
September 19, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-303 

Mr. Phillip L. Harris 
City Attorney 
8500 Santa Fe Drive 
Overland Park, Kansas 66212 

Re: 	Elections--Petitions--Verification 

Synopsis: The requirement of K.S.A. 1976 Supp. 25-3602(c) that 
the circulator of each petition verify, at the end of 
each set of documents carried by such person, that the 
circulator personally witnessed the signing of the peti-
tion by each person whose name appears thereon is manda-
tory, and any petition lacking the verification is 
legally insufficient to authorize the calling of an 
election therefor. 

Dear Mr. Harris: 

You inquire concerning the sufficiency of petitions which have 
been filed with the Johnson County election commissioner seeking 
a referendum election upon an ordinance which has been adopted 
by the governing body of the City of Overland Park enacting a 
one-half percent sales tax, pursuant to Article 12, § 5 of the 
Kansas Constitution and K.S.A. 12-137 and -138, as amended by 
1977 Senate Bill 327, ch. 56, L. 1977. The petitions were filed 
within the sixty-day period provided by the latter statutes, which 
period expired September 6, 1977. By letter of that date, the 
Johnson County election commissioner advised that the number of 
signatures on the petitions exceeded those required by statute. 



However, a further question has arisen concerning the legal suffi-
ciency of the petitions. K.S.A. 25-3601 et seq., enacted in 1970, 
is an act dealing with the sufficiency of petitions generally. 
It applies to the petition in question under K.S.A. 25-3601, which 
commences thus: 

"Whenever under the laws of this state 
a petition is required or authorized as a 
part of the procedure applicable to any county, 
city, school district or other municipality, 
or part thereof, the provisions of this act 
shall apply, except as is otherwise speci-
fically provided in the statute providing 
for such petition." 

Nothing in K.S.A. 12-137 and -138 specifically provides otherwise. 
Section 2 of the 1970 act, K.S.A. 25-3602, was amended by the 
1976 legislature, see ch. 190, § 1, L. 1976, to add the follow-
ing requirement: 

"(c) Any such petition shall contain, 
at the end of each set of documents carried 
by each circulator, a verification, signed 
by the circulator, to the effect that such 
circulator personally witnessed the signing 
of the petition by each person whose name 
appears thereon." 

Concerning such requirements, the writer at 5 McQuillen, Municipal 
Corporations S 16.63 at p. 238 states thus: 

"Without verification or a sufficient 
authentication the petition is legally insuffi-
cient. It sometimes is required that it be 
made to appear by affidavit or verification 
that the signers of the petition signed it 
with knowledge of its contents, and such a 
requirement is mandatory." [Footnotes omitted.] 

In State ex rel. Janasik v. Sarosy, 12 Ohio St. 2d 5, 230 N.E.2d 
347 (1967), the court granted a writ of prohibition against a 



board of elections, preventing the submission of a referendum 
question to the voters, on the ground that the petition lacked 
the affidavit of the circulator attesting to the authenticity 
of the signatures. The court held the statutory requirement must 
be followed strictly, quoting from its previous decision in an 
analogous case, State ex rel. Abrams v. Bachrach, 175 Ohio St. 
257 at 261, 193 N.E.2d 517 at 520 thus: 

"Thus, sound public policy dictates that 
the section requiring the affidavit of a circu-
lator of an initiative petition to contain 
a statement that the signers thereof 'signed 
such petition with knowledge of the contents 
thereof' must be strictly complied with, and 
that the failure to include such statement 
will invalidate the petition." 

The requirement of verification by the circulator is clearly manda-
tory, and is not merely a formality which may be disregarded at 
will. In the language of K.S.A. 1976 Supp. 25-3602(c), and the 
clear weight of authority, the verification is mandatory, and 
a petition lacking the verification of signatures is legally in-
sufficient to authorize the city governing body to call an elec-
tion under K.S.A. 12-138, as amended by ch. 56, § 2, L. 1977. 
Lacking a sufficient petition, the governing body has no authority 
under K.S.A. 12-138 as amended to call a referendum election upon 
the sales tax ordinance, for the period of time during which the 
governing body might call an election thereon without a petition 
has long since passed. 

Your, truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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