
October 6, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 328 

Ms. Ernestine Gilliland 
State Librarian 
Kansas State Library 
535 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66603 

Re: 	Libraries--Regional System--Taxation 

Synopsis: The territory of a taxing subdivision or district sit-
uated within a regional library system is subject to 
the tax levied by the regional system pursuant to K.S.A. 
75-2550 unless said subdivision is "supporting a library 
with funds of such district." The fact that a local 
subdivision makes a levy for library purposes does not 
exempt the taxable property in said subdivision from 
the system tax unless the proceeds of said local library 
levy are in fact applied to the support of a public 
library therein. 

* 

Dear Ms. Gilliland: 

You inquire whether a regional library system, organized pursuant 
to K.S.A. 75-2547 et seq., is authorized to levy a system tax 
upon territory within the regional system, within which territory 
a library tax is levied, but in which no library in fact exists. 
K.S.A. 75-2551 provides in pertinent part thus: 

"Each system board is hereby authorized 
to levy not in excess of one-half (1/2) mill 
of tax to be used for library purposes on 



all of the taxable property within the bound-
aries of such regional system of cooperating 
libraries that is not within a district sup-
porting a library with funds of such district." 

If a taxing subdivision is making a levy for library purposes, 
but is not in fact supporting a library, in such subdivision by 
that levy, the system is authorized to levy a system tax on the 
taxable property within that subdivision. 

The act providing for regional library systems was passed in 1965 
for the avowed purpose, as set out at K.S.A. 75-2547, 

"for the state in cooperation with local li-
braries to provide adequate library services 
to all citizens of the state through the 
regional systems of cooperating libraries 
herein provided, by use of joint planning 
and financing of library services to improve 
existing service, to utilize such federal 
aid funds as may be available and to extend 
library service to persons not having the 
same at this time." 

There are a number of provisions throughout the act which recog-
nize and encourage local tax effort for library purposes. Under 
K.S.A. 75-2549, the regional system shall be 

"comprised of territory which includes one 
or more counties, except territory supporting 
a library regularly subject to a tax levy  
of one-fourth 1 4) mill  or more shall be  
excluded from the proposed regional system 
upon request of the governing body of the 
district making such levy." [Emphasis supplied.] 

Similarly, in K.S.A. 75-2550, in acting upon a petition for forma-
tion of a regional system, the Commission must 

"exclude the territory of any taxing district 
which regularly levies one-fourth (1/4) or 



more mills of tax for the support of a public 
library upon the request of the governing 
body of the district making such levy." 

Thus, no territory is entitled to exclusion from a regional system 
unless it demonstrates a satisfactory measure of local taxing 
effort for the support of its own library, i.e., unless it reg-
ularly levies at least one-fourth mill for the support of its 
library. Once included in a system, a taxing subdivision may 
seek exclusion only if it "regularly levies one-fourth mill or 
more of tax for the support of a public library." 

If a taxing district within a regional system does not in fact 
maintain and support a public library, it is not entitled to exclu-
sion or withdrawal from a regional system, and it is not a "dis-
trict supporting a library with funds of such district" within 
which the regional system may not levy a system tax under K.S.A. 
75-2551, supra. If a taxing district is in fact making a levy 
for the support of a public library, but does not in fact devote 
the proceeds of that levy to that purpose, it may be in violation 
of Article 11, § 5 of the Kansas Constitution, which states thus: 

"No tax shall be levied except in pur-
suance of a law, which shall distinctly state 
the object of the same; to which object only 
such tax shall be applied." 

Whatever disposition is being made of the proceeds of the library 
tax levied by the local subdivision, if it is not in fact support-
ing a public library therein for the use of its own residents, 
the taxable property therein remains subject to the system tax 
authorized by K.S.A. 75-2550. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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