
February 9, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 51 

Merle R. Bolton 
Commissioner of Education 
Kansas State Department of Education 
Kansas State Education Building 
120 East 10th Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 
	Schools--Junior Colleges--State Credit Hour Aid-- 

Out-District Tuition Residency--Inmates of Federal 
Penal Institutions 

Synopsis: The privilege extended to military personnel in 
acquiring resident status for tuition purposes at 
state community junior colleges is inapplicable 
to those individuals confined at the Disciplinary 
Barracks on the Fort Leavenworth military 
reservation. 

Dear Commissioner Bolton: 

You have requested an opinion from this office concerning 
"resident" status for computation of credit-hour state aid and 
out-district state aid for community junior colleges. Speci-
fically, you have asked: 

"Under Kansas law, may a student become a 
resident of Kansas for credit-hour state aid 
and out-district state aid while such student 
is incarcerated in the Federal Penitentiary at 
Leavenworth, Kansas, when such student had 
not previously resided in Kansas prior to 
incarceration?" 



The term "credit hour" is defined by K.S.A. 71-601 to mean: 

"one hour's instruction per week for 
eighteen (18) weeks or its equivalent 
in a given subject or course which is 
part of the course of study approved 
by the state board, but shall not 
include any subject or course taken 
by a student enrolled for audit or 
any subject or course not approved 
by the state board, not any subject 
or course taken by a student having more 
than sixty-four (64) college credit 
hours from any institution of higher 
learning education by the state board. 
The limitation in this subsection 
relating to maximum college credit 
hours shall apply only for the pur-
pose of determination of state aid 
entitlement of the community junior 
college, and shall not apply in deter-
mining transfer of credit hours for 
any student." 

K.S.A. 71-602 emphasizes the importance of the residence deter-
mination by providing in pertinent part: 

"The basis for distribution of state 
aid for community junior colleges shall 
be eight dollars ($8) for each credit 
hour of each duly enrolled student who 
was a bona fide resident of the state 
of Kansas during the current school term". 

"Out-district tuition" is defined by K.S.A. 71-702(1) to mean 
"a charge which is made to and paid by the county of residence 
of any student attending a community junior college whose 
residence is in Kansas and outside the community junior college 
district." Computation of the same is specified in K.S.A. 71- 



301(b), as amended by Chapter 361 of the 1975 Session Laws, 
which provides: 

"The board of trustees, in accordance with 
rules and regulations of the state board, 
shall determine and collect an amount of 
out-district tuition to be charged for each 
student attending the community junior college 
whose residence is outside of the community 
junior college district. The board of county 
commissioners of any county charges with payment 
of out-district tuition shall levy a tax on all 
of the taxable property of the county sufficient to 
pay all out-district tuition charges authorized 
by this act. Such tax shall be deposited in a 
special fund for payment of out-district tuition. 
Upon receiving a statement of charges for out-
district tuition, the board of county commissioners 
shall allow and pay the same promptly from such 
special fund. In the event there is insufficient 
or no money in such special fund, such out-
district tuition shall be paid from the county 
general fund. The total out-district tuition 
charged by a community junior college district 
shall be a sum equivalent to the number of 
full-time equivalent out-district students 
times the average amintenance and operating 
costs per full-time student of the community 
junior college less the tuition paid by the 
students and less state aid for the student 
and less anticipated federal aid;" 

The question of residency and resident status for computation 
of the above two financial matters is contained in K.S.A. 71-
401 et seq. K.S.A. 71-401 specifies: 

"Persons enrolling in a community junior college 
who, if adults, have not been, or if minors, 
whose parents have not been residents of the 
county in which is located the principal campus 



of such community junior college for 
six (6) months prior to enrollment for 
any term or session are nonresidents of such 
community junior college district for out-
district tuition and fee purposes." 

For the purpose of determining the county of residence of 
persons and the possible liability of such county for out-
district tuition of any person as a student in a community 
junior college, K.S.A. 71-402 states: 

"residence of minors shall be determined 
as provided in K.S.A. 72-1046 and acts 
amendatory thereof and of adults as 
provided in subpart Twenty-third of 
K.S.A. 77-201 and acts amendatory thereof." 

Subpart Twenty-third of K.S.A. 77-201 specified: 

"The term 'residence' shall be construed 
to mean the place adopted by a person 
as his place of habitation, and to 
which, whenever he is absent, he has the 
intention of returning. When a person 
eats at one place and sleeps at another, 
the place where such person sleeps shall 
be deemed his residence." 

The phrase "adopted by a person as his place of habitation, and 
to which, whenever he is absent, he has the intention of 
returning" clearly is inapplicable to one incarcerated in a 
federal civilian penal institution. See, 25 Am. Jur. 2d 
Domicil § 41, pg. 32. The establishment of residence requires 
the concurrence of two factors: one physical, the other 
intellectual. There must be bodily presence at a location 
coupled with intent to remain there either permanently or for 
an indefinite period, before residence can be said to have been 



acquired. A residence once established is presumed to continue 
until the same has been abandoned. Keith v. Stetter, 25 Kan. 100 
(1880); Palmer v. Parish, 61 Kan. 311, 317, 59 P. 6400 (1900). 
To effect a change of residence, there must be transfer of 
bodily presence to another place coupled with an intent to abide 
in the new location either permanently or indefinitely. Ford,  
Adm'x. v. Peck, 116 Kan. 74, 225 Pac. 1054 (1924). The length 
of the stay in the new abode is not of controlling importance, 
for no stated period of time is required to complete a change 
of residence; the change may be effectuated on the first day 
of arrival in the new location provided the requisite intent 
to establish residence therein be present. Blair v. Blair, 149 
Kan. 3, 85 P. 2d. 1004 (1939); Arnette v. Arnette, 162 Kan. 677, 
178 P. 2d. 1019 (1947). 

In the case of an incarcerated person, neither the change of 
physical presence nor intent to reside indefinitely are volun-
tarily acquired. It is only under compulsion of law that the 
inmates physical present is altered. Further, it is equally 
obvious that the requisite intent to reside indefinitely is 
contingent primarily upon the term of confinement. Finally, 
I find it highly unlikely that an inmate in a federal institution 
has the desire to return to this state after release unless 
this state happened to be his home prior to his imprisonment. 

Therefore, it is my opinion that an inmate of federal or civilian 
penal institution who prior to incarceration was not a bona 
fide resident of Kansas cannot meet the requirements for residence 
specified in K.S.A. 71-401 et seq., in order to establish 
residence for purposes of credit-hour state aid and out-district 
tuition while remaining involuntarily incarcerated. 

The situation of military personnel confined at the Disciplinary 
Barracks at the Fort Leavenworth military reservation brings a 
somewhat different consideration into play. Kansas Administra-
tion Regulation (K.A.R.) 91-25-13 states that: 

"Military personnel stationed and living 
in Kansas and their dependents shall be 
considered residents for tuition purposes 



while enrolled in any community junior 
college under the state board of 
education. Nothing in the regulation 
shall be construed to prevent a service-
man acquiring or retaining a bona fide 
residence in Kansas. (Authorized by 
K.S.A. 1973 Supp. 71-401 to 71-403; 
effective January 1, 1974.) 

The interpretation applied to the word "stationed" is outcome-
determinative of the residency question for imprisoned military 
personnel. My research has failed to locate a Kansas case 
in which either the word "stationed" or K.S.A. 91-25-13 has 
been judicially construed. 

Although not precisely defining the word "stationed", the Court 
in United States v. Phisterer,  94 U. S. 219, 222, 24 L.Ed. 116 
(1879) stated the following concerning military station: 

"In the approved use of language, no doubt, 
the word 'station' means a place or posi-
tion, and it may be said that wherever a man, 
in pursuance of orders, stays or remains, 
he is stationed, and that, if he is a mili-
tary man, such place becomes a military 
station. Although an army captain left 
a military station, his home, to which he 
went, did not become and is not to be 
deemed a military station, within the 
meaning of army regulations. A military 
station is merely synonymous with the 
term 'military post', and means a place 
where troops are assembled or military 
stores, animate and inanimate, are kept 
or distributed, where military duty is 
performed or military protection offered, 
where something, in short more or less 
closely connected with army or war, is 
kept or is to be done." 



In my view, there is an inherent difference in being stationed 
pursuant to military orders and being confined or imprisoned 
subsequent to an adjudication of guilt by a military tribunal. 
In the latter instance, the soldier is not merely being 
assigned a location for the performance of specified duties, 
but is confined for a definite term and required to perform 
tasks not necessarily connected to or congruous with the inmate's 
prior training and capabilities. It is only after release that 
the individual is reassigned to permanent active duty. Further-
more, K.A.R. 91-25-13 extends a limited privilege to military 
personnel which without would not otherwise exist, and who only 
justification for being in Kansas stems from the fact that the 
prison happens to be located here. Accordingly, it is my opinion 
that the privilege extends to military personnel in acquiring 
resident status for tuition purposes at state community junior 
colleges is inapplicable to those individuals confined at the 
Disciplinary Barracks on the Fort Leavenworth military reser-
vation. 

Sincerely yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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