
September 28, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 316  

Mr. George H. Herrelson, Jr. 
Attorney at Law 
528 Main Street 
Post Office Box 49 
Galena, Kansas 66739 

Re: 	Cities--Police--Jurisdiction 

Synopsis: Under 1977 Senate Bill No. 492, a city police officer 
has no authority to act in any official capacity outside 
the corporate limits of the city except when in fresh 
pursuit of a suspect, when acting on property owned 
or controlled by the city, and when responding to a 
request for assistance from law enforcement officers 
who themselves have jurisdiction of the area involved 
outside the corporate city limits. The fact that city 
utility service is extended to an area outside the 
corporate city limits does not bring such property under 
the ownership or control of the city, within the meaning 
of this act. 

Dear Mr. Herrelson: 

You inquire concerning 1977 Senate Bill No. 492, ch. 84, L. 1977. 
Section 1(2) states thus 

"Law enforcement officers employed by 
any city may exercise their powers as law 
enforcement officers anywhere within the city 
limits of the city employing them and outside 
of such city when on property owned or under 
the control of such city. Such officers also 



may exercise such powers in any other place 
when in fresh pursuit of a person.' 

You advise that police officers of the City of Galena are respond-
ing to calls from persons who reside in areas outside but adjacent 
to the city limits, who are served by one or more city utilities, 
and you inquire whether such areas might be deemed to be "property 
owned or under the control" of the city, by virtue of municipal 
utility service extended thereto. Private residential property, 
such as you describe, is obviously not property which is "owned" 
by the city. The extension of municipal utility service to homes 
and businesses outside the corporate limits does not bring the 
property of such customers under the "control" of the city in 
any respect, and in my judgment, this is an entirely inadequate 
justification for the extraterritorial exercise of jurisdiction 
by the city police department. 

You ask what, if any, justification there might be for city police 
officers responding to calls from areas outside the city limits 
from persons who are in immediate need of assistance when county 
officers are unavailable. Section 1(3) of the bill states thus: 

"In addition to the areas where law 
enforcement officers may exercise their powers 
pursuant to subsection (1) or (2), law en-
forcement officers may exercise their powers 
as law enforcement officers in any area out- 
side their normal jurisdiction when a request 
for assistance has been made by law enforce-
ment officers from the area for which such 
assistance is requested." 

Any individual outside the corporate limits of the city who seeks 
police assistance should call the county sheriff. If that depart-
ment does not have personnel available to respond to the call, 
they may in turn request assistance from the city police depart-
ment. City police officers may then respond to a request from 
outside the city limits, under the authority of the request for 
assistance from the county sheriff's department. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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