
June 12, 1975 

Opinion No. 75- 244 

Theodore H. Hill 
Assistant County Counselor 
County Courthouse 
Wichita, Kansas 67203 

RE: Bankruptcy and tax liens 

Dear Sir: 

Your letter of May 15, 1975 states that the Clerk of the 
District Court will not accept from a Trustee in Bankruptcy 
less than full satisfaction of the county's tax lien for per-
sonal property taxes owed by the bankrupt. You ask if the 
Clerk should have accepted the offer from the trustee. 

Our answer is "yes". 

Taxes are not "debts" within the invalidating provision 
of Bankruptcy Act Sec. 67, 11 U.S.C.A. 107(b) and (c), as 
amended July 5, 1966, even though arising and perfected while 
the debtor is insolvent and within four months prior to the 
filing of the petition in bankruptcy. Upon final discharge, 
a bankrupt's tax obligations to a state or its subdivisions, 
which became due and owing within three years preceeding the 
bankruptcy, are nondischargeable. Collier Bankruptcy Manual, 
2nd Ed. Vol. 3, Sec. 9.008, 15.006(5), 15.009(10); 8A C.J.S. 
Sec. 243(4) Bankruptcy. 

A statutory tax lien on real estate is generally not 
affected by subsequent bankruptcy. However, with regard to 
personal property, there are several rules. If the local 
taxing authority has taken "possession" of personal property, 
a tax lien is valid as against the trustee. 

But, if the trustee takes possession of personal property, 
and there are no pending proceedings to sell the property to 
satisfy the local tax lien, the trustee shall list the per-
sonal property among the assets of the bankrupt and proceed 
to liquidate it. Under Bankruptcy Act Sec. 67(c), 11 U.S.C.A. 
Sec. 107(c)(3) the tax lien on the personal property then be-
comes subordinated to the costs of the sale in liquidation, ad-
ministrative costs, and wages, as provided in that act, 



but still retaining its priority as to the remaining portion 
of the proceeds from the sale. 

In such a situation, another rule exists. The trustee 
must make his own valuation of the assets of the bankrupt, 
and he is not bound by the valuation placed on the personal 
property by the assessor. It is very possible that a bank-
ruptcy sale will not produce the whole amount of the tax 
lien after the above items are deducted. 

Furthermore, the Referee in Bankruptcy has the right 
to determine if the tax lien has been properly perfected 
as provided by statute. An adverse ruling would relegate 
the tax obligation to that of a general creditor, and final 
distribution accordingly. 

Your letter does not give any details about the tax 
lien, the bankruptcy sale, etc. But it is clear that the 
trustee is undertaking to tender or deliver some amount 
out of the bankrupt estate, and in the absence of any 
showing to the contrary, we must presume he has followed 
the Bankruptcy Act in doing so. 

Where the confusion exists is that the Clerk seems 
to be claiming that the trustee made an "offer" to pay less 
than the full amount of tax in return for a total discharge 
of the tax debt owed by the bankrupt. The trustee has made 
no such offer. He may need a receipt for the exact amount 
delivered, but that is all. 

The Clerk is right that by law no officer of any county 
"shall have power to release, discharge, remit or commute 
any portion of the taxes assessed or levied against any per- 
son or property within their respective jurisdictions for any 
reason whatever." K.S.A. 79-1703. To do so would involve 
personal liability. 

K.S.A. 1974 Supp. 79-2017 specifies that the county 
treasurer accept payment of taxes, penalties and interest, 
only when made "in full". This statute further provides 
that the treasurer file the abstract of taxes, interest, 
penalties and costs and the last tax warrant with the clerk 
of the district court, and at the same time serve notice, 
in writing, upon the county counselor, whose duty it is to 
collect such judgment. This obviously means the whole judg- 



ment, not part of it. 

Ever since the decision in 1882 of Julien, Sheriff v. Ains-
worth, 27 Kan. 446, which construed what is now K.S.A. 79-2002, 
it has been the law in this state that "A taxpayer has no right 
to tender to the county treasurer a portion of his taxes, and 
compel a receipt therefor." Syl. #1. He must pay the whole 
amount, or penalty and interest continue to run on the delinquent 
taxes in full. 

But we do not have a taxpayer here offering only a portion 
of his taxes. We have here an officer of the Federal Court, who 
has conducted effectively a tax foreclosure sale and he is merely 
trying to account to the proper county official for the proceeds 
of that sale as provided in the bankruptcy manual. He himself 
has not discharged the tax debt, nor does he ask that the re-
ceiving county official mark the tax debt paid in full. 

Is there really any alternative to accepting the money 
from the trustee? He cannot, by virtue of a proviso of the 
Act, make payment of a tax assessed against specific property 
of a bankrupt in excess  of the value of the interest of the 
bankrupt estate in such property, as determined by the Court. 
The Act of Congress under which he proceeds requires him to 
make certain prior deductions before making the remittance. 

When real estate is sold for taxes, and the sale does not 
produce the full amount of the taxes charged, a special statute 
provides how the deficient amount shall be apportioned among 
the several funds. K.S.A. 79-2914. 

In our opinion, the Clerk of the District Court, who al-
ready has a judgment against this now bankrupt debtor, should 
accept from the Trustee in Bankruptcy the proceeds from the 
sale of the personal property upon which the judgment lien at-
tached, and credit that judgment accordingly, leaving of re-
cord a balance on an unpaid judgment. The amount received 
should be transmitted to the County Treasurer for apportionment, 
similar to that done with real estate under K.S.A. 79-2914. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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