
October 26, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-350 

Mr. John Dekker 
Director of Law 
City Hall 
455 North Main 
Wichita, Kansas 67203 

Re: 	Cities--Public Offices--Board of Zoning Appeals 

Synopsis: A member of the Citizen Participation Organization, 
created by ordinance of the City of Wichita, holds a 
"public office of the city," and is thereby ineligible 
for appointment to or service upon the board of zoning 
appeals, so long as such person continues a member of 
the Citizen Participation Organization. 

* 	* 

Dear Mr. Dekker: 

K.S.A. 12-714 provides for the appointment of a board of zoning 
appeals, and states in pertinent part thus: 

"None of the members shall hold any other 
public office of the city except that one 
member may be a member of the planning com-
mission." 

You inquire whether a member of the Citizen Participation Organiza-
tion is thereby disqualified under this provision from appointment 
to and service upon a board of zoning appeals. 	The question 
becomes, then, whether a member of the Citizens Participation 
Organization holds a "public office of the city." 



In November, 1975, the question was presented to this office by 
the office of the Sedgwick County District Attorney whether the 
Sedgwick County Election Commissioner is authorized or required 
to conduct an election for the City of Wichita for the election 
of members of the 15 Neighborhood Councils which, together with 
the Central Council, comprise the Citizen Participation Organiza-
tion of that city, which is created by and exists solely under 
the authority of city ordinance. K.S.A. 25-2110 provides that 
all city elections must be conducted by the county election of-
ficer of the county in which the city is located. The term "city 
election" is defined by K.S.A. 25-2103 to mean "the election of 
such city officers as are provided by law to be elected." If 
members of the Organization were not "officers" of the city, the 
county election commissioner was not authorized to conduct an 
election for the purpose of electing persons to membership on 
the constituent Neighborhood Councils. In Opinion No. 75-437, 
we stated thus: 

"Members of the Neighborhood Councils hold 
positions created by city ordinance, perform 
duties assigned to them under the terms of 
that ordinance, and take an oath of office 
before entering upon their duties. For the 
purpose of chapter 25, K.S.A., such persons 
are officers provided by city ordinance to 
be elected, and the election of such persons 
must be conducted by the county Election 
Commissioner." 

I see no justification whatever for concluding that members of 
the Citizen Participation Organization are "officers of the city" 
under ch. 25, K.S.A., but do not hold "public offices of the city" 
within the meaning of K.S.A. 12-714. 

Accordingly, it is my opinion that a member of the Citizen Partic-
ipation Organization does in fact hold a public office of the 
city within the meaning of K.S.A. 12-714, and is thereby ineligible 
for appointment to or service upon the board of zoning appeals 
so long as such person continues a member of the Organization. 

Yours, truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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