
August 15, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-260 

S. Joseph Weaver, Ph.D. 
President 
Kansas Board of Examiners of Psychologists 
CRU/UAF, University of Kansas Medical Center 
39th and Rainbow 
Kansas City, Kansas 66103 

Re: 
	State Boards, Commissions and Authorities--Board of 

Examiners of Psychologists--Violation of Certification 
of Psychologists Act 

Synopsis: A person holding himself out to the public as a "super-
vised clinical psychologist" and who is not certified 
pursuant to K.S.A. 74-5301 et seq., is in violation 
of said act and may be prosecuted thereunder. 

Dear Dr. Weaver: 

The Board of Examiners of Psychologists has requested the opinion 
of this office whether individuals who have held themselves out 
to the public as "supervised clinical psychologists" are violating 
the provisions of K.S.A. 74-5301, et seq. (Certification of Psy-
chologists Act) when they are not certified as psychologists per 
the requirements of the Act. You advise that some individuals 
in this state have been employed by a psychologist licensed by 
the Board to perform psychological services under his supervision, 
and that said persons are rendering such services and then billing 
the primary insurance carrier for Medicare under the title of 
"supervised clinical psychologist." 



K.S.A. 74-5340 provides thus: 

"After July 1, 1968, it shall be unlawful, 
without a valid, existing certificate as a 
psychologist issued by the board for any rea-
son to represent himself to be a psychologist 
as defined in Section 2 [74-5382]." [Emphasis 
added.) 

K.S.A. 74-5302(b) provides: 

"The term 'represents himself to be a psycholo-
gist' shall mean that a person holds himself 
out to the public by any title or description 
of services incorporating the word 'psychologic,' 
'psychological,' psychologist,' or 'psychology,' 
and under such title or description offers 
to render or renders services to individuals, 
corporations, or the public for a fee, monetary 
or otherwise." 

In our judgment any individual who submits a request for payment 
for psychological services rendered to an insurance carrier for 
any state or federal government health program is in fact "holding 
himself out to the public" as lawfully having the title which 
he affixes to his name as provided on the claim form. In the 
instant case the questioned claimants appear to be entitling 
themselves as "supervised clinical psychologists" which is clearly 
prohibited by the express provisions of K.S.A. 74-5302(b), supra, 
since they are using the word "psychologist" and are rendering 
services to the public thereunder for a monetary fee. Such viola-
tions are prosecutable under K.S.A. 74-5340 et seq. 

It is of course permissible for a certified psychologist to employ 
non-registered personnel to furnish psychological services if 
such employees work under the supervision of a psychologist cer-
tified per the Act. But such employees can not be held out to 
the public as psychologists certified under the provisions of 
the Act. K.S.A. 74-5344(e). To permit such a supervised employee 
to entitle himself as a "supervised clinical psychologist" runs 
afoul the definition as discussed supra. It is also important 
to point out that any Kansas certified psychologist who in any 



way assists in the perpetration of such a violation of the Act 
may himself be brought before the Board for possible disciplinary 
action. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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