
November 28, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 364 

Mr. W. Keith Weltmer 
Secretary of Administration 
Department of Administration 
2nd Floor - State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Colleges and Universities--Appropriations--Arbitration 

Synopsis: An arbitration award made to a construction company 
arising out of its contract with the State of Kansas 
for construction work on the liberal arts building at 
Wichita State University may be satisfied out of funds 
which are reappropriated to the liberal arts building 
account by the proviso to ch. 21, § 7(a), L. 1977. 

Dear Secretary Weltmer: 

You advise that on September 29, 1977, an arbitration award of 
$65,967.44 was made to the B. B. Andersen Company of Topeka, 
Kansas, arising out of a contract between that company and the 
State of Kansas, or agency thereof, for construction of a new 
liberal arts facility at Wichita State University, and that in-
terest is payable on this award at the rate of 8 per cent per 
annum. 

Since that award, the question has been raised whether the ob-
ligation may be satisfied from unexpended funds previously ap-
propriated for the project. In particular, you advise that it 
is your understanding that some funds remain unexpended from funds 
reappropriated by the 1977 legislature for the liberal arts build-
ing. See ch. 21, § 7(a), L. 1977. 



The reappropriated funds are to be used, by the terms of the 
language of the appropriation act, for the "[l]iberal arts build-
ing," which includes, presumptively, obligations incurred in the 
construction and completion of the facility. The arbitration 
award represents an obligation incurred under the state's con-
struction contract with the B. B. Andersen Company of Topeka, 
Kansas, for precisely that purpose. Thus, in my judgment, any 
unexpended monies remaining in the reappropriated fund and not 
otherwise lawfully encumbered are lawfully available to satisfy 
the arbitration award described above. 

Secondly, you ask whether the procedure prescribed at K.S.A. 1976 
Supp. 75-5411 must be followed in order to authorize the payment 
in question. Subsection (d) thereof states thus: 

"No change order or change in plans 
involving costs of twenty-five thousand dol-
lars ($25,000) or more, and no change in the 
proposed use of any new or remodeled building 
shall be authorized or approved by the di-
rector of architectural services without 
having first advised and consulted with the 
state architectural services advisory com-
mittee." 

In my judgment, there is no occasion here to resort to the state 
architectural services advisory committee for approval of any 
change order or change in plans as a prerequisite to pay this 
claim. The obligation results, so far as is concerned here, from 
an arbitration award. Nothing in the contract, I believe, re-
quires approval of that advisory committee prior to submission 
of any claim to arbitration. Payment of the award from appro-
priated and available funds entails no question which the advisory 
committee is authorized to decide by K.S.A. 1976 Supp. 75-5411. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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