cemetery. In Shanks v. Robertson, 
101 Kan. 463 (1917), the court quotes approvingly from 37 Cyc. 
21 thus: 

"'To establish a highway by prescription 
the land in question must have been used by 
the public with the actual or implied know- 
ledge of the landowner, adversely under claim 
or color of right, and not merely by the 
owner's permission, and continuously and un-
interruptedly, for the period required to 
bar an action for the recovery of possession 
of land or otherwise prescribed by statute. 
When these conditions are present a highway 
exists by prescription; otherwise not.'" 

Although these rules are stated with particular application to 
public rights over privately owned land, the elements of dedication 



of property to public use appear to be equally applicable here. 
The board of trustees has an affirmative obligation to provide 
access to the public to all gravesites in the cemetery. The main-
tenance of a road or alleyway in the cemetery for a number of 
years is not necessarily consistent, in my judgment, with an in-
tent and purpose of the board of trustees to constitute that road 
or alleyway a public road or highway. The board has full power 
and control over the land in the cemetery, and may, in my judg-
ment, close any road or alley theretofore used by the public 
within the cemetery so long as such closure does not interfere 
with public access to any gravesites. Public use of a road within 
a cemetery does not create a prescriptive right in the public 
adverse to the board of trustees, in my estimation, so as to 
prohibit the board from closure of any such alleyway or road and 
the use of that land for gravesites, if it so determines. 

I can find no reported decision squarely in point. However, apply-
ing the general rules by which public prescriptive rights are 
acquired in thoroughfares by public use, no such prescriptive 
right arises in this instance against a board of trustees, itself 
acting as a representative of a governmental unit or units, by 
continued user to compel the dedication of a cemetery road which 
has been maintained by that board so as to forfeit that board's 
continued authority over it, and its correlative authority to 
close or alter the road in accordance with the needs of the 
cemetery. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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