
May 7, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 150 

Mr. Merle R. Bolton 
Commissioner of Education 
Department of Education 
120 East 10th Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Schools--Vocational Education--Use of Funds 

Synopsis: Moneys appropriated pursuant to ch. 9, § 7, L. 1975, for 
area vocational-technical school programs may be expended 
for costs of buildings and fixed equipment, so long as 
such funds are not used as matching funds for non-state-
source funds and expended for such purposes jointly there-
with. Proceeds from the levy authorized by K.S.A. 1975 
Supp. 72-4420 may be expended for the construction of 
buildings and the purchase of school buses for vocational 
education programs. 

Dear Commissioner Bolton: 

You request my opinion upon two questions which have been raised 
concerning area vocational schools and area vocational-technical 
schools. 

First, you inquire whether a school district may use state funds 
which are appropriated by the state for area vocational-technical 
school programs for the construction of buildings to house voca-
tional education programs which are approved by the State Depart-
ment of Education. This question requires a construction of the 
terms of an appropriation and proviso thereto found at ch. 9, 

 § 7, L. 1975, which provides in pertinent part thus: 



"(a) There is appropriated for the above 
agency [Department of Education] from the state 
general fund the following: 

* 

Area vocational-technical school program 
(state) 	 3,620,646 
. . . .Provided further, That no state money 
shall be used to match costs of buildings and 
fixed equipment, that not to exceed 30 percent 
of the total cost of non-fixed equipment shall 
be matched by state funds, and that not to 
exceed 35 percent of the total cost of opera-
tional and instructional costs shall be matched 
by state funds . . . ." [Emphasis supplied.] 

By the terms of the proviso, no part of the $3,620,646 may be used 
to "match costs of buildings and fixed equipment . . . ." The 
question which is posed is whether this proviso prohibits any use 
whatever of any part of the $3,620,646 for costs of buildings and 
fixed equipment, or whether it prohibits only use of these funds 
to match other funds for those purposes. The term "match" has come 
to have a fixed usage in the jargon of federal grantsmanship. 
Eligibility for a grant of federal funds for a particular purpose 
may be conditioned upon agreement by the grantee to furnish corre-
sponding funds from its own resources to be used jointly with the 
federal funds for the project. Funds required to be furnished 
by the grantee, and used jointly with the federal funds, are commonly 
referred to as "matching funds." The grantee may be required to 
furnish funds to match the federal money in toto, or in a specified 
proportion of the federal funds. The proviso makes no reference 
to federal or other non-state funds, however. It prohibits use 
of the appropriated moneys to "match" specified costs, however, 
and not to "match" federal or other moneys available to defray 
those costs. 

It may be argued, likewise, that this proviso reflects a legislative 
intent to forbid use of the moneys so appropriated for the costs of 
buildings and fixed equipment under any circumstances. To implement 
this imputed legislative intent, the proviso must be construed to 
prohibit use of the appropriated funds to defray the costs of buildings 
and fixed equipment, and to prohibit application of the monies to 
satisfy any costs of these items, whether used alone or jointly with 
federal or other funds. An extremely literal construction of the 
direction that no state money shall be used to "match [certain] costs" 
may be argued to support this interpretation. However, elsewhere in 
the same proviso, where the legislature undertook to restrict or 
prohibit the use of appropriated moneys for a particular purpose, 



it did so unequivocally and without reference to the matching of 
costs. It provided, thus, that "not less than $349,021 shall be 
used for new programs," a substantial departure from the preceding 
restrictions whereby the use of state moneys to "match" certain 
costs was prohibited. 

A direction that funds shall not be used for a specific purpose 
is clear and unambiguous. A direction that funds shall not be 
used to match costs incurred for a certain purpose is less so. 
In my judgment, there is a material difference between the two 
restrictions. The difference in language indicates, in my opinion, 
that the legislature sought to impose differing kinds of restrictions. 
I.e., a direction that state moneys shall not be used to match costs 
for certain purposes is, despite the omission of any reference to 
federal or other non-state-source moneys, a direction that state 
moneys shall not be used jointly with funds from any other source 
for the specified purposes, and not a direction that state moneys 
shall not be used at all for the specified purposes. 

Construed thus, it is my opinion that state moneys approved by 
ch. 9, § 7, L. 1975, for area vocational-technical school programs, 
may not be used to match non-state-source moneys, and expended jointly 
for the specified purposes, and in particular, for costs of buildings 
and fixed equipment. However, if state moneys are proposed to be used 
solely and alone for the costs of buildings and fixed equipment, that 
use is not prohibited by the proviso. 

Such a construction does not necessarily affront any legislative 
intent. It may very well have been the view of the legislature that 
the use of state moneys to match available federal funds, and thus 
enlarge the resources available for construction and fixed equipment, 
would lead to overbuilding and an excess of equipment, whereas a 
forced reliance upon state moneys alone for such capital expenditures 
would forestall possible reckless overexpenditures for such purposes. 

Secondly, you inquire whether a unified school district may expend 
proceeds from the two mill levy authorized by K.S.A. 1975 Supp. 72-4420 
for the construction of buildings to house vocational education pro-
grams approved by the State Department of Education. That provision 
states in pertinent part thus: 

"The board of education of any school 
district may levy a tax of not to exceed two 
(2) mills upon the taxable tangible property 
within the school district for the purpose 
of providing revenue for the cost of establish-
ing, conducting, maintaining and administering 



vocational education courses or programs 
which are currently approved by the state 
board and for payment of tuition and fees 
for vocational education courses or pro-
grams approved by the state board. All 
moneys received by a school district from 
a tax levy made under authority of this sec-
tion shall be deposited in the vocational 
,education fund of the school district." 

In an opinion dated March 30, 1973, issued by Attorney General 
Vern Miller to Commissioner Whittier, the permissible uses of this 
fund were considered. There, it was inquired whether proceeds from 
this levy could be used for the construction of buildings and for 
the purchase of school buses to be used for vocational education 
purposes. On the ground that the legislature had made express pro-
vision for levies for capital outlay purposes of school districts 
in other statutes, and that K.S.A. 72-4420 did not expressly enumerate 
capital expenditures as a purpose of the levy, it was concluded that 
such "capital expenditures are not . . . within the permissible scope 
of expenditures authorized by K.S.A. 72-4420 for "establishing, con-
ducting, maintaining and administering vocational education courses 
or programs . . . ." 

Upon further consideration of this question, it is my judgment that 
this construction is unduly restrictive. In that opinion, it was 
acknowledged that, indeed, physical facilities are necessary to 
house vocational education programs. The uses to which proceeds from 
the two mill levy are put should be determined, I believe, by the 
terms of that statute alone, absent any ambiguity therein which 
compels reference to other statutes to be construed in pari materia. 
K.S.A. 1975 Supp. 72-4420 authorizes the use of the proceeds from 
that levy to defray, without restriction or qualification, all costs 
of establishing, conducting, maintaining and administering vocational 
education courses or programs . . . ." Any district which proposes 
to establish, and any district which is operating, a vocational 
education program must meet numerous capital expenditures. Nothing 
in the express provisions of K.S.A. 1975 Supp. 72-4420 compels the 
conclusion that such expenditures may not be met from the proceeds 
of this levy. Accordingly, the conclusion stated in page 5 of the 
opinion of March 30, 1973, to Commissioner Whittier is withdrawn. 
It is my judgment that the proceeds of that levy may lawfully be 
applied to capital expenditures, including the construction of 
buildings, for the purpose of providing vocational education pro- 
grams and courses which are approved by the State Board of Education. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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