
June 9, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-180 

Mr. Thomas C. Lysaught 
County Counselor 
511 Huron Building 
Kansas City, Kansas 66101 

Re: 	Cities--Retirement--CETA Employees 

Synopsis: 1978 Senate Bill 688, amending K.S.A. 1977 Supp. 74-
4902 to exclude CETA participants from the Kansas Public 
Employees Retirement Act is not, as a matter of law, 
facially unconstitutional. 

* 	* 

Dear Mr. Lysaught: 

You inquire concerning 1978 Senate Bill No. 688, which amends 
K.S.A. 1977 Supp. 74-4902 to exclude from the definition of "em-
ployee" for the purposes of the Kansas Public Employees Retirement 
Act, K.S.A. 74-4901 et seq., "any employee of an eligible employer 
who is a participant in public service employment under Title 
II and Title IV of the federal comprehensive employment and train-
ing act of 1973." 

This amendment was prompted by revision of regulations of the 
Secretary of Labor concerning use of CETA funds for the payment 
of the cost of retirement benefits accruing to CETA participants. 
In Opinion No. 77-384, we concluded further that a statutory amend-
ment was necessary in order to enable Kansas cities to comply 
with 28 C.F.R. § 98.25 concerning use of CETA funds for retire-
ment benefits. The response of the 1978 legislature was to exclude 
CETA participants categorically from the retirement act. According 
to a Field Memorandum No. 203-78 of the Employment and Training 
Administration of the U.S. Department of Labor, dated March 29, 
1978, this is an unacceptable legislative response. Paragraph 
4(a) thereof commences thus: 



"As a general consideration, prime sponsors 
may not categorically exempt all CETA partic-
ipants from retirement system membership. 
This is contrary to Section 208(a)(4) of the 
Act which states that CETA participants will 
be assured of receiving benefits at the same 
levels and to the same extent as other em- 
ployees of the employer . . . ." 

Our concern here is not whether the 1978 legislation complies 
with directives of the Department of Labor, a question which must 
necessarily be resolved between the prime sponsors and the Depart-
ment. You inquire whether the 1978 amendment is unconstitutional, 
its asserted defect being that it unlawfully and discriminatorily 
excludes from the Kansas Public Employees Retirement System CETA 
participants who were eligible employees under the Kansas Public 
Employees Retirement Act prior to the 1978 amendment and who 
became employees of the city under the CETA program either prior 
to July 1, 1978, or prior to the effective date of the amended 
regulations of the Secretary of Labor regarding use of CETA funds 
for retirement benefits, October 1, 1977. 

Although the Federal Comprehensive Employment and Training Act 
of 1973 and regulations promulgated thereunder apparently include 
no fixed limitation upon the duration of employment of a public 
employee in a CETA-funded position, the act obviously envisions 
that such employment is to be temporary in nature, designed to 
provide a transition toward more permanent and unsubsidized em-
ployment. The definition of "employee' at K.S.A. 1977 Supp. 74-
4902 excludes any employee "whose employment is not seasonal or 
temporary and whose employment requires at least one thousand 
(1,000) hours of work per year . . 	." The Kansas legislature 
might reasonably have concluded that CETA employees, while em-
ployed on a full-time basis and thus for more than 1,000 hours 
per year, are nonetheless properly regarded as temporary employees, 
holding positions in CETA-subsidized employment designed to fur-
nish the participant a transition to permanent unsubsidized em-
ployment with either the public employer, another public employer, 
or in the private sector, and thus should be excluded from par 
ticipation in the retirement system on that basis. I cannot con-
clude that such a judgment is entirely arbitrary, capricious or 
without any reasonable basis whatever, and hence, I cannot con-
clude that the 1978 amendment is invidiously or arbitrarily dis-
criminatory so as to constitute a denial of equal protection of 
the laws to those employees affected by it. Obviously, whether 



the Secretary of Labor regards the amendment as a satisfactory 
response to the May 13, 1977, revision of § 98.25 of the CETA 
regulations regarding use of CETA funds for the payment of retire-
ment benefits raises other questions which, as stated above, are 
not raised here and which, so far as appears, must be resolved 
only between the Department and the prime sponsors. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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