
June 28, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76-197 

Mr. Hugo Blaas 
City Administrator 
Office of the City Clerk 
Spring Hill, Kansas 66083 

Re: 	Taxation--Duties of County Clerk--Levy Adjustments 

Synopsis: The county clerk may not, in the exercise of authority 
under K.S.A. 1975 Supp. 79-1965 and K.S.A. 1975 Supp. 
79-5004, make adjustments in revenue estimates, esti-
mates of balances carried forward, and budget authority 
for expenditures which may be satisfied by the taxing 
subdivision from non-property tax sources. 

* 

Dear Mr. Blass: 

You inquire concerning the authority of the county clerk to make 
adjustments in tax levies and budgets, including estimates of 
balances carried forward and other revenue estimates included in 
an adopted budget. 

The county clerk is empowered to make changes in levies which are 
certified to the clerk under two provisions, K.S.A. 1975 Supp. 
79-1965, which was originally enacted as part of the 1933 budget 
law, and K.S.A. 1975 Supp. 79-5004, a part of the so-called tax 
lid. The former statute states thus: 

"Any levy which may be certified to 
the county clerk which is in violation of 
the provisions of existing statutes, shall 
be unlawful, and in any such case it shall 
be unlawful for the county clerk of any 



county within the state to enter upon the 
tax roll of the county any such excessive 
levy; and in case of any such excess in any 
levy it is hereby made the duty of the 
county clerk and he is hereby required to 
reduce such levy and extend upon the tax 
roll only such part thereof as will comply 
with the provisions of existing statutes. 
In the event the county clerk determines 
it is necessary to change any levy or any 
amount in a budget certified to the county 
clerk, he shall give notice thereof to the 
taxing subdivision affected thereby at least 
seven days prior to making such changes." 

Upon the latter provision, the clerk must reduce the aggregate 
tangible property tax levies to enforce the aggregate levy limi-
tations imposed by the tax lid law. 

These provisions define the extent of the authority of the clerk 
to reduce levies which are certified by the taxing subdivisions. 
A levy is unlawful if it is in excess of the rate prescribed by 
law applicable to that levy. K.S.A. 79-2930. A levy may also be 
unlawful if it will raise an amount which is greater than that 
portion of the budget attributable thereto. City of Independence 
v. Smith, 138 Kan. 484, 26 P.2d 268 (1933); K.S.A. 79-2930. Simi-
larly, a levy may be unlawful if it is determined to be grossly 
excessive, as in Kaw Valley Drainage District v. Zimmer, 141 Kan. 
620, 42 P.2d 936 (1935), where a levy was objected to on the 
ground that cash on hand was found by the state tax commission 
to amount to three and one half times the budgetary estimates of 
expenditures in the fiscal year involved, and any levy whatever 
for that year was determined to be grossly excessive. 

Under K.S.A. 1975 Supp. 79-1965, any "levy . . . which is in viola-
tion of the provisions of existing statutes" is declared to be 
"unlawful," and the clerk is forbidden to enter upon the tax roll 
any "such excessive levy." The clerk is thus required to assure 
that any levy does not exceed the rate applicable thereto, such as 
the rates prescribed by article 19, ch. 79, K.S.A., and any other 
applicable statutes. Obviously, the clerk is not called upon to 
make decisions of a legal nature regarding the validity of any levy 
which is certified by a taxing subdivision on pain of removal from 
office and a prosecution for a misdemeanor if he should err in a 
legal judgment. The clerk is required, however, to assure that 
every levy which is certified by a taxing subdivision is not exces-
sive, i.e., it does not raise more revenue than is attributable 
to that levy in the budget, and it does not exceed the statutory 



rate applicable thereto. K.S.A. 79-2930. The duties of the clerk 
have repeatedly been held to be ministerial. In Mobil Oil Corpora-
tion v. McHenry, 200 Kan. 211, 436 P.2d 982 (1968), the court stated 
clearly, in paragraph 4 of its syllabus: 

"The duties imposed upon the County Clerk 
and the County Treasurer in the taxing process 
concerning the imposition of ad valorem taxes, 
after exhaustion of the administrative remedies 
to the highest administrative tribunal, are 
clear, purely ministerial and in no sense dis-
cretionary." 

Thus, the clerk has no discretionary authority to alter revenue 
estimates, estimates of balances carried forward, and fund totals 
in an adopted budget. The clerk has no statutory role in the bud-
get process. The responsibility for the preparation and adoption 
of budgets of taxing subdivisions in this state rested with the 
governing body thereof. E.g, State ex rel. Woodward v. Peal, 136 
Kan. 136, 13 P.2d 302 (1932). 

Once the clerk determines that a levy is excessive, the clerk may 
reduce that levy and the amount of dollars to be derived therefrom, 
but only after at least seven days' notice to the affected taxing 
subdivision. The taxing subdivision may adjust non-property tax 
receipts to replace the loss of ad valorem tax revenues, to satisfy 
its needs as reflected in the budgeted fund totals. If the clerk, 
in the course of reducing any particular levy or the aggregate levies 
were to go further to alter budget estimates for particular funds, 
this action might well usurp the budget-fixing authority of the 
subdivision, which may be able to argument its reduced ad valorem 
tax receipts with revenue from non-property tax sources, by increas-
ing various fees and charges from which the city derives a portion 
of its revenue. The requirement of notice by the clerk to the taxing 
subdivision of any proposed levy reduction which was added to K.S.A. 
79-1965 in 1973, see ch. 394, L. 1973, and the notice requirement 
of K.S.A. 1975 Supp. 79-5004 both are apparently designed to permit 
the governing body of any affected taxing subdivision to make any 
adjustments which may be necessary, which may well include adjust-
ments in non-tax revenues. 

Accordingly, it is my opinion that the authority of the clerk found 
in K.S.A. 1975 Supp. 79-1965 to "change any levy or amount in a budget 
certified to the county clerk" does not extend to adjustments of 
revenue estimates, estimates of balances carried forward and budget 



authority for expenditures which may be satisfied by the taxing sub-
division from non-property tax sources. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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