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Re: 

Synopsis: 

GENERAL OPINION NO. 75-  310  

 

Counties--Expenditures--Monthly Expenditures 

The monthly publication of a statement of all 
county expenditures must include by itemized 
description an identification of each and every 
sum allowed, and the purpose of each such dis-
bursement. Description of sums allowed by 
totals according to general classifications and 
categories is inadequate. 

TO ALL COUNTY COMMISSIONERS AND COUNTY ATTORNEYS: 

The question has once again been presented to this office 
whether the requirement of K.S.A. 19-228 that a monthly state-
ment be published of "all sums of money allowed, and for what 
purpose," is satisfied by a statement of total amounts allowed 
according to general classifications or categories. Every 
Attorney General who has considered this question in the last 
fifteen years has agreed that the statement required is a 
detailed one, reporting each and every sum allowed by the 
board of county commissioners, and the purpose of each such 
disbursement. I fully agree with that interpretation, and 
reiterate, once again, that it is mandatory that every board 
of county commissioners cause to be made a detailed and item-
ized statement as required by this statute. 

This requirement has been the subject of disagreement in a 
number of counties in the state in recent years. We are advised 
that in the only decided case involving this statute, the Pratt 
County District Court held that detailed itemization of expendi-
tures was required, and a summary statement of total allowances, 
described only by general categories, was inadequate. 



The statute is often criticized, we are aware, as requiring an 
unnecessary expenditure of money annually for publication of 
data which is already of public record, and available for inspec-
tion by any interested citizen at the county courthouse. It has 
also been criticized as discriminatory, in that only counties 
must make the required publications, while other taxing subdivi-
sions, such as cities, school districts and others, are not. 
Conversely, the statute has been defended on the ground that 
as a practical matter, many citizens lack the time and oppor-
tunity to inspect the public records in county offices to 
scrutinize public expenditures, and that the mandatory public 
exposure of county expenditures discourages spendthrift public 
officials from questionable extravagance. These are arguments 
which must be addressed to the legislature. So long as the 
statute remains in force, every board of county commissioners 
is bound by law to comply with it. No official is free to 
nullify a legal requirement merely on the ground of convenience 
and expedience. 

Accordingly, I cannot but join in the opinions previously issued 
on this statute by my predecessors in this office, and conclude 
that K.S.A. 19-228 is satisfied only by publication of statements 
detailing all sums of money allowed by the board, identifying 
each sum allowed and the purpose of each such disbursement. 
I attach hereto previous opinions on this identical question, 
issued by Attorneys General William Ferguson, Robert Londerholm, 
and Vern Miller. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 

Enclosures 



May 28, 1971 

Mr. John D. Montgomery 
Director of Highways 
State Office Building 
Topeka, Kansas 

Dear Mr. Montgomery: 

You inquire whether under K.S.A. 19-228 county commissioners 
are required to publish in detail a monthly report of county 
expenditures. Opinions of the Attorney General issued in the 
past ten years have consistently held that the statute requires 
publication of an itemized statement of sums of money allowed 
by the board of county commissioners rather than a statement of 
total amounts allowed by general classifications. Attorney 
General Ferguson so held in Opinion No. 61-318, dated September 
18, 1961. In an opinion letter dated March 20, 1968, Attorney 
General Londerholm stated his concurrence in the earlier opinion. 
He noted further that the legislature must be deemed to have 
long-standing notice of the construction put upon the statute 
by the Attorney General and that, having amended other provisions 
of Article 2 of Chapter 19 of the Kansas statutes, but not 19-228, 
it must be deemed to have approved the earlier construction. 

Further evidence of the legislature's intention is its enactment 
in 1969 of K.S.A. 19-509, which provides in pertinent part thus, 
respecting counties of over 40,000 population: 

"The auditor shall cause to be published in the paper 
in which the county printing is done, an abstract of his 
monthly reports, showing generally the amounts allowed, to 
whom and on what account and specifying each amount over 
ten dollars ($10). . ." 

In view of the apparent, tacit approval by the legislature of 
the construction given K.S.A. 19-228 by previous Attorneys General, 
and its recent enactment of similarly restrictive legislation, 



K.S.A. 19-609, the question you present is no longer an open 
one. Accordingly, we cannot but conclude that K.S.A. 19-228 
requires publication of itemized statements of sums allowed by 
the county commissioners, and that statements of total amounts 
allowed by general classification do not comply with the 
statute. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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March 20, 1968 

Honorable Ed L. Kessinger 
Representative 56th District 
P. 0. Box 328 
Junction City, Kansas 66441 

Dear Mr. Kessinger: 

We have re-examined K.S.A. 19-228, which requires the county 
commissioners to publish a statement in some paper of general 
circulation in the county of the purposes and sums of money 
allowed. We are in concurrence with our earlier opinion dated 
September 18, 1961, in that we find K.S.A. 19-228 requires an 
itemized statement of the amounts and purposes of all moneys 
allowed by the county commissioners. 

We note that since the publication of our earlier opinion, 
Article 2 of Chapter 19 in the Kansas Statutes Annotated deal-
ing with the duties of county commissioners has been amended 
in other respects. However, K.S.A. 19-228 has not been amended. 
Since the legislature has had long standing notice of this in-
terpretation of the statute, and has enacted amendatory legis-
lation of this same article but has made no change in the 
particular statute 19-228, we feel this further reinforces 
said interpretation. 

Indeed, since the patent purpose of this statute is to inform 
the citizens of any given county of the amounts and purposes 



of fiscal expenditures, it would appear that without an item-
ization no definitive understanding could be had of the fiscal 
operations of the county and the publication would accomplish 
AO purpose, 

We are enclosing a copy of September 18, 1961, opinion. 

We hope this information will be of assistance to you. 

Very truly yours, 

ROBERT C. LONDERHOLM 
Attorney General 
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AIVORMITY CBLIERAWS OPINION 

Res Counties - Expenditures Published 
Statements thereof G. S. 1949, 19-228 

Request by: 	Bernard DI, Uordling„ County Attorney 
Vugoton, ManAas 

Queetion: Does G. S* 1949, 19-228 require an 
itemi=d statement of sus of money 
allowed by the board of county 
commissioners rather.  than a statement 
of total amounts allowed by general 
c1assifications? 

AASWer: 	Yes. 

Said statute provides in pertinent part as follows: 

-.11Is board of county commissioners shall 
cause to be published a statement, at the 
close of every regular or special meet-
ing, of all sums of money allowed, and 
for what purpose. . • .* 



A search of the Kansas decisions does not reveal a single instance 
where the Court considered the sufficiency of the statement re-
quired by said statute. The legislature made no attempt to define 
the terms used in the statute so it must be concluded the legis-
lature assumed the terms to be so well understood there was no 
need to define them. 

The above statute was originally enacted as Chapter 28, Section L 
of the Laws of 1865. It has remained unchanged since that time 
and the act's title was simply, "An Act to regulate county af-
fairs." Thus, the available legislative history sheds very 
little light one our question. As a general proposition it may 
be advanced that under our system of government, wherein elected 
representatives are accountable to the people, the publication 
of an itemized statement of moneys allowed will better promote 
and inform the electorate than will a general classification of 
expenditures. The purpose of a published statement would become 
meaningless to the majority of the electorate if only total 
mounts expended by general classifications were sat forth. In 
order to preserve the right of the people to know what is going 
on in their county goverment it is necessary that they be 
informed of the expenditures of the board of county commissioners 
and this may best be done by publication of an itemized statement. 

The dictionary definitions of the terms used in the act are of a 
general nature and give no obvious answer to the above question. 
Bence, it would appear that the terms should be taken at their 
face value and in their most generally accepted usage. The 
statement required by the statute is of "all" sums of money 
allowed and for "what purpose.° Certainly the specific purpose 
for which one person may be allowed a payment of county funds is 
not the identical specific purpose for which another parson may 
receive such an allowance. Likewise each purchase for which a 
separate warrant is issued is a distinct item and would constitute 
the only specific purpose of that kind. Bence, when the legis-
lature said "all sums" it may clearly be concluded they intended 
a statement of each and every warrant issued. 

The only mention of this statute to be found in other statutes 
is in 0. S. 1959 Supp., 19--211 which is as follows, to-wit: 

That when property of the county 
of the value of less than twenty thousand 
dollars ($20,000) is sold, the board of 
county commissioners Shall cause to be 



published as a part of the statement 
required by section 19-228 of the General, 

Statutes of 1949 a detailed account of 
such sale which Shall describe the 
property sold, to we sold, and the 
sale price. . ." 

It is rioted that the statement required here is a detailed one 
setting forth a description of property, person and amounts. By 
association it may be inferred that the legislature in requiring 
the above statement to be published as a part of the section 
19-228 statement was putting similar statements together in the 
same publication. 

WILLIAM M. FERGUSON 
Attorney General 

LDJ:mh 
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