
November 20, 1975 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 75- 437 

Mr. Clifford L. Bertholf 
Assistant District Attorney 
Sedgwick County Courthouse 
525 North Main Street - 5th Floor 
Wichita, Kansas 67203' 

Re: 	Elections--City Elections--Expenses 

Synopsis: It is the duty of the Sedgwick County Election 
 Commissioner to conduct an election required by 

ordinance of the City of Wichita for election of 
members of Neighborhood Councils in January, 
1976, and the direct costs of such election must 
be reimbursed to the board of county commissioners 
by the city if the voters in the county are not 
entitled to vote in one or another election held on 
that date, said liability being governed by K.S.A. 
25-2201. 

* 

Dear Mr. Bertholf: 

You inquire whether the Sedgwick County Election Commissioner 
is authorized or required to conduct an election for the City 
of Wichita, for the election of members of Neighborhood Councils. 

You enclose a copy of an ordinance adopted by the city of Wichita, 
creating a Citizens Participation Organization, to consist of 
a number of Neighborhood Councils and a Central Council. Each 
Neighborhood Council is to consist of nine members elected at 
large, the first such election to be held the second Tuesday 
in January, 1976. Thereafter, successors will be elected at the 
general city election held on the first Tuesday in April in each 
off-numbered year. 



The Election Commissioner is the proper officer to conduct all 
city elections. Indeed, K.S.A. 19-3434 provides thus: 

"The purpose of this act [providing 
for county election commissioners] is 
to take from the county clerks, city, school 
and township officers, in the counties to 
which this act applies, all power and autho-
rity now exercised by them in relation to 
the supervision, conduct and control of elec-
tions within each county to which this act 
applies . . . ." 

Under K.S.A. 25-2110, all city elections must be conducted by 
the county election officers of the county in which the city is 
located. The term "city election" is defined by K.S.A. 25-2103 
to mean "the election of such city officers as are provided by 
law to be elected." Members of the Neighborhood Councils hold 
positions created by city ordinance, perform duties assigned to 
them under the terms of that ordinance, and take an oath of 
office before entering upon their duties. For the purpose of 
chapter 25, K.S.A., such persons are officers provided by city 
ordinance to be elected, and the election of such persons must 
be conducted by the county Election Commissioner. 

The further question is raised concerning provisions for payment 
of the costs of the election. K.S.A. 25-2201(a) commences thus: 

"Election expenses of all primary, 
general and question submitted elections 
which are township, city, school or com-
munity junior college elections shall be 
paid by the board of county commissioners 
of the respective counties." 

Subsection (b) specifies when reimbursement may be required to 
the board of county commissioners: 

"The direct expenses of any primary, 
general and question submitted elections 
which are township, city, school or 
community junior college elections, except 



for any such election held on a day when 
every registered voter in the county is 
authorized to vote at one election or 
another, shall be reimbursed to the county 
by the township, city, school or community 
junior college district for which such 
expenses are incurred." [Emphasis supplied.] 

Some question arises whether this section is at all applicable, 
by reason of the definitions found in K.S.A. 25-2102. Subsection 
(a) thereof defines "general election" as 

"the election held on the Tuesday succeeding 
the first Monday in November of even numbered 
years, the elections held for officers on the 
first Tuesday in April, and in the case of 
special elections of any officers to fill 
vacancies, the election at which any such 
officers is finally elected." 

No primary elections are held to nominate candidates for election 
to the Neighborhood Councils. Rather, members are elected directly 
at each such election, including that to be held the second Tuesday 
in January, 1976. 

Because of the definition found in K.S.A. 25-2201(a), supra, the 
question is raised concerning liability for the costs of the 
election. The definition found in K.S.A. 25-2102(a) is to be 
applied in accordance with K.S.A. 25-2101, which states thus: 

"As used in this act, the words and 
phrases set out in sections 2 to 6 [25-2102 
to 25-2106] shall have the meanings respec-
tively ascribed to them unless the context 
requires a different meaning. Words and 
terms defined in 1968 HB 1708 [terms defined 
there are found at K.S.A. 25-2501 to -2507] 
shall have the same meaning in this act as 
is ascribed thereto in said house bill." 

The definition quoted above is not, by the terms of these statutes, 
expressly applicable to K.S.A. 25-2201 et seq., the provisions 
governing apportionment of election expenditures. That is to 
say, the technical definition of general election found at K.S.A. 



25-2102, as including only elections held on the Tuesday 
succeeding the first Monday in November of even numbered years 
and elections held for officers on the first Tuesday in April, 
is not necessarily applicable to the statutes governing 
apportionment of election expenses, and certainly is not appli-
cable when the context requires a different meaning to such 
terms as used in the latter act. The purpose of the expenses 
apportionment statutes is, of course, to provide a statutory 
direction for the expenses of all elections conducted for 
township, city, school or community junior college elections. 
There is no canon of statutory construction which compels the 
use of a definition prescribed for one enactment in the inter-
pretation of another statutory enactment, particularly when to 
do so would frustrate the purpose of such other enactment.. The 
election which we are considering here is not a primary election 
at which candidates are nominated, but a general election, i.e., 
one at which persons are finally elected. It is a city election, 
and also a general election. Perforce, it is a city general 
election, and the payment of expenses for elections of members 
of Neighborhood Councils is governed by K.S.A. 25-2201(b). 
The direct expenses thereof are to be paid by the board of county 
commissioners, and reimburses to the board by the city, unless 
any such election is held on a day when every registered voter 
in the county is authorized to vote at one election or another. 
Correspondence which you enclose to the Election Commissioner 
from the Wichita City Manager, dated September 18, 1975, indicates 
the city has already acknowledged its responsibility to pay the 
direct cost of the election to be held in January, 1976, and has 
agreed to pay those costs. The question remains whether the 
Sedgwick County Election Commissioner may refuse to conduct the 
election unless and until the city governing body adopts an 
ordinance providing for payment of the election expenses. I see 
no basis for such a refusal. The payment of election expenses 
is governed by K.S.A. 25-2201, in my judgment, and that liability 
cannot be altered in any fashion, neither avoided nor confirmed, 
by the adoption of a city ordinance. 

Accordingly, it is my opinion that the Sedgwick County Election 
Commissioner is authorized and required to conduct the election 
in question, that the city is liable for the direct expenses 
thereof, when any such election is conducted on a day other than 
when all voters of the county are entitled to vote in one election 
or another, and that the Election Commissioner may not refuse to 
conduct the election on the condition that the city adopt any 
ordinance whatever regarding the payment of the costs thereof, 
that liability being fixed by statute. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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