
June 7, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-178 

Mr. Kenneth L. Weltz 
Ellis County Attorney 
Post Office Box 725 
Hays, Kansas 67601 

Re: 	Counties--Bridges--Repair 

Synopsis: The cost limitation referred to in (b) of K.S.A. 68-
1103, as amended by 1978 House Bill No. 2931, applies 
to the county's share of the cost, rather than the total 
project cost. 

* 

Dear Mr. Weltz: 

You inquire concerning House Bill No. 2931, and the authority 
which it provides for the repair and reconstruction of bridges. 
You indicate that Ellis County, like many other counties in the 
state, has a number of bridges which are inadequate to meet the 
needs of present-day traffic. You advise that a total of 22 
bridges, with a life expectancy of 0 to 5 years, are in need of 
replacement, with a total estimated replacement cost of approx-
imately $2.5 million. 

You indicate that under proposed federal legislation, substantial 
additional moneys may be made available to replace these bridges, 
on a proposed basis of 80% federal and 20% county matching monies. 
Under procedures required for obtaining federal participation, 
a request for a construction project for each bridge replacement 
is made to the secondary road department of the Kansas Department 
of Transportation. In the request, the county certifies that 
it has or will have the required county matching funds. After 



the project is approved by the Federal Highway Administration, 
and the contract is awarded, the county remits its share of the 
cost to the Department of Transportation. As the construction 
progresses, the Department makes payments to the contractors and 
invoices the Federal Highway Administration for its share of the 
completed work. Under this procedure, federal funds do not pass 
through the county. 

The question is raised regarding section 1 of H.B. 2931, amending 
K.S.A. 68-1103. Section 1 amends K.S.A. 68-1103 to provide in 
pertinent part thus: 

"(a) Whenever the board of county com- 
missioners of any county shall determine that 
it is necessary to build or repair any bridge 
or culvert, the county's share of the cost 
of which shall be less than the sum of one 
hundred sixty thousand dollars ($160,000), 
the board shall appropriate an amount equal 
to its share and shall immediately make all 
contracts for labor, material and all other 
expense necessary . . . and let a contract 
for the construction and repair thereof, but 
the amount appropriated shall not exceed the 
county engineer's estimated cost to the county 
for said work." 

Subsection (b) provides the means for financing such projects. 
It provides in pertinent part thus: 

"In any such county or counties . . . 
[in which bridges are in need of replacement 
or repair under certain circumstances] . . . 
then such board of county commissioners may 
immediately thereafter repair and reconstruct 
such bridge or bridges; may adopt a resolution 
finding and determining a necessity for such 
repair or reconstruction and may at once 
proceed to repair or rebuild the same at a 
cost to be determined by the county engineer's 
estimate not exceeding one hundred sixty 
thousand dollars ($160,000) per bridge . . . ." 



Section 2 of the bill amends K.S.A. 1977 Supp. 68-1106, dealing 
with bridge projects the cost of which exceeds $160,000. 

You inquire whether the cost limitation in section (b), as quoted 
above, refers to the county's share of the cost, or whether it 
refers to the total cost of the project, including federal 
participation. 

As amended, subsection (b) of K.S.A. 68-1103, as amended, provides 
the financing authority for projects authorized by subsection 
(a). Subsection (a) refers to projects "the county's share of 
the cost of which shall be less than the sum of . . . $160,000," 
and provides that the "amount appropriated shall not exceed the 
county engineer's estimated cost to the county for said work." 
Subsection (b) refers to the "cost to be determined by the county 
engineer's estimate not exceeding one hundred sixty thousand 
dollars ($160,000) per bridge . . . ." Obviously, it would have 
been helpful had the legislature specified in subsection (b) that 
the "cost" referred to therein was the cost to the county, rather 
than the cost of the project. Even without such specificity, 
however, it is clear, in my judgment, that the cost for which 
subsection (b) provides the financing authority, through the 
issuance of bonds or warrants, are specifically those costs re-
ferred to in subsection (a), i.e., the cost to the county rather 
than the total project cost. In short, I concur fully in your 
view that the cost limitation referred to in subsection (b) applies 
to the county share of the cost, rather than the total project 
cost. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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