
October 7, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76-315 

Mr. Larry Shoaf 
McDonald, Tinker, Skaer, 

Quinn & Herrington 
Suite 530, R. H. Garvey Building 
300 West Douglas Avenue 
Wichita, Kansas 67202 

Re: 	Cities--Charter Ordinances--Passage 

Synopsis: The mayoral veto power under K.S.A. 12-3003 does not 
apply to charter ordinances, the requirements for pass-
age of which are fixed by Article 12, § 5 of the Kansas 
Constitution. If a proposed charter ordinance receives 
a two-thirds vote of the members-elect of the city govern-
ing body, it is duly passed, and the mayor has no power to 
veto a charter ordinance so as to increase the number of 
votes required for passage. 

A city may not prescribe ownership of real property as 
a qualification for holding office as a member of its 
governing body, for such a qualification violates the 
Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment to 
the United States Constitution. 

Dear Mr. Shoaf: 

You inquire concerning the validity of a mayoral veto of a charter 
ordinance. Specifically, you ask whether a charter ordinance is 
subject to K.S.A. 12-3003, which provides in pertinent part thus: 

"The mayor of a council city shall have 
the power to sign or veto any ordinance passed 



by the council . . . . Any ordinance vetoed 
by the mayor, may be passed over the veto by 
a vote of three-fourths (3/4) of the whole 
number of councilmen elected, notwithstanding 
the veto: Provided, That if the mayor does 
not sign his or her approval of the ordinance, 
or return the same with his or her veto, stat-
ing his or her objection in writing, on or 
before the next regular meeting of the council, 
the ordinance shall take effect without the 
mayor's signature, such fact to be endorsed 
by the city clerk on the ordinance and at the 
end of the ordinance as entered in the 'ordi-
nance book.'" 

The procedure for the enactment of charter ordinances is prescribed 
by Article 12, § 5(c) of the Kansas Constitution. Thereunder, enact-
ment of a charter ordinance requires a "two-thirds vote of the mem-
bers-elect of the governing body of such city." The legislature, 
obviously, can neither reduce nor enlarge this requirement. 

K.S.A. 12-3003 was part of a 1959 enactment dealing generally with 
city ordinances. The home rule amendment was not passed upon by the 
people until the November, 1960, general election. The 1959 statutory 
enactment contains no reference whatever to charter ordinances, and 
it was designed, in my judgment, to address the only kind of ordinance 
then thought to be recognized in Kansas, charter ordinances then being 
unknown. The requirements for passage for charter ordinances are 
fixed by the constitution at two-thirds of the members of the govern-
ing body. That requirement may not be enlarged by, for example, a 
statutory provision mandating a three-fourths vote in order to over-
ride a mayoral veto. 

Under Article 12, § 5(c), upon receiving a two-thirds vote of the 
membership of the governing body, a proposed charter ordinance is 
duly passed. In my judgment, that requirement is unchanged by K.S.A. 
12-3003, and this latter provision is simply inapplicable to charter 
ordinances. If a proposed charter ordinance receives a two-thirds 
vote of the governing body, it is duly passed, whether the mayor 
votes for or against it, in my judgment, and there exists no veto 
power over charter ordinances. 

It is my understanding that the ordinance which has prompted this 
question is proposed charter ordinance no. 1-A, which provides, in 
pertinent part, that "no person shall be eligible to the office of 
councilman who is not at the time of his election or appointment an 
actual resident landowner of the ward for which he is elected or 
appointed." This property qualification for office raises the most 



serious constitutional questions. Although you have not inquired 
concerning this provision in your letter, I cannot overlook the 
serious potential discrimination which may result if this ordi-
nance is enacted. 

The constitutional weakness of this provision is directly analo-
gous to that considered in Bullock v. Carter, 405 U.S. 134, 31 
L. Ed. 2d 92, 92 S. Ct. 849 (1972) where the Court considered the 
constitutionality of the Texas filing-fee system, which required 
filing fees such as $1,424.60 for a county commissioner position 
and $6,300 for a county judgeship. The question presented there 
was stated thus: 

"whether a state law that prevents potential 
candidates for public office from seeking the 
nomination of their party due to their inabil-
ity to pay a portion of the cost of conducting 
the primary election is state action that un-
lawfully discriminates against the candidates 
so excluded or the voters who wish to support 
them." 405 U.S. at 141. 

At the outset, the Court questioned what standard of review should 
be applied to the filing fee requirements, i.e., whether it should 
be sustained if it were shown to have merely some rational basis, 
or whether the state must demonstrate that the high fees were rea-
sonably necessary to accomplish some legitimate state object: 

"The threshold question to be resolved 
is whether the filing-fee system should be 
sustained if it can be shown to have some 
rational basis, or whether it must withstand 
a more rigid standard of review. 

* 

The initial and direct impact of filing 
fees is felt by aspirants for office, rather 
than voters, and the Court has not heretofore 
attached such fundamental status to candidacy 
as to invoke a rigorous standard of review. 
However, the rights of voters and the rights 
of candidates do not lend themselves to neat 
separation; laws that affect candidates always 
have at least some theoretical, correlative 
effect on voters. Of course, not every limita-
tion or incidental burden on the exercise of 



voting rights is subject to a stringent 
standard of review. . . . Texas does not 
place a condition on the exercise of the 
right to vote, nor does it quantitatively 
dilute votes that have been cast. Rather, 
the Texas system creates barriers to candi-
date access to the primary ballot, thereby 

 tending to limit the field of candidates 
from which voters might choose. The exis-
tence of such barriers does not of itself 
compel close scrutiny. . . . In approach-
ing candidate restrictions, it is essential 
to examine in a realistic light the extent 
and nature of their impact on voters." 405 
U.S. at 142-143. 

Assessing that impact in a realistic light, the Court concluded 
that the fee system did, indeed, have a "patently exclusionary 
character." The excessive fees effectively precluded those poten-
tial candidates lacking personal wealth or affluent backers from 
the ballot, and thus had a "real and appreciable impact" on the 
exercise of the franchise by the voters. Because of this real and 
direct impact upon the rights of voters, the Court concluded that 
the state must show that the filing fees were "reasonably necessary 
to the accomplishment of legitimate state objectives in order to 
pass constitutional muster." 405 U.S. at 144. After an extended 
discussion of the proferred justifications for the state, the Court 
held it invalid. 

The property qualifications sought to be imposed by this ordinance 
is patently exclusionary. A very substantial proportion of the 
registered voters of the community are excluded from eligibility 
for public office of the city because of a qualification based 
upon wealth, and more particularly, a particular kind of wealth, 
ownership of real property. Attempts to exclude from the franchise 
those who do not own property or do not pay taxes on property have 
consistently sought to be defended on the ground that such persons 
are more directly affected by governmental actions, and are thus 
entitled to an especial voice therein. Such a qualification for 
voting for members of a school board was invalidated in Kramer v. 
Union Free School District, 395 U.S. 621, 23 L. Ed. 2d 583, 89 
S. Ct. 1886 (1969). Clearly, if the city sought to impose a pro-
perty qualification for electors, it would fail under the Equal 
Protection Clause of the Fourteenth Amendment to the United States 
Constitution, as completely indefensible. A like qualification, 
applicable not to voters but to candidates, which has a real and 
substantial impact upon exercise of the franchise, as is the case 



here, is subject to the same constitutional standards of review, 
and likewise, is completely indefensible. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 
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