
September 12, 1975 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 75- 358 

Mr. Clifford L. Bertholf 
Assistant District Attorney 
Sedgwick County Courthouse 
535 North Main 
Wichita, Kansas 67203 

Re: 	Elections--Vacancies--Conventions 

Synopsis: The direction of K.S.A. 25-3801 that the county 
chairman shall promptly fill vacancies in the 
offices of precinct committeeman or committeewoman 
is directory and not mandatory, and delay in 
making such appointments does not deny persons so 
appointed the legal title to the offices of pre-
cinct committeeman and committeewoman involved. 
The district convention held pursuant to K.S.A. 
25-3902 may be held within or without the legal 
boundaries of the legislative district in which 
the vacancy is to be filled. 

* 

Dear Mr. Bertholf: 

You inquire concerning the eligibility of recently appointed 
committeemen and committeewomen to vote at a district con-
vention conducted pursuant to K.S.A. 25-3902 to select a 
person to fill a vacancy in a state legislative seat. You 
ask that I assume that the appointments in question were 
made only recently pursuant to K.S.A. 25-3801 to fill 
vacancies which were not filled at the 1974 primary, and 
indeed, were not made until after announcement of the resig-
nation of the legislature which resulted in the vacancy. 

K.S.A. 25-3801 states thus in pertinent part: 



"Vacancies occurring in the office of 
precinct committeeman or committeewoman 
shall be promptly filled by appointment 
by the county chairman, except that any 
vacancy which occurs because the party 
had no candidate at such primary election 
shall not be filled until the county 
central committee has elected or reelected 
its chairman under section 2 of this act." 

You ask that I assume that the county chairman has been duly 
elected or reelected. In City of Hutchinson v. Ryan, 154 
Kan. 751, 121 P.2d 179 (1942), the court stated the appli-
cable principles thus, quoting from 59 Corpus Juris 1078: 

"'A statute specifying a time within 
which a public officer is to perform an 
official act regarding the rights and 
duties of others, and prompt conduct of 
business is usually directory, unless 
the phraseology of the statute, or the 
nature of the act to be performed and 
the consequences of doing or failing to 
do it at such time, is such that the 
designation of time must be considered a 
limitation on the power of the officer. 
So a statute requiring a public body, 
merely for the orderly transaction of 
business, to fix the time for the 
performance of certain acts which may 
as effectually be done at any time is 
usually regarded as directory . . . ." 
154 Kan. at 757. 

Clearly, the direction that the chairman shall "promptly" 
make such appointments to fill vacancies is directory under 
the foregoing criteria. Upon what theory it may be suggest-
ed that the requirement that the chairman act promptly may 
be regarded as imposing a forfeiture of that legal appoin-
tive power as a result of his dilatory neglect is not 
apparent. It would surely be an extraordinary result that 
the vacancies were legally impossible to fill merely because 
the appointments were not made at some time immediately 
upon their occurrence. 



It is my opinion that the persons appointed by the county 
chairman to fill vacancies as aforesaid were appointed by 
the person designated by statute having the power to make 
such appointments, and are duly authorized to vote in any 
convention held pursuant to K.S.A. 25-3902. 

Secondly, you inquire whether it is legal for the district 
convention to meet pursuant to K.S.A. 25-3902 outside the 
district for which the replacement must be made. There is 
no statutory requirement that the convention be held in the 
district itself, I know of no applicable principle of law 
upon which to conclude that the convention, duly called and 
attended by persons legally authorized to participate there-
in, must be held within the territorial boundaries of the 
district itself. Obviously, if the convention were called 
to be held in a far distant place across the state, result-
ing in the reasonably foreseeable inability of many of the 
precinct committeewomen and committeemen to attend the 
convention, judicial relief might well be available upon 
proper application, grounded upon an intentional effort to 
subvert the convention process, rather than on any technical 
territorial jurisdiction requirement in no way provided by 
statute. 

Nothing suggests that such is the case here. The law 
requires only that the convention be held, and I conclude 
that there is no territorial restriction upon the place of 
convention to the legal boundaries of the legislative 
district whose legislative vacancy is to be filled. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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