
July 6, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 203  

Mr. Tim W. Ryan 
Clay County Attorney 
509 Court Street 
Clay Center, Kansas 67432 

Re: 	Counties--Commissioners--Residence 

Synopsis: Under K.S.A. 19-202, as amended by ch. 121, § 2, L. 1976, 
a person elected to the office of county commissioner may 
not qualify and assume the duties of that office unless 
and until that person establishes residence in the commis-
sioner district which such person is elected to represent. 
Residence in the commissioner district need not exist at 
the time of filing of candidacy, or nomination or election, 
however. 

* 	* 

Dear Mr. Ryan: 

You inquire whether a person who resides in one commissioner district 
of the county may be a candidate for nomination and election to the 
position of county commissioner for another commissioner district of 
that county. 

K.S.A. 19-202 has been amended by ch. 121, § 2, L. 1976, to provide 
in pertinent part thus: 

"(a) The board of county commissioners of 
each county shall consist of three (3), five (5) 
or seven (7) qualified electors. 

(b) One (1) county commissioner shall 
reside in and represent each commissioner dis-
trict within the county." [Emphasis supplied.] 



It is thus required that each commissioner reside in the commis-
sioner district which he or she is elected to represent. Residence 
in the district represented is thus a qualification for and a 
requirement of the office. It is not a requirement which must be 
met, however, at the date of filing of one's candidacy, or at the 
time of nomination or election. It is only necessary that the 
commissioner reside in the district represented during his or her 
term of office. Unless and until the necessary residence in the 
commissioner district is established, the person elected to be 
commissioner for that district may not qualify and assume the duties 
of the office. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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