
June 20, 1975 

Opinion No. 75-250 

Miss Freona C. Moore, ACSW 
Director 
Social Work Licensing 
2700 West 6th Street 
Topeka, Kansas 66606 

RE: 1974 Supp. 75-5346 et seq. 

Dear Miss Moore: 

You have requested an opinion from this office whether K.S.A. 
75-5346 et seq. requires the licensing of civilian and American 
Red Cross social workers employed and practicing on federal 
military installations in the State of Kansas. 

The Social Workers Licensing Act addresses itself to the 
protection of the public "by setting standards of qualification, 
training and experience for those who seek to engage in the 
practice of social work and by promoting high standards of 
professional performance" for Kansas social workers. K.S.A. 
75-5346. You advise that the above classes of social workers 
practice their profession solely on federal military property. 
Thus the question becomes one of ascertaining whether the 
state has jurisdiction to require licensing of federal employees. 

The Tenth Circuit Court of Appeals in Murphy v. Love, 279 F.2d 
783 (10th Cir. 1957) has concluded that a state has the option 
to attach reservations to an act ceding territory to the Federal 
Government, and may thereafter exercise a governmental function 
so reserved in such territory. However, Kansas in ceding property 
to the United States for military reserve purposes did not retain 
any jurisdiction applicable to the instant question under K.S.A. 
27-102 which provides: 



"That exclusive jurisdiction over and within 
any lands so acquired by the United States 
shall be, and the same is hereby, ceded to 
the United States, for all purposes; saving, 
however, to the state of Kansas the right to 
serve therein any civil or criminal process 
issued under the authority of the state, in 
any action on account of rights acquired, 
obligations incurred or crimes committed in 
said state, but outside the boundaries of 
such land; and saving further to said state 
the right to tax the property and franchises 
of any railroad, bridge or other corporations 
within the boundaries of such lands; but the 
jurisdiction hereby ceded shall not continue 
after the United States shall cease to own 
said lands." [Emphasis supplied.] 

Clearly the limited jurisdiction retained by Kansas over activities 
on federal military property does not authorize regulation of the 
social workers practicing exclusively thereon. Accordingly it is 
the opinion of this office that the State of Kansas is without 
authority to require the licensing of civilian and American Red 
Cross social workers employed and practicing on federal military 
installations located within this state. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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