
July 13, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-225 

Mr. Joseph W. Snell 
Executive Director 
Kansas State Historical Society 
10th and Jackson Streets 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	State Departments; Public Offices, Employees--State 
Historical Society--Craft Fairs 

Synopsis: The State Historical Society may conduct art fairs and 
charge fees for certain activities on state property 
managed and administered by it and providing it deter-
mines that such activities insofar as it concerns state 
property are in the "public interest." Any fees collect-
ed therefrom must be deposited into the state general 
fund. 

* 	 * 

Dear Mr. Snell: 

You request my opinion whether the Historical Society has the 
authority to conduct a "craft fair" on the Pottawatomie Baptist 
Mission site west of Topeka (state property) and charge prospec-
tive craft vendors a rental fee for space to display and sell 
their wares. You also ask whether the participants may sell their 
crafts. 

The provisions of Chapter 75, Article 27 delineate the Society's 
authority to administer state property. K.S.A. 75-2701 provides 
in pertinent part: 

. . any state-owned historic site, structure 
or property which has been placed by law under 



the jurisdiction and supervision of the society 
shall be administered by the society in the 
public interest, and the society is hereby 
authorized and directed to provide for the 
preservation thereof and to adopt such rules 
and regulations as are necessary for the proper 
use and enjoyment thereof." [Emphasis added.] 

The property here concerned was of course acquired pursuant to 
K.S.A. 76-2036, et seq. and is now under the control and management 
of the Society. Accordingly, the Society must supervise and ad-
minister the property in the "public[s] interest." Thus, the 
determination to permit the selling of crafts by private citizens 
and charging fees therefor must be an exercise of the discretion 
thus vested in the Society by applying the necessary tests for 
determining the "public interest" requirement and then satisfying 
it. 

K.S.A. 75-3036 defines the state general fund in part as: 

” . . . the fund into which shall be placed 
all public monies and revenue coming into 
the state treasury not specifically authorized 
by the constitution or by statute to be placed 
in a separate fund, . . . ." 

K.S.A. 75-4215 requires all fees or charges of whatever nature 
be remitted to the state treasurers daily or in other words the 
moneys so remitted are placed in the treasury. [See, K.S.A. 
75-604.] K.S.A. 75-3036 defines the state general fund as 

". . . the fund into which shall be placed 
all public moneys and revenue coming into 
the state treasury not specifically authorized 
by the Constitution or by statute to be placed 
in a separate fund . . . ." 

Thus, if the Society determines that the fair will carry out the 
public interest objective, and decides to require any fee, the 
monies so collected must be placed in the general fund, however, 



the monies so placed cannot be used by the Society absent specific 
appropriation by the legislature. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER  
Attorney General 
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