
December 9, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76-361 

Mr. Howard Blanchard, Chairman 
Board of Technical Professions 
c/o Blanchard Vanderweide 

& Fillmore, Architects 
P.O. Box 814 
802 East Hazel Street 
Garden City, Kansas 67846 

RE: 	Board of Technical Professions--Practice of Land 
Surveying--Practice of Architecture 

Synopsis: Unless the professional actions of the architect or 
engineer come within the parameters of one of the 
exceptions found at K.S.A. 26a-143, engineers and 
architects may not practice' land surveying as de-
fined, without being registered or licensed as a 
land surveyor after meeting the requirements for 
such pursuant to K.S.A. 26a-129. As a general rule, 
the services of a registered architect are required 
whenever the work required is of such a nature as 
to be construed as being within the above defini-
tion of the term "practice of architecture" and not 
otherwise excepted by section 16 of Chapter 334 of the 
1976 Session Laws. Any individual or person performing 
work of a character so as to be included within the 
definition of "practice of architecture" without being 
properly licensed renders himself subject to potential 
criminal liability pursuant to Section 19 of the 
1976 Session Laws. 

Dear Mr. Blanchard: 

You have requested my opinion concerning when the services 
of a registered architect are required and whether engineers and 



architects may practice land surveying without being licensed to 
do so pursuant to K.S.A. 26a-126, et seq. 

To do so, concerning the latter question, section 3 of 
chapter 334 of the 1976 Session Laws states thus: 

'No person shall engage in the practice of 
any branch of the technical professions, 
as defined in section 2, unless such person 
shall have obtained from the board a license 
for that purpose." 

Section 2a defines the term "technical professions" to include: 

"The professions of engineering, land sur-
veying, architecture and landscape architec-
ture as the practice of such professions are 
defined in article 1 and 2 of chapter 6 of 
Kansas Statutes Annotated and article 1 of 
chapter 26a of Kansas Statutes Annotated." 

Land surveying is defined by section 32(b) of chapter 334 to mean: 

" ...the application of mathematics and the principles 
of law and methods of land measurement for the loca- 
tion or relocation of land boundaries and land 
monuments. 

The term land surveying shall include the measure-
ment and calculation of land areas; the prepara- 
tion of the original descriptions of real property 
for conveyance or recording; and the preparation 
of maps or certificates of survey thereof." 

Nowhere in the context of that statute does it authorize the 
Board of Technical Professions to grant licensure to an individual 
as a land surveyor merely upon his licensure as an engineer or 
architect. Furthermore, nowhere in Chapter 6, dealing with 
architects, or Chapter 26, treating engineers, do the Kansas 
Statutes authorize the practice of land surveying by architects or 
engineers without additionally being properly licensed as a land 
surveyor. 

Under K.S.A. 26a-143, licensure as a land surveyor is not 
required for the following: 



"...(a) surveying, other than land surveying 
where such surveying is incidental to the design 
or construction of engineering or architectural 
works. 

(b) The practice of land surveying by any 
Officer or employee of any federal, 'state, 
county or city governmental agency while in 
the performance of his official duties. 

(c) The practice of land surveying by an 
individual of his own real property or that 
of his employer for purposes other than the 
conveyance of an interest in such real property. 

(d) The surveying on farms for agricultural 
purposes other than the conveyance of an in-
terest in such farm property." 

Unless the professional actions of the architect or engineer 
come within the parameters of one of the exceptions found at K.S.A. 
26a-143, engineers and architects may not practice land surveying, 
as defined, without being registered or licensed as a land surveyor 
after meeting the requirements for such pursuant to K.S.A. 26a-129. 

Further, you inquire as to when the services of a registered 
architect are required. Section 15(b) of Chapter 334 of the 1976 
Session Laws defines the "practice of architecture" to mean: 

"...the rendering of service for compensation 
by consultation, planning or designing of 
buildings or the responsible administration 
of construction projects." 

The term "building" is defined at subsection (c) to mean: 

...any structure consisting of foundation, 
floors, walls, columns, girders, beams 
and roof, or a combination of any number 
of these parts, with or without other 
parts and appurtenances thereto, includ- 
ing the structural, mechanical and electri-
cal systems utility services, and other 
facilities as may be required for said 
structure." 



The pertinent statutes do not attempt to specifically eluci-
date the multiple situation in which the services of an architect 
are required. Rather, the statute defined the term "practice of 
architecture" and impose criminal penalties upon an individual 
practicing the same without being licensed. 

However, Section 16 of Chapter 334, sets forth certain ex-
ceptions to the general requirements of licensure. Therein, 
Section 16 provides: 

"This act shall not be construed to prevent 
or to affect: 

(a) The practice of any other profes-
sion; 

(b) the practice of any person engaging 
in the publication of books or pamphlets 
illustrating architectural designs, persons 
preparing plans, drawings or specifications 
for one and two family dwellings or for 
agricultural buildings; 

(d) persons furnishing, individually or 
with subcontractors, labor and materials, 
with or without plans, drawings, specifi-
cations, instruments of service, or other 
data concerning the labor and materials to 
be used for any of the following: 

(1) Store fronts or facades, interior 
alterations or additions, fixtures, cabinet 
work, furniture, appliances or other equip-
ment; 

(2) work necessary to provide for in-
stallation of any item designated in (1) 
above; 

(3) alterations or additions to a build-
ing necessary to or attendant upon installa-
tion of any item designated in (1) above, if 
the alteration or addition does not change 
or affect the structural system of the 
building; 

(e) work involving matters of rates, rating 
and loss prevention by employees of insurance 
rating organizations and insurance service organ- 
izations and insurance companies and agencies." 

Each instance in which there exists a question as to whether 
the services of a registered architect are necessary must be judged 
upon the facts of that particular situation. As a general rule, 
the services of a registered architect is mandated whenever the 



work required is of such a nature as to be construed as being 
within the above definition of the term "practice of architec-
ture" and not otherwise excepted by Section 16 of Chapter 334. 
Any individual or person performing work of a character so as to 
be included within the definition of "practice of architecture" 
without being properly licensed renders himself subject to 
potential 'criminal liability pursuant to Section 19 of the 1976 
Session Laws. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS/HTW/cgm 
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