
December 13, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 386 

Mr. William A. Taylor III 
Cowley County Counselor 
Post Office Box 731 
Winfield, Kansas 67156 

Re: 	Counties--Planning Boards--Plats 

Synopsis: If a city planning commission or a county planning board 
has not adopted subdivision regulations pursuant to 
K.S.A. 12-705 or K.S.A. 19-2918, a plat of a proposed 
subdivision within the area of the comprehensive plan 
is not required to be submitted to the planning com-
mission or planning board for its review pursuant to 
K.S.A. 12-705b or K.S.A. 19-2918c. 

* 

Dear Mr. Taylor: 

You inquire concerning the approval and filing of plats of real 
estate which is located outside the corporate limits of a city. 
You advise that in Cowley, there are two cities of the second 
class. Both cities have planning commissions which have approved 
comprehensive plans, pursuant to K.S.A. 12-701 et seq. 	The 
county likewise has a comprehensive plan, pursuant to K.S.A. 19-
2914 et seq., but which has not adopted subdivision regulations. 

You advise that the county planning commission is routinely pre-
sented with plats of proposed subdivisions for its approval. 
If the land which is subject to subdivision is located within 
a radius of three miles of either of the cities of the second 
class, the proposed plat routinely includes a provision for ap-
proval by the planning commission of the affected city. You 



inquire whether the planning commission, not having adopted sub-
division regulations, has authority to review, approve and dis-
approve plats which are presented to it. 

K.S.A. 12-705 commences thus: 

"The city planning commission of any 
city which has adopted a comprehensive plan 
may adopt and may amend regulations govern-
ing the subdivision of land located within 
an area which shall be designated by resolu-
tion of the governing body of the city for 
this purpose." 

K.S.A. 12-705b provides in pertinent part thus: 

"Whenever any such regulations govern-
ing the subdivision of land under the pro- 
visions of this act shall have been adopted, 
the owner or owners of any land located within 
the area governed by such regulations sub-
dividing the same into lots and blocks or 
tracts or parcels, for the purpose of laying 
out any subdivisions, suburban lots, building 
lots, tracts or parcels . . . shall cause 
a plat to be made which shall accurately 
describe the subdivision, lots, tracts or 
parcels of land . 	. and every such plat 
shall be duly acknowledged by the owner or 
owners thereof. All such plats shall be 
submitted to the city planning commission 
or to the joint committee for subdivision 
regulation if such has been formed, which 
shall determine if the same conforms to the 
provisions of the subdivision regulations." 

Parallel provisions are found regarding the county planning com-
missions at ch. 19, art. 28, K.S.A. K.S.A. 19-2916a authorizes 
the county planning board to adopt an official comprehensive plan 
for the county. K.S.A. 19-2918 authorizes the board to adopt 
subdivision regulations, and K.S.A. 19-2918c contains language 
identical to that quoted above from K.S.A. 12-705b. 



When, and only when, the planning board or planning commission 
has adopted subdivision regulations are plats required to be 
submitted for its review. Indeed, the sole purpose of requiring 

- a plat to be submitted to the planning commission or planning 
board is for it to "determine if the same conforms to the pro-
visions of the subdivision regulations." If there are no sub-
division regulations, there is no occasion to prepare and submit 
a plat to the planning commission or board, for it has no sub-
division regulations to apply to the proposed plat to determine 
conformance or nonconformance. 

Thus, in my judgment, a city planning commission or county planning 
board which has passed a comprehensive plan only, and which has 
not adopted any subdivision regulations, has no authority under 
K.S.A. 12-705b or K.S.A. 19-2918c to require the submission of 
plats of proposed subdivisions for its review and approval or 
disapproval. The purpose of such submission under the cited 
statutes is solely to permit the board or commission to determine 
that the plat conforms to the subdivision regulations theretofore 
adopted. If no such regulations have been adopted, by the express 
terms of either statute no plat is required to be submitted to 
the board or commission. 

It should be pointed out that in Hudson Oil Co. v. City of Wichita, 
193 Kan. 623, 396 P.2d 271 (1964), the court held that the city 
could reasonably require the applicant for a zoning change to 
file a plat of applicant's tract before granting the application. 
Clearly, there, however, the city did have subdivision rules and 
regulations in force, and there was no issue as to the power of 
the city to require filing of a plat when no subdivision regula-
tions were in effect. In Burke v. McCaffrey, Inc. v. City of 
Merriam, 198 Kan. 325, 424 P.2d 483 (1967), the court upheld the 
city's rejection of a proposed plat, which the claimed was un-
reasonably and arbitrarily rejected. Once again, there was no 
issue as to the power of the planning commission to review a plat 
if it had adopted no subdivision regulations. Moreover, the 
statute has been substantially amended since the action taken 
upon which that case was based. 

You 	truly,,)  

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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