
May 30, 1975 

Opinion No. 75-237  

Mr. John T. Reid 
City Attorney of Sedgwick 
127 East Seventh Street 
Newton, Kansas 67114 

Dear Mr. Reid: 

As City Attorney for the City of Sedgwick, you advise that you 
have been asked to determine the sufficiency of certain improve-
ment petitions which have been filed pursuant to K.S.A. 1974 
Supp. 12-6a04. Subsection (2)(f) provides in pertinent part thus: 

"Such petitions may be found sufficient if 
signed by either (i) a majority of the 
resident owners of record of property liable 
for assessment under the proposal, or (ii) 
the resident owners of record of more than 
one-half of the area liable for assessment 
under the proposal, or (iii) the owners of 
record (whether resident or not) of more 
than one-half of the area liable to be assessed 
under the proposal." [Emphasis supplied.] 

You inquire, first, whether if title to the property is held by 
a husband and wife the signature of one of them is sufficient, 
and secondly, if title to property is held by a husband and wife, 
are both counted in determining whether a majority of owners of 
record have signed the petition. 

The general questions you pose are discussed in an annotation at 
3 A.L.R.2d 127 at 132. By the substantial weight of authority, 
under statutes requiring the signature of owners of a majority 
of the land in question, the signature of one cotenant or joint 
owner is not sufficient to bring the property on the side of the 
improvement unless the petition itself shows the cotenant was 



authorized to sign for the other cotenants or joint owners. This 
rule appears to be predicated, at least in part, on the theory 
that ownership of the property among joint tenants is undivided, 
and that no one cotenant has a separate and undivided interest 
which entitles him to commit the entire property in favor of an 
improvement over the objection or without the authority of a 
cotenant. 

Where, however, the sufficiency is to be determined not according 
to the owners of a majority of the land, but the majority in 
number of the owners, the Missouri courts have taken the view 
that where title to land is held by husband and wife as tenants 
by entirety, each is an owner of the land in contemplation of 
the statute, and that each must be counted as owners in determining 
the legal sufficiency of a remonstrance petition. See, e.g., 
Blackwell v. Lee's Summit, 326 Mo. 491, 32 S.W.2d 63 (1930) and 
Kitchen v. Clinton, 320 Mo. 569, 8 S.W. 602 (1928). 

Where, under the Kansas statutes, the sufficiency of a petition is 
to be determined according to whether the owner of a majority of 
the land involved have signed, it is our view that when one cotenant 
signs and the other does not, that the signature of only one 
cotenant on a petition which does not indicate his authority to 
act for the other cotenants, does not entitle that land to be 
included on the side of the improvement. When, however, the 
sufficiency of the petition is to be determined according to whether 
a majority in number of the owners have signed, we believe the 
view would be followed in Kansas that the signature of one cotenant 
may be counted as an owner in favor of the improvement, notwith-
standing another cotenant does not sign the petition, for each is 
indeed an owner of record. However, in determining the total 
number of record owners against which a majority is to be deter-
mined, it is our view that all record owners, including cotenants 
such as husband and wife holding property jointly, must be counted. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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