
August 12, 1975 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 75- 332 

Mr. Earl H. Hatcher 
Disciplinary Administrator 
State Board of Law Examiners 
Room 427 S, State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Retirement--Judges--Other Compensation 

Synopsis: Compensation for the office of Disciplinary Administra-
tor is paid "by the state of Kansas," within the meaning 
of ch. 190, § 9(c), L. 1975, and must be considered in 
determining eligibility for continued annuity payments 
thereunder. 

* 

Dear Commissioner Hatcher: 

Section 9(c), ch. 190, L. 1975, provides in pertinent part thus: 

"Except as otherwise provided in this 
subsection, if a person, who has retired as 
a judge and is receiving a monthly annuity 
of more than one hundred dollars ($100) under 
this act or the acts of which this act is 
amendatory, should be employed, elected or 
appointed in or to any position or office for 
which compensation for service in excess of 
two thousand four hundred dollars ($2,400) per 
annum is paid by the state of Kansas . . . 
or any instrumentality . . . [thereof], such 
person shall not receive any such annuity for 
any month for which he serves in such position 
or office." 



You advise that you are receiving a monthly annuity from the 
Supreme Court Retirement Fund in excess of $100, and compen-
sation as Disciplinary Administrator in excess of $2,400. 
You inquire whether you are eligible to continue to receive 
the monthly annuity so long as you continue to receive this 
compensation as Disciplinary Administrator. 

The position of Disciplinary Administrator was created by 
Rule 203, approved by the Supreme Court on May 4, 1973, and 
now found at K.S.A. 1974 Supp. 7-124. Subsection (a) thereof 
states thus: 

"There is hereby created the office 
of disciplinary administrator. The admini-
strator shall be appointed by the court and 
shall serve at the pleasure of the court." 

The duties of the position are prescribed by this rule, to be 
performed subject to direction and approval of the State Board 
of Law Examiners. The compensation for the position is payable, 
I understand, from the bar discipline fee fund, pursuant to 
K.S.A. 20-1a01, which states thus in pertinent part: 

"The clerk of the supreme court shall 
remit to the state treasurer at least monthly 
all moneys received by or for him from fees, 
costs, other charges or penalties of the state 
board of law examiners from bar discipline 
program administration and activities. Upon 
receipt of each such remittance the state 
treasurer shall deposit the entire amount 
thereof in a special fund to be known as the 
bar discipline fee fund, which shall not be a 
part of the state treasury. All expenditures 
from such fund shall be made upon warrants of 
the director of accounts and reports issued 
pursuant to vouchers approved by the chief 
justice of the supreme court or by a person 
or persons designated by him. Amounts 
deposited under this section shall not be sub- 
ject to any limitation imposed by any appro-
priation act by the legislature." 



In addition to "fees, costs, other charges or penalties of the 
state board of law examiners from bar discipline program admini-
stration and activities" received by or for the clerk and required 
by K.S.A. 20-1a01 to be deposited in the bar disciplinary fee 
fund, Rule 201 of the Supreme Court, approved May 4, 1973, requires 
that annual registration fees assessed thereunder to be deposited 
by the clerk in the bar disciplinary fee fund. Subparagraph (h) 
of that rule states in part thus: 

"Disbursements from such fund shall be made 
only to defray the cost and expense of admini-
stering the registration procedure established 
hereunder and the disciplinary procedures carried 
on pursuant to the rules of this court." 

The bar disciplinary fund is expressly provided not to be a part 
of the state treasury. The question arises whether, if the fund 
from which your compensation as Disciplinary Administrator is 
paid is not a part of the state treasury, whether your compensation 
for those services are "paid by the state of Kansas . . 	or any 
instrumentality . . . [thereof.]" The apparent purpose of section 
9(c), ch. 190, L. 1975, is to restrict the payment of annuities 
under that act to persons employed, elected or appointed in or to 
any position or office for which compensation in excess of $2,400 
is paid from public funds by the state or any instrumentality 
thereof. The proceeds of the annual registration fees assessed 
pursuant to Rule 201, as well as fees costs and other charges and 
penalties of the State Board of Law Examiners remitted pursuant 
to K.S.A. 20-1a01, all become public funds once received by the 
Clerk and remitted to the State Treasurer. 

The argument that monies of the state not placed in the state 
treasury are to be regarded as other than public funds was long 
ago rejected. See State ex rel. Griffith v. Thompson, 115 Kan. 
457 (1924). See also State ex rel. Boynton v. State Highway 
Commission, 139 Kan. 391, 32 P.2d 493 (1934). The distinction 
whether funds are deposited in the state treasury, or merely with 
the state treasurer merely as a custodian thereof, is important 
in determining the constitutional necessity of an appropriation 
to authorize expenditure of such funds. Art. 2, § 24, Kansas 
Constitution. However, it is not determinative of the public or 
private nature of funds so held by the treasurer, but expressly 



excepted from the state treasury itself. Clearly, in my judg-
ment, the monies in question are public funds, and your compen-
sation as Disciplinary Administrator is paid therefrom by the 
State of Kansas within the meaning of section 9(c), ch. 190, 
L. 1975. I cannot but concur in the opinion addressed to Mr. 
John Corkhill, under date of June 25, 1975, by Special Assistant 
Attorney General Marshall Crowther, a copy of which is enclosed. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 

cc: Mr. John K. Corkhill 
Executive Secretary 
Kansas Public Employees Retirement System 
400 First National Bank Tower 
One Townsite Plaza 
Topeka, Kansas 66603 



June 25, 1975 

Mr. John K. Corkhill 
Executive Secretary 
Kansas Public Employees Retirement System 
400 First National Bank Tower 
One Townsite Plaza 
Topeka, Kansas 66603 

Dear Mr. Corkhill: 

You have inquired regarding the retirement status of the  
Honorable Earl C. Hatcher, who is a retired member of the 
retirement system for judges and justices. At the present time, 
Mr. Hatcher is serving as the disciplinarian employed by the 
board of law examiners and is receiving monthly retirement 
benefits under the provisions of the retirement system for judges 
and justices, K.S.A. 20-2601 et seq. Your particular question 
regards the eligibility to serve and/or receive benefits 
subsequent to July 1, 1975, which is the effective date of 
House Bill 2058 enacted by the 1975 Session of the Kansas 
Legislature. 

At the present time the only restrictions regarding the 
receipt of benefits by retired judges and justices is that in 
the event they are engaged in the practice of law their earnings, 
prior to attainment of age 72 may not exceed the statutory amount. 
Effective July 1, 1975, the eligibility for benefits is modified 
by an amendment to K.S.A. 20-2610 which will provide in pertinent 
part: 

” (c) Except as otherwise provided in this subsection, 
if a person, who has retired as a judge and is 
receiving a monthly annuity of more than one hundred 
dollars ($100) under this act or the acts of 
which this act is amendatory, should be employed, 
elected or appointed in or to any position or 
office for which compensation for service in excess 
of two thousand four hundred dollars ($2,400) per 
annum is paid by the state of Kansas or any county, 
city, township, special district, political sub-
division or any instrumentality of any one or 
several of the aforementioned, such person shall 
not receive any such annuity for any month for 



which he serves in such position or office. For 
the purpose of this subsection, compensation shall 
not be construed to include any amounts provided 
by the employer for expenses. This subsection 
shall not apply to: 

(1) Service rendered by such retirant as a 
juror, as a witness in any legal pro-
ceeding or action, as a school crossing 
guard or a school crossing patrolman, 
as an election board judge or clerk, 
or in any office or position of a 
similar nature, as an officer, employee, 
appointee or member of the legislature 
or in the performance of judicial duties 
assigned pursuant to K.S.A. 20-2616; or 

(2) the employment of any such retirant employed 
by the state of Kansas or any county, city, 
township, special district, political 
subdivision or any instrumentality of any 
one or several of the aforementioned for 
a period of not to exceed ninety (90) days 
in any one calendar year. The ninety-day 
privilage shall be strictly construed, 
with the exceptions that if such retirant 
is employed on a monthly basis, three (3) 
calendar months shall be considered ninety 
(90) days, and if compensation is received 
for any portion of a day, that day shall 
be construed as a full day in computing 
the total number of days employed." 

We can find, after a careful reading of the above, no 
prohibition against Mr. Hatcher being employed as the disciplinarian 
by the Kansas board of law examiners. However, it is our under-
standing that the compensation for such services is in excess of 
$2400 per year and, therefore, he would not be eligible for benefits 
except as provided in (c) (2) for a ninety-day or three-month 
period in any calendar year. In previous opinions this office 
has advised you that, as set forth in the retirement act,, a 
calendar year is the twelve-month period commencing on January 1 
and ending inclusive of December 31. During such period, 
Mr. Hatcher while employed as described above, would be entitled 
to three (3) monthly benefit payments from the retirement system. 
If his employment ceased at any point his retirement benefits 
would accrue from the first day of the month following the month 
in which his employment ceases. 

With regard to the calendar year 1975, it is noted that 
Mr. Hatcher will have received six (6) months' benefits from the 



retirement system and will have been employed for six (6) months 
on the effective date of the act. It is our opinion that a fair 
reading of the law would not take into account actions which have 
occurred prior to the effective date of the legislation. It is 
therefore our opinion that should Mr. Hatcher continue as the 
disciplinarian for the balance of 1975 he would be entitled to 
three (3) months of benefits subsequent to July 1, 1975, before 
benefits would be terminated. 

Very truly yours, 

Marshall Crowther 
Special Assistant Attorney General 
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