
October 3, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 319 

Mr. Ronald E. Broetzmann 
Chief of Police 
Goodland Police Department 
Goodland, Kansas 67735 

Re: 	Cities--Police--Reserve Officers 

Synopsis: Reserve city police officers derive their law en-
forcement authority pursuant to law from the same 
appointive process as regular full-time paid city 
police officers. When such reserve officers act 
within the scope of authority as prescribed by 
the chief of police or city governing body, such 
reserve officers exercise the same law enforcement 
authority as regular officers. 

Dear Chief Broetzmann: 

We have your letter of September 22, concerning the status of 
reserve city police officers. 

You advise that the City of Goodland has a reserve force of 
fifteen officers. They are not paid by the city for their 
services, although they may be paid by, e.g., the school dis-
trict for duties performed at athletic events, by businesses 
for special guard duty, and the like. All money paid them is 
deposited in a special fund which is used for the purchase of 
their uniforms and equipment. The reserve force is governed 
by a city ordinance, no. 872, a copy of which you enclose. It 
establishes a city police reserve unit, its members to be ap-
pointed by the chief of police, with the approval of the city 



governing body. They are made subject to the control and di-
rection of the chief of police, and to any rules and regula-
tions which you adopt, subject to the approval of the govern-
ing body. You advise that two of the reserve officers have 
received training at the law enforcement training center, 
because of prior employment as police officers. 

You advise that as a matter of policy, the reserve officers 
have exercised full powers of arrest in traffic and criminal 
situations while on scheduled duty in uniform and while on 
plainclothes duty. Primarily, they ride with and assist regu-
lar full-time paid officers, although at times, they are not 
accompanied by regular officers, and occasionally issue traffic 
citations, and make arrests. 

There are no Kansas statutes which deal specially or specifi-
cally with reserve city police officers. K.S.A. 22-2202(11), 
of the Kansas code of criminal procedure, defines "law enforce-
ment officer" as 

"any person who by virtue of his office 
or public employment is vested by law 
with a duty to maintain public order or 
to make arrests for violation of the laws 
of the state of Kansas or ordinances of 
any municipality thereof . . . . " 

The law enforcement authority which is exercised by regular city 
officers is vested in them, in cities of the second class, pur-
suant to K.S.A. 13-527, which provides that the mayor, with the 
consent of the council, may appoint a chief of police, policemen, 
and "such other officers and employees as they may deem necessary." 
The law enforcement authority of regular city officers derives 
from their appointment pursuant to this provision. If reserve 
police officers are permitted or authorized to issue citations 
and to make arrests, they may do so only in the exercise of law 
enforcement authority vested in them pursuant to law, i.e., by 
the same appointive process which is applicable to regular city 
officers. Thus I suggest that section 1 of the ordinance be 
amended to provide that reserve officers may be appointed by the 
mayor, with the consent of the governing body, upon recommendation 
of the chief of police. 

Once so appointed, they have the same law enforcement powers of 
regular officers, when such reserve officers are acting within 



the scope of their authority as prescribed and restricted by 
yourself, as chief of police, and under rules and regulations 
which you may adopt pursuant to section 3 of Ordinance No. 872, 
with the approval of the governing body. You ask if it is 
necessary to list specific duties of reserve officers in policy 
form. It is highly advisable that a written and formal policy 
be adopted, setting forth the authority of the reserve officers, 
as, e.g., when they are authorized to carry and use firearms, 
the extent to which they are authorized to exercise their law 
enforcement powers when not accompanied by regular officers, and 
the like. 

You ask whether there are special limitations on the authority 
of a reserve officer when on authorized duty alone, as distin-
guished from his authority when on duty and accompanied by a 
full-time paid officer. There are no statutory limitations. 
However, as chief of police, you might well find it desirable 
to establish appropriate limitations in written policies govern-
ing the reserve unit, and in appropriate rules and regulations. 

Lastly, you ask what special liability problems could be en-
countered in the utilization of reserve officers, and concern-
ing their coverage under a general liability policy issued to 
the city. I suggest that you pursue the question of insurance 
coverage with the insurer which has issued the general liability 
policy held by the city. So long as a reserve officer is act-
ing within the scope of his or her authority as defined by city 
policies and rules and regulations, reserve officers should stand 
in the same position as regular officers as respects acts and 
omissions arising in the conduct of his or her official duties. 

Yours, truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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