
January 10, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 9  

Mr. James J. Smith 
Attorney at Law 
610 Bridge 
Humboldt, Kansas 66748 

Re: 	Counties--Mental Health Centers--Levies 

Synopsis: No county may extend a levy under the authority of K.S.A. 
19-4004 for mental health and/or mental retardation 
services unless it has established a mental health cen-
ter and appointed a governing board therefor under K.S.A. 
19-4001 and -4002. All of the proceeds of any such 
levy must be turned over to the governing board so ap-
pointed, and under article 11, § 5 of the Kansas Consti-
tution, the proceeds of any such levy may not be applied 
to any other purpose. 

Dear Mr. Smith: 

Pursuing the matter raised in your earlier letter, and discussed 
in Opinion No. 76-365, you advise, further, that you understand 
that Labette County did include in its budget for fiscal 1977 
a mill levy of .43 mills, under the authority of K.S.A. 19-4004. 
However, as you pointed out earlier, the county commissioners 
of that county have not informed the Southeast Kansas Mental 
Health Center that they intend to deliver to the center only one 
sixth of the amount so levied and budgeted for 1977. The Center 
has prepared and adopted its budget based upon the anticipation 
that the county would contribute its full share, or the entire 
proceeds from its mental health levy. Thus, you inquire whether 
the Center has any right to require delivery of the entire pro-
ceeds of the levy from Labette County. 



K.S.A. 19-4004 provides in pertinent part thus: 

"In all counties wherein the board or 
boards of county commissioners in the event 
of a combination of counties has established 
a governing board, the respective board of 
boards of county commissioners may levy an 
annual tax upon all taxable tangible pro-
perty in such county not in excess of one-
half (1/2) mill on each dollar of assessed 
valuation of such property for mental health 
services." 

In addition, a further levy of one-half mill may be made for men-
tal retardation services, subject to the filing of a protest peti-
tion. This provision directs that "[t]he proceeds thereof shall 
be placed in the hands of the appropriate governing board to be 
administered as provided by this act." 

The levy authorized by this section may be made only by a county 
which has established a governing board as provided in K.S.A. 
19-4002, or by a county which has joined with other counties in 
doing so. At this point, we lack any specific information as 
to the plans of Labette County regarding mental health and/or 
mental retardation services for 1977. However, its use of the 
proceeds derived from any levy imposed under K.S.A. 19-4004 is 
restricted to the purposes enumerated therein. Article 11, § 5 
of the Kansas Constitution states thus: 

"No tax shall be levied except in pur- 
suance of a law, which shall distinctly state 
the object of the same; to which object only 
such tax shall be applied." 

The purpose of the levies authorized by K.S.A 19-4004 for mental 
health and mental retardation services is to support the furnish-
ing of those services by a governing board appointed pursuant 
to K.S.A 19-4002. All of the proceeds of any levy which is ex-
tended under the authority of that section are required by the 
constitution to be expended for that purpose, and are required 
by statute to be remitted to the governing board which administers 



the services supported by the levy. Because we have no specific 
and confirmed information regarding the 1977 Labette County levy 
for mental health and/or mental retardation services, we can draw 
no definite conclusions regarding its proposed course of action. 
Certainly, however, it is clear that all of the proceeds of any 
levy which is imposed by that county under K.S.A. 19-4004 must 
be turned over to the governing board of a mental health center, 
established pursuant to K.S.A. 19-4002, for its administration 
and expenditure. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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