
May 11, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78- 163 

Mrs. Charlotte Olander 
Board of Technical Professions 
535 Kansas 
Topeka, Kansas 66603 

Re: 	Engineers - Licensure - Examination 

Synopsis: Section 12 of 1978 Senate Bill 419 provides that all 
applicants must pass the professional examination. 
Those with 25 or more years of experience may take 
the fundamentals examination orally. 

* 

Dear Mrs. Olander: 

You inquired concerning subparagraphs (3) and (4) of Section 12 
of 1978 Senate Bill 419 as they relate to the oral examination 
and professional examination of applicants for licensure as professional 
engineers. 

New Section 12(a) states that "Minimum qualifications of applicants 
seeking licensure as professional engineers are the following ..."; 
following that sentence are three subparagraphs setting forth 
various combinations of education and experience. Subparagraph (1) 
ends with a semi-colon followed by the word "or"; subparagraph (2) 
ends with a semi-colon followed by the word "or." Subparagraph 
(3) provides for the combination of graduation in an approved engineering 



curriculum of four years or more and a specific record of 12 years 
of practice in engineering work of a character satisfactory 
to the Board, provided said applicant shall have "successfully 
passed an oral examination." The following language was added 
to the language of the old statutory requirement: 

Any applicant qualifying for examination under 
this paragraph (3), and demonstrating a specific 
record of twenty-five (25) years or more of practice 
in engineering work, shall be given an oral examination 
by the board in lieu of a written examination upon 
request therefore by such applicant; and 

Following that paragraph, subparagraph (4) provides the requirement 
of "satisfactory passage of a professional examination given by 
the Board." 

It is my opinion that by listing education and experience alternatives 
(1) and (2) ending in the word "or", and alternative (3) ending in 
the word "and", the legislature has clearly indicated the intent 
that all applicants for registration as professional engineers 
successfully pass the professional examination given by the Board. 
Applicants have three alternatives by which they may satisfy the 
education and experience requirements necessary for licensure, 
as indicated by the word "or" following alternative (1) and 
alternative (2); however, the word "and" following alternative (3) 
is a clear indication that whether an applicant satisfies the 
education and experience requirements via alternative (1), alternative 
(2) or alternative (3), he/she must satisfactorily complete the 
professional examination as provided in subparagraph (4). This 
conclusion is further supported by the fact that alternatives (1) 
and (2) outline alternative possibilities for the education and experience 
of applicants, but both require the passage of a written  examination 
in the fundamentals of engineering;  alternative (3) requires certain 
education and experience in combination with an oral  or written  
examination. It appears that this language, which is identical to 
the language of the prior statute, gives the Board the option of 
allowing oral examination on the fundamentals of engineering to 
those applicants with long years of experience. The newly added 
language merely gives those with experience of 25 years or more the 
right  to take that examination orally, rather the opportunity to 
do so at the option of the Board. That language, appearing as it 
does at the end of alternative (3), has no effect on the requirement 
of subparagraph (4) that all applicants successfully pass a professional 
examination. Since 1968, the Board has administered two examinations -- 



the professional examination and the examination in fundamentals, 
also known as the "E.I.T." exam. This was obviously a factor in 
the drafting of new section 12 of Senate Bill 419 to provide 
various alternative requirements of education, experience and 
examination in fundamentals, in addition to the professional 
examination. 

Therefore, it is my conclusion that all applicants for licensure 
as professional engineers must satisfactorily pass the professional 
examination given by the Board. Those applicants qualifying under 
alternative(3) who have twenty-five (25) years or more of experience 
may take the examination in fundamentals orally. Those having 
experience of twelve (12) years or more but less than twenty-five (25) 
years may take the fundamental examination orally with permission 
of the Board. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:ERH:ts 
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