
July 23, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 230 

Mr. Leonard M. Robinson 
Wabaunsee County Attorney 
Courthouse 
Alma, Kansas 66401 

RE: 	Elections -- Nomination -- Sheriff's Qualifications 

SYNOPSIS: A person may lack one of the specified qualifications 
within K.S.A. 1975 Supp. 19-801b at the time of his 
filing nomination papers or a declaration of candi-
dacy provided that he fulfills the qualifications 
prior to nomination, i.e., at the primary election 
or convention of delegates. 

Dear Mr. Robinson: 

You inquire whether a person who lacks one of the required 
qualifications at the time of filing for sheriff becomes eligi-
ble for nomination by fulfilling the required qualifications 
subsequent to his filing, but prior to the primary election. 

K.S.A. 1975 Supp. 19-801b provides that no person shall be eli-
gible for nomination to the office of sheriff unless he meets 
the specified qualifications. Thus, the question is whether a 
person is considered nominated at the time of his filing or at 
the time of the primary election. K.S.A. 25-202 provides the 
methods of nomination which include (1) primary election, (2) 
independent nomination papers signed and filed accordingly, and 
(3) delegate or mass conventions. Parsons v. Ryan,  144 Kan. 370 
(1936); State ex rel. v. Lutz, et al.,  116 Kan. 621. 



It is the opinion of this office that the word "nomination" in 
K.S.A. 19-801b refers to the methods of nomination enumerated 
in K.S.A. 25-202. The filing of a declaration of candidacy or 
nomination papers other than independent nomination papers does 
not constitute a "nomination". 

The procedure which entails the filing of nomination papers 
with a specified officer is a step required by one seeking 
nomination. 25 Am.Jur.2d 831, Elections, § 140. This does not 
mean the person has been nominated. Therefore, the person must 
have met the requirements prescribed by K.S.A. 19-801b by the 
time of the primary election. 

You ask whether a person who lacked one of the required quali-
fications at the time of filing his declaration of candidacy 
would be ineligible for nomination. As stated above, as long 
as the candidate fulfilled the requirements prior to nomination, 
he would not be ineligible because he lacked one of the qualifi-
cations at the time of filing. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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