
April 22, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-136 

The Honorable E. Richard Brewster 
State Representative 
5334 Southwest Wanamaker 
Topeka, Kansas 66610 

Re: 	Townships--Fire Protection--Levies 

Synopsis: The levy authorized by K.S.A. 80-1903 may be used only 
for the operation and maintenance of a fire department 
which is created and operated by the township board 
which levies the tax, and may not be used for the pur-
chase of fire protection services from other townships 
or township fire districts. 

* 

Dear Representative Brewster: 

You advise that a number of years ago, pursuant to statutory 
authority Topeka and Tecumseh townships in Shawnee County formed 
a joint township fire district, which contracts with several other 
townships, including Mission, to furnish fire protection. That 
township now levies one mill to meet its obligations under the 
contract to the joint township fire district, and it has recently 
learned that additional funds will be needed in the future to 
obtain the contractual fire services from the district. As a 
result, it is exploring alternative sources of revenue. 

K.S.A. 1976 Supp. 79-1962 prescribes a levy limitation in per-
tinent part as follows: 



"The governing body of any township is 
hereby authorized and empowered to levy taxes 
in each year for township purposes but said 
governing body shall not fix a rate of levy 
in any one year on each dollar of assessed 
tangible valuation of such township in excess 
of the following named rates: 

Fire protection, joint with cities 
or townships... ...... 1.00 mill 

* 

Fire department: As authorized by 
K.S.A. 80-1093 . 	. . . 2.00 mills 
Townships in counties between 

150,000 and 250,000 . . 4.00 mills" 

You raise the question whether Mission township may use the 4 
mill levy in this section to pay the costs of purchasing fire 
protection services from the joint township fire district. 

K.S.A. 80-1903 was initially enacted as section 3 of ch. 348, 
L. 1939. Section 2 of that act, now found at K.S.A. 80-1902, 
authorizes certain townships to create by resolution a "township 
fire department, to furnish fire protection within such township, 
such fire department to be operated under the direction of the 
township board of such township." K.S.A. 80-1903 authorizes a 
levy for such townships, and its purpose thus: 

"The township board of any such township 
shall have power to levy a tax . 	. for the 
purpose of paying the expense of equipping, 
operating, and maintaining such fire depart-
ment . 	." [Emphasis supplied.] 

The phrase "such fire department" refers to the fire department 
authorized to be created in the preceding section, K.S.A. 80-1902 
i.e., a fire department created by the township board itself, 
and operated under direction of the township board. K.S.A. 80-
1904 goes on to elaborate the powers of the township board re-
specting the operation of its fire department. 



Thus, the levy authorized by K.S.A. 80-1903 may be applied only 
to the operation and maintenance of the fire department created 
by the township board which makes the levy, and which department 
operates under its supervision and direction. Article 11, § 5 
of the Kansas Constitution states thus: 

"No tax shall be levied except in pur- 
suance of a law, which shall distinctly state 
the object of the same; to which object only 
such tax shall be applied." 

Thus, the levy authorized by K.S.A. 80-1903 may not be used for 
any other purpose, including the purchase of fire protection ser-
vices from another township or joint township fire district. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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