
March 10, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78- 113 

The Honorable Clarence C. Love 
State Representative 
3rd Floor - State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Offices--County Treasurers--Term 

Synopsis: The legislature may extend the terms of office of county 
treasurers elected at the general election in 1976 until 
the second Tuesday of October of 1981. 

* 	 * 

Dear Representative Love: 

You request my opinion concerning 1978 Senate Bill 620. Under 
the existing K.S.A. 1977 Supp. 19-501, county treasurers were 
elected at the general election in 1976 in each county to a term 
of office commencing the second Tuesday of October, 1977, and 
extending until the second Monday in January, 1981, and until 
a successor is elected and qualified. Under this bill, the term 
would be extended until the second Tuesday in October of 1981. 

The question is raised whether there is any constitutional or 
other legal obstacle to lengthening the term of office of county 
treasurers already elected. The office of county treasurer is 
a statutory office, created by the legislature, which is free 
to abolish that office or alter it in any manner except when and 
as expressly or by necessary implication prohibited by the state 
or federal constitution. There is no federal constitutional 
inhibition against extending the term of the office or of incum-
bents thereof. Extension of the term does not violate the equal 
protection or due process clauses of the Fourteenth Amendment, 
nor does it violate any other federal constitutional guarantee. 



Article 15, § 2 of the Kansas Constitution provides in pertinent 
part thus: 

"The tenure of any office not herein 
provided for may be declared by law; when 
not so declared, such office shall be held 
during the pleasure of the authority making 
appointment, but the legislature shall not 
create any office the tenure of which shall 
be longer than four years." [Emphasis sup- 
plied.] 

Thus, the legislature is free to extend the term of any office 
which it has created, and thereby the term of the incumbent office-
holder, so long as the term of the office thus extended does not 
exceed four years. Under Senate Bill No. 620, as amended by 
Senate Committee, a county treasurer who was elected at the 1976 
general election and who took office on the second Tuesday of 
October, 1977, would serve until the second Tuesday of October, 
1981, a term of four years. Thus, the term of office so extended 
would not exceed four years, the maximum term of the office which 
the legislature may provide. I find no legal objection to this 
bill whatever. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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cc: The Honorable Elwaine F. Pomeroy 
State Senator 

Mr. Alan Alderson 
Office of the Revisor of Statutes 

Mr. Mike Heim 
Legislative Research Department 
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