
February 10, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78- 63  

The Honorable Wendell Lady 
State Representative 
3rd Floor - State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Cities--Zoning Amendments--Procedure 

Synopsis: When a city governing body acts pursuant to Robert's 
Rules of Order in the consideration of an application 
for rezoning, when such application receives an affirma-
tive vote of the governing body, but does not receive 
the affirmative votes of the majority required for 
passage, the question may be considered by the governing 
body at a subsequent meeting by renewal thereof pursuant 
to § 37, Robert's Rules of Order, Newly Revised. 

* 

Dear Representative Lady: 

You advise that at a meeting of the Overland Park city council 
on January 16, 1978, an application by the Safeway Company for 
rezoning of property at 87th and Antioch was considered. Although 
a vote of 4-3 was recorded in favor of the zoning amendment, the 
motion did not prevail because six affirmative votes, or the votes 
of a majority of the ten-member council, are required for approval 
of a rezoning application. 

At a subsequent meeting on January 30, 1978, the council voted 
to reopen the matter of the zoning application, through adoption 
of a motion to renew the question, pursuant to § 37 of Robert's 
Rules of Order, Newly Revised (Scott Foresman and Company, 1970). 
You advise that a number of persons have questioned the propriety 
or legality of that parliamentary procedure, and you request my 



opinion as to the legality of the action by the council to reopen 
consideration of the rezoning application. 

I assume, for the purposes of this opinion, that Robert's Rules 

of Order are adopted as governing proceedings of the city govern-
ing body by council action. At § 37, Robert's Rules of Order, 
Newly Revised, the writer states thus: 

"If a motion is made and disposed of 
without being adopted, and is later allowed 
to come before the assembly after being made 
again by any member in essentially the same 
connection, the motion is said to be renewed." 

Of two general principles governing renewal, one is pertinent 
here, stated on page 286 thus: 

"Any motion that is still applicable 
can be renewed at any later session, except 
where a specific rule prevents its renewal; 
and such an impediment to renewal at a later 
session normally can exist only when the first 
motion goes over to that session as not finally 
disposed of, in which case the question can 
then be reached through the first motion." 

It is essential to the renewal of a motion that the same motion, 
one presenting virtually the same question, shall have been pre-
viously "disposed of without being adopted." If the motion has 
not finally been disposed of, no motion for renewal is necessary 
or, indeed, in order, because the main motion remains "within 
the control of the assembly," as the writer describes its posture 
in such a circumstance. 

The central question here is whether the motion for approval of 
the rezoning application was finally disposed of on January 16, 
1978. At p. 287 of § 37, the writer states thus: 

"[A] main motion that was introduced but not 
adopted during one session can, except as 
noted in this paragraph, be renewed at any 



later session unless it has become absurd. 
Such exceptions occur only through one of 
the four processes by which, from one session 
to another, a main motion can remain 'within 
the control of the assembly' (that is, not 
finally disposed of), so that the same motion 
can be considered at the later session." 
[Emphasis supplied.] 

Although the motion to approve the zoning change received a vote 
of 4-3 in its favor at the January 16, 1978, meeting, the motion 
did not carry because it did not receive an affirmative vote of 
a majority of the entire membership. The motion thus failed, 
and at that point, there was nothing further to consider regarding 
the zoning change. The motion did not remain alive through any 
motion by which it was carried forward from that meeting to a 
future meeting, and the failure of the motion to achieve the 
affirmative votes of the required majority was as fatal to it 
as if it had received the negative votes of that majority. It 
was finally disposed of, in my judgment, at the January 16, 1978, 
meeting and I can find nothing in section 37 or elsewhere in, 
Robert's Rules of Order, Newly Revised, which renders a renewal 
of the question of approval of the zoning application improper 
at a subsequent meeting of the governing body. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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