
June 19, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78- 206  

Mrs. Charlotte Olander 
Executive Secretary 
Kansas Board of Technical Professions 
535 Kansas 
Topeka, Kansas 66603 

Re: 	Engineers - Professional Engineers' License Act - 
Corporations and Companies 

Synopsis: The legality of the use of the word "engineer" or 
its derivations in corporate or company names is 
determined by its effect on the lay public. Thus, 
each situation must be examined individually in 
light of the public interest embodied in K.S.A. 
1977 Supp. 26a-102(c). 

* 

Dear Mrs. Olander: 

You inquire regarding the use of the word "engineer," or any 
derivative thereof, in corporate or company names. Attorney 
General Opinion No. 77-274, dated August 22, 1977, and addressed 
to you, dealt with the use of the term "engineering services" 
in the name of a certain Kansas corporation. The opinion concluded 
that such use violated K.S.A. 1976 Supp. 26a-102(c) because it 
constituted a holding out by the corporation of itself as an 
engineer; under Kansas law, only individuals can be licensed 
professional engineers. In that situation it appeared that use 
of the term "engineering services" would tend to mislead the 
public because it fostered the misconception that the business 



was composed primarily of engineering personnel, when in fact 
it was established and managed by a layman who employed engineers 
to perform the technical work. It was my feeling that the 
average client would enter the company's office expecting to 
deal with an engineer when in all probability he would be dealing 
with a layman who would delegate some of the work to an engineer. 
Thus the use of the term "engineering services" in the corporate 
name resulted in the sort of "holding out" to the public that 
K.S.A. 1976 Supp. 26a-102(c) was intended to prevent. 

Although the language of that opinion is general in nature, 
it should have been limited to the factual situation from which 
it arose. I can foresee the possibility of a corporation, for 
instance, being organized to provide engineering services, among 
other purposes, under articles of incorporation requiring that 
all consultation with clients on engineering matters be performed 
by licensed professional engineers. In that situation the customer 
walking into the office would invariably end up consulting with 
an engineer as to the work needed. Although the use of the term 
"engineering services" in this corporation's name would, strictly 
speaking, constitute the holding out of the corporation as an 
engineer there would be no danger of the public being misled, 
and no real cause for concern on the part of the Board of 
Technical Professions. 

Professional corporations offer another example of harmless use 
of the term "engineer" or its derivations in company or firm 
name. The laws governing professional associations require 
that all shareholders of the firm be properly licensed to perform 
the professional service which the corporation is organized to 
provide, and all directors and officers, other than the corporate 
secretary, must be shareholders. Thus the company's clients 
will be dealing only with licensed professionals or employees 
working under their direct supervision. The interests of the 
public are adequately protected in this situation; use of the 
word "engineer" or its derivations in the corporate name would 
not mislead the public in any way. 

From the foregoing discussion I am sure it is apparent that no 
hard and fast rule can be laid down regarding the use of "engineer" 
and its derivatives in corporation or firm names. Each situation 
must be examined to determine whether the basic purpose of K.S.A. 



1977 Supp. 26a-102(c) -- that is, protection of the lay public -- 
is being thwarted. Opinion No. 77-274 will be applicable in 
some instances and not in others. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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